Terveys

Huolestuttaako luomi? ABCDE-muistisäännöllä voi erottaa vaarattoman ja riskiluomen

Luomea on hyvä käydä näyttämässä lääkärissä, jos jokin kohta täyttyy ABCDE-listalta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Omia luomiaan kannattaa pitää silmällä.

Luomea on hyvä käydä näyttämässä lääkärissä, jos jokin kohta täyttyy ABCDE-listalta.

Pahanlaatuinen luomi voi olla merkki melanoomasta eli ihosyövästä. Noin kolmannes melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta.

Mutta mistä erottaa vaarattoman luomen ja riskiluomen? Apuna voi käyttää ABCDE-muistisääntöä, vinkkaa Ihosairaalan lääkäri Martta Jokinen La Roche-Posayn mediatilaisuudessa.

Kirjaimet ABCDE tulevat englannin kielestä, ja kukin niistä viittaa luomen ominaisuuteen, jota on syytä pitää silmällä.

Pahanlaatuinen luomi voi paljastua tarkkailemalla seuraavia ominaisuuksia:

A = Asymmetry eli epäsymmetria. Luomen epäsymmetrinen tai erikoinen muoto voi olla merkki ihomuutoksesta, joka kannattaa tutkituttaa.

B = Border eli reunus. Jos luomi on reunaltaan rikkonainen ja epätasainen, sitä on syytä näyttää lääkärille.

C = Color eli väri. Jos luomi on monivärinen tai sen värissä tapahtuu muutoksia, kannattaa varata aika ihotautilääkärille.

D = Diameter eli halkaisija. Luomen kasvaminen on huolestuttava merkki. Jos luomi laajenee tai se on halkaisijaltaan yli 6 millimetriä, luomitarkastus on paikallaan.

E = Evolution eli jatkuva muutos. Jos luomessa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, kannattaa sitä käydä näyttämässä lääkärissä.

Jos jokin tai jotkin kohdat ABCDE-listalta täyttyvät, se ei kuitenkaan ole automaattisesti merkki siitä, että kyseessä olisi pahanlaatuinen luomi. Luomea on kuitenkin hyvä käydä näyttämässä lääkärissä.

Myös silloin, jos luomessa on kutinaa tai punoitusta, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle luomitarkastukseen.

Tarkastuksessa lääkäri katsoo luomet läpi ja tarkastaa epäilyksiä aiheuttavat luomet dermatoskoopilla, jolla hän näkee syvemmälle luomen rakenteisiin. Jos lääkäri epäilee, että kyseessä on pahanlaatuinen luomi, luomesta voidaan ottaa koepala tai se voidaan poistaa kokonaan ja lähettää tarkempaan tutkimukseen.

Riskiryhmään kuuluvien kannattaa tarkkailla luomiaan erityisen usein

Luomiaan on erityisen hyvä tarkkailla itse etenkin silloin, jos kuuluu ihosyövän riskiryhmään. Ihosyövän riskiä lisäävät runsas auringon ultraviolettisäteilylle altistuminen ja ihon toistuvat palamiset etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa.

Pahanlaatuinen luomi voi esimerkiksi kasvaa ja laajeta.

Myös aiemmin sairastettu melanooma, lähisukulaisen sairastama melanooma sekä runsasluomisuus lisäävät sairastumisriskiä. Runsasluomisuus tarkoittaa sitä, että luomia on enemmän kuin 50. Punapigmenttisillä henkilöillä raja on pienempi: 20 luomea.

– Jos suvussa on melanoomaa, iho kannattaa käydä itse läpi parin kuukauden välein, muille kahdesti vuodessa riittää, ihotautilääkäri Toni Karppinen kertoo Annan artikkelissa.

Tarkastuksesta on hyötyä, sillä usein pahanlaatuinen luomi havaitaan omin silmin. Duodecimin artikkelin mukaan suuren osan melanoomista löytää joko potilas itse tai hänen omaisensa. Ihosyövän ennustetta myös parantaa se, että syöpä löydetään varhain ja hoitoon hakeudutaan nopeasti.

Lähde: Ihosairaalan Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Martta Jokisen esitys La Roche-Posayn aurinkoinfossa

X