Lifestyle

Jotkut jättävät koiransa kuumaan autoon, mutta raottavat ikkunaa – asiantuntija ihmettelee

Koirien lämmönsäätelykyky on merkittävästi heikompi kuin ihmisillä, eikä koiraa tule jättää kesällä edes hetkeksi yksin autoon.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Lämpötila autossa nousee kesällä helposti koiralle vaaralliseksi.

Koirien lämmönsäätelykyky on merkittävästi heikompi kuin ihmisillä, eikä koiraa tule jättää kesällä edes hetkeksi yksin autoon.

Lämmin alkukesä on näkynyt koiriin liittyvien vaaratilanteiden ja eläinsuojeluilmoitusten määrässä, kerrotaan Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä SEY:stä.

Erityisesti ilmoitetaan kuumaan autoon jätetyistä koirista. Vaikka koiranomistajia muistutetaan aiheesta aina kesän lähestyessä, ovat autoon jätetyt koirat olleet tänäkin vuonna ongelma.

”Saimme jo toukokuussa kymmeniä ilmoituksia autoihin ja kuumiin olosuhteisiin jätetyistä koirista. Kesäkuussa ilmoitusten määrä on jatkanut kasvuaan”, kertoo SEY:n viestintäpäällikkö Maria Eiskop tiedotteessa.

Kuuma auto on koiralle hengenvaarallinen. Yksin autoon jätetty koira voi kuolla lämpöhalvaukseen lyhyessä ajassa.

”Auto kuumenee sietämättömän kuumaksi ja on jopa hengenvaarallinen koiralle, joka ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla”, Eiskop muistuttaa.

Hän painottaa, että koirien lämmönsäätelykyky on merkittävästi heikompi kuin ihmisillä, eikä koiraa tule siksi jättää kesällä edes hetkeksi yksin autoon. Pikaisenkin kauppareissun ajaksi autoon jätetty koira voi kokea todella tukalia hetkiä.

Lue myös: Elisa, 42, ei voi jättää Pipo-koiraa hetkeksikään yksin kotiin: ”Muistan ajatelleeni, että muusta varmaan selviää”

Koira kuumassa autossa.
Raolleen jätetty ikkunakaan ei välttämättä auta. © iStock

Myös pilvinen sää voi olla koiralle kohtalokas

Toisin kuin usein virheellisesti ajatellaan, myös pilvinen sää voi olla koiralle kohtalokas. Auto kuumenee koiralle tukalaksi helposti myös pilvisinä kesäpäivinä.

”Tämä ilmiö on ollut selvästi nähtävissä kesäkuun aikana tulleissa ilmoituksissa”, Eiskop kertoo.

Eiskop huomauttaa tiedotteessa, että myös toinen autoihin liittyvä väärinkäsitys on sitkeästi voimissaan.

“On yllättävää, miten moni ajattelee, että auton ikkunoiden raolleen jättäminen on riittävä viilennyskeino. Sitä se ei yleensä ole, vaan lämpötila voi silti nousta koiralle vaaralliseksi.

Jos koira jätetään kuumaan autoon, ensimerkit vaarasta ovat koiran hätääntyminen, voimakas läähätys ja levottomuus sen pyrkiessä pakoon kuumuutta. Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat lisäksi kielen ja suun limakalvojen tummanpunaisuus, kouristelu ja vapina.

Lue myös Kotiliesi.fi: Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

X