Viihde

Mistä Israelin ja Palestiinan tilanteessa on kyse? Lue nämä kirjat ja katso tämä elokuva, niin olet paremmin kartalla Lähi-idästä

Israelin ja Palestiinan tilannetta voi olla hankala ymmärtää, sillä sen juuret juontavat moneen suuntaan. Kysyimme tutkijalta, millaisten kirjojen ja elokuvien avulla aiheeseen voisi tutustua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Tammi, WSOY, Netflix

Israelin ja Palestiinan tilannetta voi olla hankala ymmärtää, sillä sen juuret juontavat moneen suuntaan. Kysyimme tutkijalta, millaisten kirjojen ja elokuvien avulla aiheeseen voisi tutustua.

Äärijärjestö Hamas teki terrori-iskun Israeliin lokakuun 7. päivä. Iskussa kuoli yli 1400 ihmistä. Lisäksi Hamas otti panttivangiksi arviolta 240 ihmistä ja vei heidät Gazaan. Tämän jälkeen Israel aloitti sodan Hamasia vastaan. Israelin hyökkäyksessä Gazaan on tähän mennessä kuollut arviolta 14 000 palestiinalaista, joista kaksi kolmasosaa on Yhdistyneiden kansakuntien (YK) mukaan naisia ja lapsia.

Viime viikkojen tapahtumista huolimatta Gazan sodan siemenet on kylvetty jo kauan sitten. Mutta miten sen monimutkaista historiaa voisi ymmärtää paremmin?

Pyysimme Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkijaa Antti Tarvaista vinkkaamaan kirjoja ja elokuvia, joiden avulla Israelin ja Palestiinan tilanteeseen on mahdollista päästä kiinni. Tehtävä ei kuitenkaan ole yksinkertainen.

– ­Meillä ei ole pääsyä laajasti israelilaisen eikä etenkään palestiinalaisen populaarikulttuuriin äärelle. Tietty epätasapaino on myös siinä, mitä ylipäänsä edes suomennetaan, Tarvainen kertoo.

Muutama vinkattava teos kuitenkin löytyy. Näitä Tarvainen suosittelee:

Romaani: Katja Petrovskaja: Ehkä Esther

Jos haluaa ymmärtää Israelin ja Palestiinan konfliktin taustaa, on syytä ymmärtää myös eurooppalaisen antisemitismin historiaa.

Katja Petrovskajan romaani Ehkä Esther (Tammi) on teos katoamisen historiasta ja kadonneiden elämien kummittelevasta läsnäolosta Euroopassa.

Romaani: Edmund de Waal: Jänis jolla on meripihkanväriset silmät

Edmund de Waalin kirjoittama Jänis jolla on meripihkanväriset silmät (Schildts & Söderströms) on kaunis romaani, joka käsittelee eurooppalaisen antisemitismin pitkää historiaa yhden suvun sisällä kulkevan taidekokoelman kautta.

Tietokirja: Edward W. Said: Orientalismi

Eurooppalaisen kolonialismin historia on keskeinen tausta Israel-Palestiinan ja myös Gazan sodan tapahtumille. Edward W. Saidin Orientalismi (Gaudeamus) on vetävästi kirjoitettu tietokirja, joka kertoo siitä, millaisten ennakkoluulojen ja fantasioiden kautta Eurooppa on lähestynyt itää ja etelää.

Sarjakuva: Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista

Guy Delislen sarjakuva Merkintöjä Jerusalemista toimii kevyenä introna Jerusalemin todellisuuteen, jos raskaampaan teokseen ei jaksa tarttua. Sarjakuva ei välttämättä ole syvällisin tai tavoita kaikkea Jerusalemin todellisuudesta, mutta sen kautta voi löytää ensikiinnostuksen aiheeseen.

Osaatko englantia? Tartu silloin myös näihin:

Elokuva: It Must Be Heaven

Palestiinalaisohjaaja Elia Suleimanin elokuva It Must Be Heaven (2019) on tutkija Antti Tarvaisen mukaan ihana. Suleiman on elokuvantekijä, joka lähestyy maailmaa huumorin kautta. Hän tavoittaa sen absurdiuden, joka palestiinalaisalueiden miehityksen todellisuudessa on.

Elokuva löytyy muun muassa Google Playn ja Apple TV:n valikoimista. Tekstitys on saatavilla englanniksi.

Runot: Mahmoud Darwish

Mahmoud Darwish on kuuluisin palestiinalainen runoilija ja tärkeä palestiinalaisten tunteiden ja kokemuksen sanoittaja. Hänen teoksiaan ei ole suomennettu, mutta ainakin englantilainen käännös teoksesta Mural voi löytyä kirjastosta.

Akateeminen julkaisu: The Holocaust and the Nakba: A New Grammar of Trauma and History

Pienistä teksteistä koostuva englanninkielinen teos The Holocaust and the Nakba: A New Grammar of Trauma and History on israelilaisten ja palestiinalaisten tutkijoiden yhdessä kirjoittama tekstikokoelma. Nakba on palestiinalaisten sana katastrofille. Teos avaa sitä, miksi kaikkien traumoista ja historioista on niin vaikea puhua yhtä aikaa.

+ Tutustu myös näihin! Koukuttava Netflix-sarja ja Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

Amos Ozin romaanit, kuten Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (Tammi) välittää hyvin israelilaisen kokemuksen tai ainakin osan siitä.

Palestiinalais-amerikkalaisen Susan Abulhawan Jeninin aamut (Like) on kertomus Palestiinan ja Israelin välisen konfliktin juurista ja historiasta yhden palestiinalaissuvun kautta.

Netflix-sarja Fauda kertoo Israelin eliittisotilaista. Sarja perustuu osittain tositapahtumiin. Vaikka sarjan tekijät ovat israelilaisia, se ei kaunistele israelilaisten toteuttamaa väkivaltaa.

Hannu Juusolan teos Israelin historia (Gaudeamus) on yliopistollinen oppikirja ja samalla teos jokaiselle, joka haluaa ymmärtää maailmanpolitiikan keskipisteenä olevaa aluetta.

Timo R. Stewartin Luvatun maan lumo (Gaudeamus) oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas vuonna 2022. Teos selittää, miksi monet suomalaiset kristityt ovat olleet niin kiinnostuneita heille vieraasta kansallisesta liikkeestä, sionismista, ja asettuneet puolustamaan Israelia.

Antti Tarvaisen, Tiina Järven ja Mikko Jorosen tutkimusperustainen blogiteksti Israel-Palestiinan historiasta avaa tiivisti taustaa, josta Gazan sota kumpuaa.

X