Dalia Stasevska Annassa
– Kun toinen on vieressä kuin kallio, se antaa rauhan ja vapauttaa musiikin tekemiseen.
Julkkikset

Kapellimestari Dalia Statevska on onnellinen kahden huippumuusikon avioliitossa: ”Olen löytänyt ihmisen, joka osaa tukea minua oikealla tavalla”

Dalia Stasevska on huimaa kyytiä matkalla maailman kysytyimpien kapellimestarien kaartiin. Tänä vuonna sadat matkapäivät vaihtuivat lautapelien pelaamiseen kotona.
Teksti: Ulla-Maija Paavilainen Kuvat: Niclas Mäkelä

Kapellimestari Dalia Stasevska  joutui tyhentämään kalenterinsa keväällä dramaattisesti kuten kaikki esiintyvät taiteilijat. Edessä olisi ollut laaja kiertuematka muun muassa Australiaan ja Hongkongiin ja debyytit Los Angelesissa ja San Franciscossa.

– Tavallisesti minulla on 200 matkapäivää vuodessa enkä ole kotona kuukausiin. Kun konsertit koronan takia peruuntuivat, pääni ei osannut heti pysähtyä ja kroppakin oli ihmeissään.

35-vuotias Dalia Stasevska on silti kovaa kyytiä matkalla huipulle. Hän toimii parhaillaan BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana. Vuoden kuluttua hän aloittaa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina.

Vielä viisi vuotta sitten Dalia asui Tuusulassa hatarassa puulämmitteisessä mökissä ja etsi mielenrauhaa ja inspiraatiota saapastellen savisilla pelloilla. Hän ei osannut edes haaveilla menestyksestä, jonka lahjakkuus toisi tullessaan. Tilanne on muuttunut.

– Minusta on nyt tullut kaupunkilaishempukka, hän naurahtaa.

– Vedetön ja sähkötön mökki ei ollut enää toimiva asumisratkaisu. Ei ollut kovin järkevää ajaa kotiin keikkamatkan jälkeen illalla ja käyttää yötä pönttöuunin lämmittämiseen. Jaksaakseen tarvitsee myös unta.

Dalia Stasevska kapellimestari Anna

– Aloin nukkua paremmin kuin vuosikausiin. Kuva: Niclas Makela

Dalia Stasevska sanoo tavoitteidensa olevan enemmän sisäisiä kuin konkreettisia. Nousukiidostaan huolimatta hän on vasta aivan uransa alussa.

– Minulla on valtavasti unelmia. Haluan etenkin levittää musiikin sekä taiteen ilosanomaa ja tietysti tarjota parastani konserteissa yhdessä johtamieni orkestereiden kanssa. Erityisesti nuoriso ja koululaiskonsertit kiinnostavat minua.

Kapellimestareille maksetaan pelkästään tehdystä työstä, joten Dalian tulot ovat viime aikoina olleet nollatasolla.

– Kun olin selviytynyt ensimmäisen kuukauden murehtimisesta, aloin nukkua paremmin kuin vuosikausiin. Tuntui kuin olisin päässyt takaisin lapsuuteen, jolloin vaadittiin mielikuvitusta, etteivät päivät olisi tuntuneet tylsiltä. Olen lukenut, juossut, juonut punaviiniä, nauttinut perheestä ja puutarhan hoitamisesta. Mieheni kanssa olen pelannut tuntikausia lautapelejä.

Lue lisää: Näyttelijä-laulaja Mari Rantasila menetysten jälkeen: ”Olen antanut itselleni aikaa surra ja raivota”

Dalia Stasevska on naimisissa Stratovariuksen basistina tunnetun säveltäjä ja muusikko Lauri Porran kanssa. Pariskunta vietti äskettäin nahkahäitä eli kaksivuotishääpäivää.

– Olen äärettömän onnellinen, kun olen löytänyt ihmisen, joka osaa tukea minua oikealla tavalla. Koska Lauri on itsekin tehnyt pitkiä kier­tueita, hän ymmärtää, miten joudun säätämään aikataulujani. Kun toinen on vieressä kuin kallio, se antaa rauhan ja vapauttaa musiikin tekemiseen.

Puolison myötä Daliasta on tullut kesäheinolalainen, sillä Heinolassa sijaitsee suvun kesämökki. Musikaalinen pariskunta inspiroituikin kesällä järjestämään yhdessä Heinolan kaupungin kanssa musiikin-, urheilun- ja kulttuurintäyteisen festivaalin Unelmien Heinola, joka muutti kaupungin rennoksi olohuoneeksi.

Kone alkoi savuta ja joutui tekemään hätälaskun

Lontoo inspiroi Daliaa tähtäämään jatkuvasti korkeammalle, vaikka kilpailu on armotonta. Suurkaupungissa hänellä on omat rentoutumisrutiininsa.

–Valitsen hotellin Hyde Parkin laidalta, että pääsen puistoon juoksemaan.

Juokseminen on hänestä parasta yöaikaan, kun kaupunki on hiljainen.

– Se on minulle puolittain meditaatiota. Kuuntelen samalla itselleni vierasta musiikkia.

Lue lisää: Kun muusikko Oona Kapari oli lapsi, yksinhuoltajaäiti Jaana Kapari-Jatta ratkaisi rahaongelmat luovuudella: ”Vaikeat ajat pitää elää läpi ja mennä eteenpäin”

Vaikka työ on hänelle tärkeää, eräs tilanne pari vuotta sitten havahdutti hänet. Kun Dalia istui lentokoneessa matkalla Göteborgiin, kone alkoi savuta ja joutui tekemään hätälaskun Turkuun. Tilanne oli pelottava.

– Silloin mietin vain, olenko ollut kiltti, olenko ollut ihmisille hyvä? En ajatellut töitä.

Tuolla hetkellä asiat loksahtivat oikeisiin mittasuhteisiinsa.

– Tärkeintä on se, kuinka kohtelemme toinen toisiamme.

X