Hyvinvointi

Kannattaako luomi poistaa kesällä ja mitä se maksaa? Ihotautilääkäri vastaa

Tiesitkö, että sillä on väliä minä vuodenaikana harmitonta luomea lähtee poistamaan? Ihotautilääkäri kertoo, miksi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Luomen poistossa on hyvä miettiä, miksi luomen haluaa pois: Onko syy kosmeettinen, hankaako luomi, vai epäileekö luomea pahanlaatuiseksi?

Tiesitkö, että sillä on väliä minä vuodenaikana harmitonta luomea lähtee poistamaan? Ihotautilääkäri kertoo, miksi.

Luomen poisto – milloin sitä pitäisi harkita? Entä, jääkö luomen poistosta aina arpi? Voiko luomen poistaa kesällä? Esitimme Ihosairaalan ihotautilääkäri Miia Perälälle kuusi kysymystä luomista ja niiden poistamisesta.

Lue myös: Huolestuttaako luomi? ABCDE-muistisäännöllä voi erottaa vaarattoman ja riskiluomen

1. Luomen poisto: milloin tulisi harkita terveyssyistä?

”Luomen poistoa on syytä harkita silloin, kun herää epäily luomen pahanlaatuisuudesta. Usein potilas itse havaitsee, että luomessa on jokin muutos tai uusi luomi huolestuttaa. Ammattilaisen on aina hyvä arvioida, onko kyseessä vaaraton vai vaarallinen luomi.

Luomi arvioidaan tietyillä kriteereillä. Ammattilainen katsoo, että onko kyseessä esimerkiksi vaaraton rasva luomi tai verisuoniluomi. Jos herää esimerkiksi epäily mahdollisesta melanoomasta, luomi tulee poistaa. Poiston jälkeen patologi tutkii luomen ja antaa lopullisen diagnoosin.”

2. Laser vai leikkaus – miten luomen poisto tehdään?  

”Tapa, jolla luomi poistetaan, riippuu luomityyppistä ja missä kohtaa ihoa luomi sijaitsee. Luomen poisto voidaan tehdä esimerkiksi leikkaamalla, jäädyttämällä, laserilla tai raaputtamalla.

Esimerkiksi vaaraton rasva luomi voidaan kyretoida eli raaputtaa pois. Ohuen rasvaluomen poisto onnistuu usein myös jäädytyshoidolla, samoin pienen verisuoniluomen kuten hämähäkkiluomen. Verisuoniluomiin soveltuu myös verisuonien muutoksiin tarkoitettu pulssivärilaserhoito. Kiltit, mutta hankaavat koholuomet, joissa ei ole pigmenttiä, voidaan puolestaan poistaa esimerkiksi hiilidioksidilaserilla.

Jos luomea epäillään pahanlaatuiseksi, luomen poisto suoritetaan aina leikkaamalla. Pigmenttiluomia ei tulisi koskaan poistaa laserilla. Laser jättää syvemmän pigmentin ihoon, jolloin se tulee ajan myötä vain entistä pahemmin näkyviin.”

3. Mitä luomen poisto maksaa?

”Luomen poiston hintaan vaikuttaa tekniikka, kuinka monta ihomuutosta poistetaan, ja tarvitseeko luomea lähettää patologille jatkotutkimuksiin. Tyypillisesti poistettu luomi lähetetään patologiseen tutkimukseen, jolla selvitetään luomen pahanlaatuisuus. Luomenpoiston yhteishinta yksityisellä lääkärillä asettuu yleensä 200–400 euron välille. Selkeästi hyvänlaatuisen luomen poiston hinta on yleensä hieman edullisempi, jos luomi on selkeästi vaaraton ja siihen ei sisälly patologin maksua. Rasvaluomien poisto on esimerkiksi huomattavasti pienempi ja edullisempi toimenpide. Luomen poisto laserilla kustantaa taas hieman enemmän. Hinta on usein muutamia satoja euroja.”

4. Miten luomea tulisi hoitaa poiston jälkeen?

”Jälkihoito riippuu luomen poistotekniikasta. Laserin jälkeen on muistettava hyvä aurinkosuojaus erityisesti seuraavina kuukausina. Hiilidioksidilaserilla poistettu luomi tarvitsee yleensä noin viikon ajan antibioottivoidetta, sillä poistokohta saattaa ärtyillä ja punertaa. Myös raaputukset voivat aiheuttaa ihoon pieniä arpia. Jäädytyksen jälkeen iho usein rupeutuu ja parantuu muutamassa viikossa.

Jos luomen poisto tehdään leikkaamalla, ihoon laitetaan tikit. Tikkien ajan potilasta kehotetaan varovaisuuteen. Suosituksena on välttää kovaa hikiliikuntaa, saunomista ja uimista tulehdusriskin takia.”

Luomia selässä.
Vastaanotolla potilaan kanssa on tapana yhdessä miettiä eri vaihtoehtoja luomeen poistoon, ihotautilääkäri kertoo. © iStock

5. Jääkö luomen poistosta arpi?

”Täysin arvetonta poisto tapaa ei ole olemassa, mutta yleensä luomen poisto pyritään tekemään niin, että siitä tulisi mahdollisimman pieni kosmeettinen jälki.

Toisilla ihmisillä voi olla myös taipumusta arven liikakasvuun, kuten keloidimuodostukseen leikkauksen jälkeen. Sitä esiintyy herkemmin erityisesti dekoltee ja hartia-alueella. Tikkien poiston jälkeen hankalaa arpireaktiota voi pyrkiä ehkäisemään ihoteipillä, joka pitää haavan reunoja yhdessä. Näin iho arpeutuu nätimmin. Tarvittaessa iholla voi käyttää myös esimerkiksi silikonigeeliä minimoimaan arven liikakasvua.

Ihon suojaamista auringolta ei voi korostaa. Muun muassa leikkaamalla poistettu luomi saattaa jättää ihoon arven, joka voi palaa herkemmin auringossa.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Tarkista, sisältääkö kasvovoiteesi tätä ainesosaa – voi altistaa auringon UV-säteilyn haitoille 

6. Kannattaako luomen poisto tehdä kesällä?

”Jos luomea epäillään pahanlaatuiseksi, luomi leikataan heti tai mahdollisimman nopeasti vuodenajasta riippumatta. Suosittelisin, että vaarattoman luomen poisto tehtäisiin muulloin kuin kesäaikana muun muassa tikkien takia, sillä kesällä on tapana uida, sanoa ja reissata enemmän.  

Luomen poistoa laserilla tulisi välttää myöskin kesäisin. Luomen poisto laserilla nostaa ihon palamisen ja pigmentoitumisen riskiä, ja siksi jälkihoidossa erityisen tärkeää on ihon suojaaminen auringolta.”

X