Ruokajutut

Edullinen mutta tehokas grilli kasvattaa suosiotaan – Kokki: ”Todella hyvä hankinta”

Mitkä ovat uusimmat grillitrendit? Grillaamisessa kiinnostavat nyt perinteinen hiiligrillaus sekä ruoan edullisuus.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Mitkä ovat uusimmat grillitrendit? Grillaamisessa kiinnostavat nyt perinteinen hiiligrillaus sekä ruoan edullisuus.

Jokakesäiseen grillikauteen kuuluu yksi jos toinenkin ruokatrendi, joita innokkaasti kokeillaan monessa kesäkeittiössä. Esimerkkejä viime vuosien hittiresepteistä ovat muun muassa grillissä valmistuva pitsa sekä grillatut hedelmät.

Mistä ovat muodostuneet kesän 2023 grillitrendit? Kokki Meri-Tuuli Väntsi kertoo, mikä grillauksessa on nyt ollut pinnalla.

Tämä on nyt suosittu tapa kypsentää ruokaa

Suurin trendi näyttäisi kohdistuvan reseptien sijasta grillaustekniikkaan, jossa ollaan Väntsin mukaan menossa perinteisempään suuntaan. Tällä hetkellä ruokaa tykätään kypsentää enemmissä määrin hiilillä.

Väntsin mukaan yksi hiiligrillien suosiota selittävä tekijä on maku.

– Pallogrilli on mielestäni todella hyvä hankinta kotiin, sillä hiilet tuovat ruokaan savuisia nuotteja ja kypsentävät lihan rapeaksi. Pallogrillissä hiilloksen viereen voi heittää esimerkiksi kasviksia kuten bataattia ja munakoisoa. Ne kypsyvät hiilloksella itsekseen ja saavat myös savusta makua.

Metsäpalovaroitusten aikaan avotulen sytyttäminen sekä pallo- ja kertakäyttögrillien käyttö on kiellettyä. Väntsi muistuttaa, että tällöin kaasugrillin käyttö onkin turvallisempi vaihtoehto.

– Itse grillaan pellettigrillillä, jossa yhdistyy kaasugrillin turvallisuus ja helppous yhdistettynä hiiligrillin makuun.

Hiilillä grillaus on nostattanut pallogrillien suosiota.

Lihaa voi grillata myös edullisesti

Itse grilliruoassa päätrendi on hinnan sanelema.

Sisä- ja ulkofileiden korkea hinta on vaikuttanut siihen, että edullisia ruhonosia päätyy yhä enemmän grillibileiden tarjoiluihin.

Väntsi vakuuttaa, että myös edullisemmasta lihasta saa aikaan maukasta grilliruokaa. Hiilloksen ohella ruoanvalmistuksessa suositaan nyt esimerkiksi savustusta.

– Nyt on trendikästä kypsyttää lihaa pitkään. Valitsen itsekin mieluummin nykyään edullisemman ruhonosan fileiden sijasta ja kypsennän sen hitaasti, tai teen lihasta paahtopaistia.

Oiva grillattava on muun muassa kokonainen possun potka tai kokonainen kinkun pala, josta pitkään kypsytettynä saa tehtyä grillissä muutamia vuosia sitten huippusuosittua nyhtöpossua. Lihan voi marinoida niin sanotulla rubilla eli kuivalla mausteseoksella, jota löytyy hyvin ruokakauppojen valikoimista.

Aina lihaa ei tarvitse repiä tai nyhtää, Väntsi vinkkaa. Esimerkiksi ribsit eli kylkipalat kannattaa tarjota viipaloituna, jolloin lihan rasva ja suussa sulava kypsyys pääsee oikeuksiinsa.  

– Kuivat marinadit ovat yleistymässä, ja ne tuovat lihaan hyvää makua. Mausteseokset eivät myöskään sotke grilliä niin paljon kuin marinadikastikkeet. Rub-maustaminen sopii mainiosti monenlaiseen lihan valmistukseen: ruhonosiin, kuten kylkiin, joita kypsennetään pidempään, ja esimerkiksi kokonaiseen kanaan.

Rub-maustaminen – mitä se tarkoittaa?

Rub-kuivamausteseoksesta on tullut trendikäs tapa maustaa lihaa. Kastikemaisen marinadin tavoin mausteseosta levitetään reilusti lihan pinnalle ennen kypsentämistä.

Kuivamarinadeja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta mausteseoksen saa valmistettua myös itse. Kokki Meri-Tuuli Väntsin omassa reseptissä maistuvat muun muassa juustokumina, fenkolin siemenet sekä savupaprikajauhe.

Kokeile esimerkiksi: Raparperi-possuvartaat kasslerista | Tomaattimarinoidut possupihvit | Korealaiset kasslervartaat

X