Lifestyle

Markus Kiviranta komensi koiraansa hiljaiseksi, mutta haukku ei vaiennut yössä millään – syy oli hirvittävä

Ilman rottweiler Oliverin valppautta kukaan perheestä olisi tuskin herännyt ajoissa, kun tuli riehui pihapiirissä irti. Oliver tunnetaan sankarikoirana myös kylällä.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sara Pihlaja

– Kesällä Oliver työntää päänsä ulos auton ikkunasta ja katselee maisemia, kertoo Markus Kiviranta.

Ilman rottweiler Oliverin valppautta kukaan perheestä olisi tuskin herännyt ajoissa, kun tuli riehui pihapiirissä irti. Oliver tunnetaan sankarikoirana myös kylällä.

Heinäkuussa vuonna 2021 maatilaa Kurisjärvellä isännöivä Markus Kiviranta havahtui aamuyöstä Oliver-koiran itsepintaiseen haukuntaan. Isäntä olisi halunnut jatkaa unia ja komensi koiraa olemaan vaiti. Kun Oliver ei totellut, Markus nousi ylös ja havaitsi tulen olevan irti pihapiirissä.

Hän soitti hätänumeroon ja ryhtyi siirtämään traktoreita ja koneita turvaan liekeiltä.

– Ilman Oliverin valppautta tuli olisi todennäköisesti levinnyt ketjureaktiona hakevarastosta viereiseen konehalliin. Pahimmassa tapauksessa tulilinjalla olisi ollut päärakennus ja sitä myöten perheemme.

Satavuotiaassa pihapiirissä on likimain 100 lypsylehmää ja kahden robotin navetta koneineen. Vahingot olisivat voineet olla puolen miljoonan euron suuruiset. Ihmishengille hintaa ei voi edes laskea.

”Oliver on jokaisen euron arvoinen, ja enemmänkin.”

Vasta jälkeenpäin Markus ymmärsi Oliverin merkityksen tapahtumassa – ja arvostus koiraa kohtaan on noussut entisestään.

– Niin tärkeä Oliver on minulle, että en miettinyt hetkeäkään, kun se joutui vastikään jo toiseen polvileikkaukseensa kahden vuoden sisällä. Hoitokulut ovat olleet noin 5 000 euron luokkaa, mutta Oliver on jokaisen euron arvoinen, ja enemmänkin.

Oliver nauttii yhteisistä metsälenkeistä ja automatkoista isännän kanssa.
Oliver nauttii yhteisistä metsälenkeistä ja automatkoista isännän kanssa.

Kennelliitto myönsi Oliverille sankarikoiran arvonimen. Perheen harmiksi palkitsemistilaisuus jouduttiin koronapandemian vuoksi perumaan, mutta kunniaplakaatti mitaleineen on nyt eteisen seinällä.

Oliver tunnetaan sankarikoirana myös kylällä, jossa 50-kiloisen rottweileruroksen jämerä olemus herättää kunnioitusta. Markuksen mukaan Oliver on kuitenkin hyväntahtoinen, ”suorastaan nössö” perheenjäsen.

– Eniten se kulkee minun perässäni. Toisinaan se rötköttää sohvalla ihmismäisesti, mutta kun komennan sitä, se siirtyy kiltisti muualle.

Joskus Oliverin herkuille perso luonne tuottaa harmia, sille kun kelpaavat niin käytetyt lastenvaipat kuin eläintenraadotkin. Ja usein isäntäväen palatessa saunasta makkarat ovat kadonneet grillistä parempiin suihin.

Markku kuvaa koiraansa oman tiensä kulkijaksi.

– Oliver on oppinut avaamaan ulko-oven. Jos se lähtee pihapiiristä omille teilleen, suuntana on usein metsästysseuran lahtivaja, josta löytyy herkullisia riistanjämiä syötäväksi.

Valtakunnallista koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta.

X