Julkkikset

Elokuinen kohtaaminen vuonna 2006 muutti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion elämän – muistatko vielä presidenttiparin alkutaipaleen?

Olisiko Sauli Niinistö Suomen presidentti, jos hän ei olisi kohdannut Jenni Haukiota vaalitilaisuudessa Porissa? Pian 10 vuotta presidenttiparina olleiden Saulin ja Jennin rakkaus yllätti alussa kansan.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Matti Porre, Katri Makkonen/ Tasavallan Presidentin Kanslia

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat olleet aviossa 13 vuotta.

Olisiko Sauli Niinistö Suomen presidentti, jos hän ei olisi kohdannut Jenni Haukiota vaalitilaisuudessa Porissa? Pian 10 vuotta presidenttiparina olleiden Saulin ja Jennin rakkaus yllätti alussa kansan.

Kymmenen vuoden aikana Jenni Haukio, 44, ja Sauli Niinistö, 73, on opittu tuntemaan toisiaan täydentävänä parina. He eivät hempeile, kävele julkisuudessa käsi kädessä tai vaihda suukkoja kameroiden edessä kuten monet ulkomaiset kollegansa. Siitä huolimatta he viihtyvät silmin nähden hyvin yhdessä – aivan kuin heidän välillään olisi näkymätön lanka. Lähipiirin mukaan presidenttipari keskustelee paljon keskenään, ja Jenni Haukio on puolisolleen taitava pallottelija vaikeissakin kysymyksissä.

Olisiko Sauli Niinistöstä tullutkaan Suomen presidenttiä, jos hän ei olisi tavannut Jenni Haukiota elokuussa 2006 vaalitilaisuudessa Porissa? Puolivallattomaksi leskimieheksikin tituleerattu Sauli ei ehkä olisi palannut Suomeen Euroopan investointipankin varapääjohtajan postilta Luxemburgista, ellei hän olisi rakastunut kotimaassa viihtyvään Jenniin. Kutkuttavan romanttinen ajatus voi olla hyvinkin totta, sillä onhan rakkaus aina vaikuttanut historian kulkuun.

Sauli Niinistö astui tasavallan presidentin virkaan 1.3.2012. Kuusi vuotta myöhemmin hänet valittiin toiselle kaudelle ensimmäisellä äänestyskierroksella. Aiemmat presidentinvaalit olivat aina vaatineet kaksi kierrosta.

Merimaskun koulun oppilaat Lumi Mäki ja Jeremias Randell ojensivat kukkia Jenni Haukiolle presidenttiparin saapuessa Naantalin Kultarantaan kesällä 2019.
Merimaskun koulun oppilaat Lumi Mäki ja Jeremias Randell ojensivat kukkia Jenni Haukiolle presidenttiparin saapuessa Naantalin Kultarantaan kesällä 2019.

Jenni Haukiosta tuli maan ensimmäinen nainen 34-vuotiaana

Jenni Haukiosta tuli maan ensimmäinen nainen 34-vuotiaana. Pariskunta oli avioitunut kolme vuotta aikaisemmin Reposaaren kirkossa Jennin lapsuudenmaisemissa. Toisin kuin presidentin rouvat aikaisemmin, nuori nainen halusi pitää kiinni omasta urastaan ja lähti ansiotyöhön. Kirjallisuutta rakastavasta ja runoja kirjoittavasta Jenni Haukiosta tuli Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö joulukuussa 2012.

Yksityisyydestään presidenttipari on aina ollut tarkka. He eivät kertoneet aikoinaan seurustelustaan, eivätkä he nykyisin mielellään avaudu perhe-elämästään. Nelivuotiasta Aaro-poikaa varjellaan kaikelta julkisuudelta, eikä uudesta Osku-pennusta ole tullut edeltäjänsä Lennun kaltaista maan ensimmäistä koiraa.

Juuri nyt presidentti Niinistö ei ole työssään helpoimman edessä. Maailman turvallisuuspoliittinen tilanne on huono, ja kriisin keskellä Sauli Niinistö niittää kansainvälistä mainetta taidollaan neuvotella Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Luopuessaan tehtävästään kahden vuoden kuluttua presidentti on varmasti haluttu puhuja ja luennoitsija ympäri maailman.

Kiinnostava on myös Jenni Haukion tulevaisuus. Vuoden vaihteessa hän luopui työstään kirjamessuilla ja aikoo keskittyä kirjallisiin töihin. Aika näyttää, ovatko tekeillä jo muistelmat, proosaa, runoja tai ehkä väitöskirja, jota hän on valmistellut viime vuosien aikana.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 8/2022, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat olleet pian kymmenen vuotta presidenttiparina – mitkä ovat olleet kauden kohokohdat, perheuutiset, matkat ja unohtumattomimmat valtiovierailut? Mitkä ovat presidenttiparin sydämenasioita ja mistä he nauttivat vapaa-ajallaan?  Lue juttu numerosta 8/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X