Terveys

Kohtusyöpä oireilee usein selvin merkein – kohdunpoistoa suositellaan ennakkoon tietyissä tapauksissa

Kohtusyövällä on suurimmassa osassa tapauksista hyvä ennuste, sillä se todetaan yleensä varhaisessa vaiheessa. Oireisiin on siis tärkeä reagoida.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Kohtusyöpä on tyypillisesti 50–70-vuotiaiden naisten sairaus.

Kohtusyövällä on suurimmassa osassa tapauksista hyvä ennuste, sillä se todetaan yleensä varhaisessa vaiheessa. Oireisiin on siis tärkeä reagoida.

Kohtusyöpään sairastuu vuosittain vajaa 900 suomalaista naista. Kohtusyöpä on munasarjasyöpää yleisempi, mutta rintasyöpään verrattuna harvinainen sairaus.

Kohtusyöpä todetaan useimmiten vaihdevuosi-iän jälkeen. Sitä esiintyy eniten 50–70-vuotiailla naisilla.

Lue myös Kotiliedestä: Pitääkö vanhankin käydä gynekologilla? Erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen tärkeästä katsastuskäynnistä

– Yleensä kohtusyöpäennuste on hyvä, sillä se löytyy suurimmalla osalla varhaisessa vaiheessa. Suurin osa kohtusyövistä on myös hitaasti etenevää tyyppiä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mari Kalamo kertoo.

Kohtusyöpä oireilee vuodolla

Kohtusyövän oireet ovat usein selkeät. Yleisin oire ovat veriset vuodot.

– Jos kuukautiset ovat olleet vaihdevuosien jälkeen poissa jo vuoden, mutta vuotoja alkaa jälleen tulla, pitäisi ehdottomasti käydä lääkärissä, Kalamo sanoo.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten puolestaan kannattaa hakeutua lääkäriin, jos välivuotoja alkaa yhtäkkiä esiintyä tai jos kuukautisvuodot pitkittyvät ja runsastuvat.

Vuotojen lisäksi kohtusyövän oireena voi joskus olla myös alavatsakipuja.

Kohtusyövän hoitona on ensisijaisesti kohdunpoisto

Kohtusyöpä diagnosoidaan kohdun limakalvolta otetusta kudosnäytteestä.

– Kohtusyöpä on yleensä hoidettavissa, jos se löydetään tarpeeksi aikaisin. Ja jos se sijaitsee paikallisesti kohdussa eikä ole levinnyt muualle, paranemisennuste on erinomainen, Kalamo kertoo.

Kohtusyövän ensisijainen hoito on leikkaus. Leikkauksen laajuus määrittyy kasvaintyypin ja kuvantamistutkimusten perusteella.

– Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti tilanteen mukaan, mutta suurimmassa osassa tapauksista riittää kohdunpoisto.

Suuremman uusiutumisriskin taudissa käytetään lisäksi sädehoitoa. Sytostaatteja eli solunsalpaajalääkkeitä käytetään tarvittaessa levinneen tai uusiutuneen syövän hoidossa.

– Uusia syöpälääkkeitä kohtusyöpään tutkitaan parhaillaan, ja osa on jo käytössä.

Kohtusyöpä: merkittävä riskitekijä on Lynchin syndrooma

Kohtusyövän riskiä lisäävät kolme merkittävää tekijää: ylipaino, synnyttämättömyys ja tyypin 2 diabetes.

Erityistä kohtusyövän riskiryhmää ovat Lynchin syndroomaa kantavat naiset. Heitä on suomalaisessa rekisterissä vajaa tuhat.

– Kun lasketaan mukaan he, joilla kantajuutta ei vielä tiedetä, sekä alaikäiset, joita ei testattu, saattaa syndrooma olla jopa tuplasti tällä määrällä eli parilla tuhannella, Kalamo sanoo.

Lynchin syndroomaa on neljää eri tyyppiä. Niistä yleisimpien tyyppien kantajilla kohtusyöpäriski voi olla jopa 30–50 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa sitä, että jopa puolet syndrooman kantajista voi saada elinaikanaan kohtusyövän.

Vaikka kaikki Lynchin syndrooman kantajat eivät olekaan tiedossa, Kalamo painottaa, ettei kannata olla huolissaan siitä, että syndroomaa kantaisi tietämättään.

– Yleensä tiedetään, jos syndroomaa on suvussa, koska kaikki suvut on rekisteröity. Suomassa kantajuudet selviävät todella hyvin. Jos naisella todetaan kohtusyöpä, tutkitaan aina, viittaavatko piirteet Lynchin syndroomaan.

Lynchin syndrooma periytyy 50 prosenttisesti eli puolelle jälkeläisistä.

Kohtusyöpä: voiko sitä ehkäistä ennalta?

Kohtusyövän riskiä voi laskea terveillä elintavoilla sekä hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla. Erityisesti keltarauhashormonia sisältävät ehkäisymenetelmät, kuten hormonikierukka, ehkäisevät kohtusyöpää.

– Muuten ei ole kauheasti sellaista, jolle itse voi tehdä mitään. Jos syöpäalttiuden on perinyt, sille ei itse mitään mahda.

Lynchin syndrooman kantajille suositellaan kohdunpoistoa lapsiluvun täytyttyä. Kohdunpoistoja tehdään syöpäriskin pienentämiseksi myös silloin, jos kohdun limakalvoilta löydetään poikkeavaa kohdun limakalvon liikakasvua, atyyppista hyperplasiaa. Hyperplasia oireilee vuotohäiriöillä.

– Muutos ei ole pahanlaatuinen, mutta kyse on kohtusyövän esiasteesta, joten näille naisille suositellaan kohdunpoistoa.

Kohdunpoisto voi vaikuttaa naisen elämään sekä positiivisesti että negatiivisesti. Toisaalta vuodot ja mahdolliset kuukautiskivut jäävät pois, mutta leikkauksen jälkeen voi esiintyä lantionpohjan ongelmia, kuten virtsankarkailua, sekä laskeumavaivoja. Ongelmia voi kuitenkin torjua lantionpohjan lihaksiston harjoittelulla.

X