Viihde

Netflix-elokuvat laadukkaaseen (hömpän) tarpeeseen – 6 maagisen hyvää leffalöytöä

Näitkö vielä nämä Netflix-elokuvat? Jos suoratoistopalvelun pursuileva tarjonta uuvuttaa, ei hätää – poimimme puolestasi kuusi leffaa, joiden katsomisesta kiität itseäsi.

Teksti:
Anu Räsänen
Kuvat:
Netflix

Netflix-elokuva Viettelevässä sydämessä loistavat Dakota Johnson, Izuka Hoyle, Nia Towle ja Mia McKenna-Bruce.

Näitkö vielä nämä Netflix-elokuvat? Jos suoratoistopalvelun pursuileva tarjonta uuvuttaa, ei hätää – poimimme puolestasi kuusi leffaa, joiden katsomisesta kiität itseäsi.

1. The Incredible Jessica James

Tänä päivänä Netflix-elokuvat kelpaavat usein valkokankaillekin, mutta The Incredible Jessica Jamesin tie kulki toiseen suuntaan: suoratoistopalvelu nappasi yksinoikeuden komedian jakeluun Sundance Film Festival -indie-elokuvafestareilta.

The Incredible Jessica James on romanttinen Netflix-elokuva vuodelta 2017.
The Incredible Jessica James on romanttinen Netflix-elokuva vuodelta 2017.

Ja hyvä että nappasi, sillä tämä sympaattinen pieni leffa erottuu edukseen romanttisten komedioiden rivistöstä ja kestää useammankin katselun.

Jessica Williams loistaa nimiroolissa suorapuheisena ja suurisydämisenä näytelmäkirjailijana, joka opettaa lapsia draamakurssilla, toipuu erosta ja harjoittelee deittailua.

2. Näpit irti! (Moxie!)

Mestarikoomikko Amy Poehlerin ohjaama elokuva perustuu Jennifer Mathieun samannimiseen nuorten aikuisten romaaniin. Teini-ikäinen Viv (Hadley Robinson) päättää puuttua koulussaan rehottavaan seksismiin ja siihen, että suositut urheilijapojat saavat ahdistella tyttöjä mielin määrin.

Näpit Irti! on musiikkidraama vuodelta 2021.
Näpit irti! on musiikkidraama vuodelta 2021.

Vivin kapinaa innoittaa hänen äitinsä menneisyys feministipunkin parissa, ja leffan ääniraidalla soi tämän musiikkityylilajin kantaäiti Bikini Kill.

Elokuvan katsomien jälkeen kannattaa suunnata kirjastoon ja tutustua tarinan alkuperäiseen, hieman terävämpään kirjaversioon, jonka on hienosti suomentanut Lotta Sonninen.

3. Viisasteleva sydän (Persuasion)

Siitä ei tietenkään tarvitse kiistellä, että vuoden 1995 Ylpeys ja ennakkoluulo -tv-sarja Colin Firtheineen on kaikkien aikojen paras Jane Austen -filmatisointi. Hyville uusille Austen-tulkinnoille on kuitenkin aina tilaa.  Tämä kesällä 2022 julkaistu versio Viisastelevasta sydämestä on iloinen yllätys sillä sektorilla.

Persuasion on vuoden 2022 romanttinen draama.
Persuasion on vuoden 2022 romanttinen draama.

Austenin viimeiseen romaaniin perustuva elokuva ei pyri väkisin nykyaikaistamaan Anne Elliotin ja meriupseerin tarinaa, mutta raikastaa kyllä tulkintaa muun muassa moninaisilla näyttelijävalinnoilla ja Annen (Dakota Johnson) silmäyksillä suoraan kameraan.

Ja mikä parasta, leffassa on huumoria, joka joistakin Austen-filmatisoinneista on imetty tyystin pois.

4. Onnentyttö (Luckiest Girl Alive)

Katso tämä elokuva Mila Kunisin upean näytteljiäntyön vuoksi! Kaikille mahdollisille voimille kiitos siitä, että Netflix-elokuvat antavat aikuisille naisnäyttelijöille tilaa käyttää ammattitaitoaan näin!

Luckiest Girl Alive on mysteerijännitystä vuodelta 2022.
Luckiest Girl Alive on mysteerijännitystä vuodelta 2022.

Kunis esittää Jessica Knollin samannimiseen kirjaan perustuvassa Onnentytössä Ania, joka luo määrätietoisesti täydellistä uraa ja on menossa naimisiin täydellisen miehen kanssa.

Anin menneisyydestä paljastuu kuitenkin niin rankkoja kokemuksia, että elokuvaan liitetyt sisältövaroitukset kannattaa ottaa vakavasti.

5. Miss Americana

Kiitos Netflixille myös tämän dokumentin tekemisestä, ja kiitos sille 16-vuotiaalle Taylor Swift -fanille, joka suositteli elokuvaa meille lähipiirinsä aikuisille. Vuonna 2020 julkaistu Miss Americana on hieno henkilökuva musiikkia rakastavasta tytöstä, josta tuli maailman suurin ja valovoimaisin poptähti.

Miss Americana on dokumentaarinen vuoden 2020 Netflix-elokuva.
Miss Americana on dokumentaarinen vuoden 2020 Netflix-elokuva.

Dokumentissa käy selväksi, että Swiftin tie tähtiin on ollut kaikkea muuta kuin tasainen. Tuntuu kamalalta katsoa, kuinka julmasti media – siis me toimittajat – on hyvin nuorta laulajaa kohdellut.

Sydän särkyy viimeistään siinä hetkessä, kun palataan vuoden 2009 Grammy-gaalaan, jossa aikuinen räppäri keskeyttää 19-vuotiaan Swiftin kiitospuheen.

6. The Marriage Story

Lisää hienoa näyttelijäntyötä. Vuonna 2019 julkaistu The Marriage Story ylsi jopa Oscar-ehdokkaaksi kuudessa kategoriassa ja toi voiton asianajajaa näyttelevälle Laura Dernille. Yhtä hienosti näyttelevät myös Scarlett Johansson ja Adam Driver avioeroa läpikäyvänä pariskuntana.

The Marriage Story on vuoden 2019 Netflix-elokuva.
The Marriage Story on vuoden 2019 Netflix-elokuva.

Etenkin Johanssonin hajoamisen hetket riipaisevat syvältä, ja Driverin omaan erinomaisuuteensa eksyneelle roolihahmolle tekee mieli huutaa ruudun läpi.

Dernin, Alan Aldan ja Ray Liottan roolityöt kliseisinä asianajajina taas muistuttavat, että traagisimmassakin elämäntilanteessa on yleensä jotain koomista.

Korjattu 10.1. näyttelijän nimi Scarlett Johansson, joka oli jutussa alun perin virheellisesti Johanssen.

X