Julkkikset

Maailmalla tunnetut ukrainalaiset synnyinmaansa tukena: ”En ole koskaan ennen ollut yhtä ylpeä ukrainalaisuudestani”

Ukrainalaiset ja ukrainalaistaustaiset julkisuuden henkilöt pyrkivät auttamaan synnyinmaataan niin maan sisältä kuin ulkoa.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Mvphotos

70's Showssa näytellyt Mila Kunis ja Ukrainan viisuvoittaja Ruslana pyrkivät auttamaan synnyinmaataan.

Ukrainalaiset ja ukrainalaistaustaiset julkisuuden henkilöt pyrkivät auttamaan synnyinmaataan niin maan sisältä kuin ulkoa.

Ukrainan sota järkyttää ihmisiä laajalti. Monet julkisuuden henkilöt Suomessa ja ulkomailla ovat pyrkineet osoittamaan tukensa ja olemaan avuksi kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Miten maailmalla tunnetut ukrainalaiset ja ukrainalaistaustaiset ovat reagoineet tapahtumiin?

Mila Kunis

Amerikkalainen näyttelijä Mila Kunis on syntynyt Ukrainassa ja asunut maassa 7-vuotiaaksi asti. Mila perheineen muutti Amerikkaan vuonna 1991.

Mila kertoo puolisonsa, näyttelijä Ashton Kutcherin, Instagramissa jakamalla videolla, että pitää itseään amerikkalaisena.

– Mutta en ole koskaan ollut ylpeämpi ukrainalaisista juuristani kuin juuri nyt, hän toteaa.

Videolla Mila ja tämän puoliso kertovat, että he ovat pistäneet pystyyn varainkeruukampanjan ukrainalaisten hyväksi.

Pariskunta on tavannut toisensa 70’s Show -ohjelman kuvauksissa. Mila tunnetaan myös rooleistaan elokuvissa Bad Moms, Black Swan ja Ted. Lisäksi hän on ollut pitkään ääninäyttelijänä Family Guy -tv-sarjassa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Ashton Kutcher (@aplusk) jakama julkaisu

Dalia Stasevska

Dalia Stasevska on suomalainen, Kiovassa syntynyt kapellimestari. Hänen isänsä on ukrainalainen kuvataiteilija Andrij Stasevskij ja äitinsä suomalainen kuvataiteilija Maarit Blomqvist.

Dalia aloitti syksyllä 2021 Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana. Dalia on myös BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija.

Dalia kertoi sosiaalisessa mediassa ukrainalaisille omistetusta konsertista Seattlessa. Konsertissa kuultiin Ukrainan kansallishymni, ja Ukrainan lipun värit, keltainen ja sininen, olivat esityksessä läsnä. Dalia piti konsertissa koskettavan puheen synnyinmaansa tilanteesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Dalia Stasevska (@daliastasevskaofficial) jakama julkaisu

Sergei Bubka

Sergei Bubka on ukrainalainen seiväshypyn olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari. Nykyään hän on Ukrainan olympiakomitean puheenjohtaja, Kansainvälisen olympiakomitean jäsen ja Kansainvälisen World Athletics -yleisurheiluliiton varapuheenjohtaja.

Insidethegames-sivuston mukaan Bubka on saanut Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajalta Thomas Bachilta tehtäväkseen koordinoida olympialiikkeen Ukrainaan lähettämää humanitaarista apua.

Vitali ja Volodymyr Klitško

Ukrainalainen Vitali Klitško on entinen raskaansarjan nyrkkeilijä ja potkunyrkkeilijä, nykyinen poliitikko. Molemmissa lajeissa hän on ollut maailmanmestari.

Ukrainan sodan ja Kiovaan kohdistuvien hyökkäysten keskellä Vitali on Kiovan pormestari.

