Ihmiset

Jenni Haukio kirjoittaa sodan syttymisen pelosta Seuran kolumnissa: ”Kansakuntana tiedämme, mitä ja miksi pelkäämme”

Jenni Haukion kolumni ilmestyi Seurassa samana päivänä, jona Suomessa herättiin järkyttävään uutiseen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Mirva Kakko

Rouva Jenni Haukio kirjoittaa kolumnia Seuraan.

Jenni Haukion kolumni ilmestyi Seurassa samana päivänä, jona Suomessa herättiin järkyttävään uutiseen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

”Viime aikoina kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne on herättänyt monissa ennen kokemattoman tunteen: pelon sodan syttymisestä”, rouva Jenni Haukio kirjoitti torstaina ilmestyneen Seura-lehden kolumnissaan.

Juuri samana aamuna suomalaiset heräsivät toteamaan tuon pelon todeksi. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan monella rintamalla. Perjantaina joukot olivat jo tunkeutumassa pääkaupunkiin Kiovaan.

”Kansakuntamme sodan kokemukset ovat vielä niin lähellä, että tiedämme, mitä ja miksi pelkäämme. Suurimmalla osalla on ollut jonkinasteinen, usein sukulaisyhteys johonkuhun sodan omakohtaisesti kokeneeseen.”

Rouva Haukio ymmärtää heitä, jotka pelkäävät.

”Pelko on ihmiselle tärkeä ja hyödyllinen tunne, sen tarkoitus on suojella, pitää varuillaan vaarojen varalta, virittää suorituskyky tarvittaessa äärimmilleen. Jos ei pelkää mitään, altistuu melkoiselle määrälle erilaisia riskejä ja uhkia”, hän toteaa Seurassa.

Presidentti Sauli Niinistö piti tuoreeltaan torstaina puheen koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, jossa totesi, että ”Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa – ja nyt naamiot on riisuttu, vain kylmän sodan kasvot näkyvät.” Suomi tuomitsi Niinistön puheessakin jyrkästi Venäjän sodankäynnin ja vaati pikaista lopettamista.

Myös presidentti Niinistö halusi puhua suomalaisten peloista ja totesi, että ne ovat ymmärrettäviä. Niinistö korosti, ettei tämänhetkinen uhka kohdistu Suomeen, ja nyt varaudutaan huolellisesti eri skenaarioihin, kuten kaiken aikaa.

Rouva Jenni Haukion ajatuksissa ovat suomalaiset, jotka ovat omakohtaisesti kokeneet sodan kauhut. Veteraanien asia on aina ollut erityisen lähellä hänen sydäntään.

”Vaikkei pelon ja kauhun tuntemuksista välttämättä koskaan suoraan keskusteltu, saattoi ne lähes aistia, kun seurasi toisen tapaa kertoa kokemastaan. Ilmeistä, eleistä, sanavalinnoista – jostain, joka yhä häivähti syvällä katseen syvyydessä”, Haukio kolumnoi Seurassa.

Suomen Kuvalehti: Venäjän hyökkäys uhkaa Kiovaa: tulitusta jo kaupungin keskustassa, uutistoimistot kertovat – SK seuraa tilannetta

Jenni Haukion kolumni julkaistiin Seuran numerossa 08/2022 torstaina.

Lue myös: Elokuinen kohtaaminen vuonna 2006 muutti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion elämän – muistatko vielä presidenttiparin alkutaipaleen?

X