Vitalin veli Volodymyr Klitško on veljensä tapaan entinen raskaansarjan nyrkkeilijä. Volodymyrilla on tytär yhdessä amerikkalaisen näyttelijä Hayden Panettieren kanssa. Hayden on ilmaissut tukensa ja huolensa ukrainalaisten puolesta sosiaalisessa mediassa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Hayden Panettiere (@haydenpanettiere) jakama julkaisu

Jamala ja Ruslana

Euroviisut vuonna 2016 voittanut ukrainalainen Jamala, eli Susana Alimivna Džamaladinova, on lähtenyt lastensa kanssa turvaan sodan keskeltä. Hän pyrkii auttamaan Ukrainaa levittämällä tietoa ja antamalla haastatteluja sodan todellisuudesta.

Jamala voitti Euroviisut itse säveltämällään kappaleella 1944, joka kertoo Stalinin tataarivainoista Krimillä.

Jamala esiintyi muutama päivä sitten Saksan viisukarsinnoissa. Hän esitti 1944-kappaleen koskettavasti Ukrainan lippu käsivarsillaan. Konsertin tuotot lahjoitetaan Ukrainan armeijalle. Samanlaisen esiintymisen hän teki myös Romanian euroviisukarsinnoissa.

Ukrainalaisia julkisuuden henkilöitä. Ruslana
– En ole enää artisti, nyt olen sotilas, sanoo vuoden 2004 viisuvoittaja Ruslana.

Ruslana Lyzhychko taas voitti Euroviisut vuonna 2004 kappaleella Wild Dances.

Voittonsa jälkeen Ruslana on ollut kotimaassaan aktiivisena politiikassa. Aftonbladetin haastattelussa hän sanoo olevansa yksi isänmaallisen liikkeen johtohahmoista. Hän ei halua jättää Ukrainaa sodan keskellä.

– Olen jäänyt tänne. Olemme sotilaita. En ole enää artisti, nyt olen sotilas, joka taistelee rauhan puolesta, Ruslana kommentoi ruotsalaislehdelle.

Anastasiia Lenna

Entinen Miss Ukraina Anastasiia Lenna pyrkii sosiaalisessa mediassa levittämään tietoa sodasta sekä innostamaan kotimaataan puolustavia ukrainalaisia. Anastasiia edusti Ukrainaa vuonna 2015 Miss Grand International -kauneuskilpailussa.

Hän on kertonut käyttävänsä aikansa vapaaehtoistyöhön, ja kannustaa ihmisiä lahjoittamaan ja levittämään tietoa.

Inspiraatioksi Anastasiia julkaisi myös kuvan itsestään taisteluvarusteissa, ilmeisesti muovikuula-asetta pidellen. Hän kertoo kanavallaan harrastaneensa vuosia airsoftausta, jossa ammutaan aidon näköisillä kuulapyssyillä. Kuvillaan hän tahtoo inspiroida ja innostaa ihmisiä.

Volodymyr Zelenskyi

Ukrainan kriisin myötä koko maailmalle tunnetuksi tullut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli kotimaassaan tunnettu jo ennen presidentin virkaansa.

Oikeustieteellisessä opiskellut Zelenskyi ei opinnoistaan huolimatta ole työskennellyt juristina. Sen sijaan hänet tunnettiin koomikkona ja tv-tuotantoyhtiö Studio Kvartal 95:n omistajana.

Erityisesti hänen roolinsa Kansan palvelija -tv-sarjassa on jäänyt mieleen. Sarjassa hän esittää historianopettajaa, joka nousee puolivahingossa Ukrainan presidentiksi.

Zelenskyi on saanut paljon kiitosta esimerkillisestä johtajuudestaan sodassa niin maailmalla kuin kotimaassaan. Hän tietää olevansa Venäjän ykköskohde, mutta ei tahdo paeta.

Lähteet: Aftonbladet, Insidethegames

Korjattu 9.3.: Jutussa oli alun perin viittaus Mila Kunisin sometilin jäljitelmään. Instagram-upotus on vaihdettu Ashton Kutcherin aitoon tiliin.

X