Viihde

Borderterriereistä tuli Suomen julkkiskoiria – tällaisista kavereista on kyse: ”Suosittelen perheeseen, jossa on huumorintajua”

Borderterrieri on sosiaalinen koira, joka kaipaa puuhaa. Toisaalta borderterrieri osaa myös ottaa rennosti ja nauttia elämästä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli / Otavamedia, Niclas Mäkelä / Otava

Meteorologi Pekka Pouta, Sini-koira ja Mari Sarolahti sekä Kati ja Jari Tervo ja Ukko-koira.

Borderterrieri on sosiaalinen koira, joka kaipaa puuhaa. Toisaalta borderterrieri osaa myös ottaa rennosti ja nauttia elämästä.

Tietty koirarotu on ollut viime viikkoina uutisoinnin keskiössä, kun MTV3:n ”sääkoirien” eli Pekka Poudan Suvin ja Sinin kerrottiin poistuvan telkkarista. Koiria ei enää tulla näkemään säälähetyksissä toimituksessa ilmenneiden allergiaoireiden takia.

Samaan aikaan koiraherra Ukko on Otavan kirjakatalogin kannessa – Jari ja Kati Tervo työstävät jo toista Ukko-aiheista kirjaa.

Mutta mikä yhdistää näitä valtakunnankoiria? Ne ovat borderterrierejä.

Borderterrieri on sosiaalinen koira

– ­Ainakaan vielä julkkiskoirien vaikutus ei ole näkynyt borderterrierien suosiossa, kertoo vantaalainen borderterrierikasvattaja Sari Pöyhönen.

Sarilla on kokemusta borderterriereistä 27 vuoden ajalta. Kun Sarin tytär aloitti koulun vuonna 1996, hän totesi, ettei halua iltapäiväkerhoon, vaan seurakseen koiran.

– ­Koiraa ei toki hankittu varsinaisesti lapselle, vaan olen itsekin ollut koiraihmisiä pienestä saakka. Rikkirakastetusta koirakirjasta borderterrieri oli jäänyt rotuna mieleeni, ja päädyimme siihen.

Tällä hetkellä Sarilla on viiden borderin porukka: 14 vuoden ja 8 kuukauden ikäinen Mimosa, kohta 10-vuotias Osku, pian 7-vuotias Sansa, kohta 5-vuotias Eeva ja 3-vuotias Beda. Reilu 10 vuotta kasvattajana toimineelle Sarille omat koirat ovat tärkeitä perheenjäseniä ja lemmikkejä.

– ­On muutenkin aika yleistä, että bordereita on perheessä useampi kuin yksi. Niitä tuppaa kasaantumaan.

Borderterrierit ovat jo aikojen alussa olleet osa koiralaumaa. Ne ovat terriereiksi sosiaalisia ja tulevat yleensä hyvin laumassa keskenään toimeen.

Jokainen borderterrieri ei näytä täysin samalta.
Sarin koirat vasemmalta alkaen: Beda, Sansa, Mimosa, Eeva ja Osku.

Borderterrierit osaavat myös ottaa rennosti

Sarin mukaan ihmiset usein yllättyvät borderterrierien aktiivisuudesta.

– ­Sini-sääkoira rauhallisuudellaan ei ehkä anna ihan aidointa kuvaa bordereista, Sari kertoo nauraen.

Borderterrierit ovat touhukkaita ja toimeliaita koiria, joiden kanssa voi harrastaa agilityä tai reippailla luonnossa. Pelkäksi seurakoiraksi borderista ei välttämättä ole.

– ­Ennen kaikkea suosittelen borderia perheeseen, jossa on huumorintajua. Borderit ovat kekseliäitä ja persoonallisia. Minut on monta kertaa kotiin tulessa yllätetty mukavasti. On hypitty pöydillä ja syöty roskiksia.

Toisaalta, vaikka borderit ovat aktiivisia koiria, ne osaavat myös ottaa rennosti ja nauttia elämästä.

– ­Esimerkiksi kun teen kotona etätöitä, koiran kanssa ei koko ajan tarvitse puuhata. Koira osaa rentoutua, mennä kiepille omalle pedille tai röhnöttää sohvalla.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat koirarodut kuvan perusteella? Tee Annan tietovisa ja selvitä tietämyksesi

Ruotsin prinssin border karkasi – Sari ei luota borderterrieriin vapaana

Aktiivisuuden lisäksi borderterrieri saattaa yllättää taipumuksellaan karkailuun. Syynä on metsästysvietti, joka on rotuun kuuluva toivottu ominaisuus. Borderterrierit on alun perin jalostettu metsästyskoriksi, joiden tehtävänä on ollut karkottaa ketut luolista.

– ­En henkilökohtaisesti luota yhteenkään borderiin, joka on vapaana, sillä se voi yhtäkkiä singahtaa jäniksen tai oravan perään, eikä koiraa yhtäkkiä enää näy missään.

Muutama vuosi sitten otsikoihin päätyi Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian Siri-borderterrierin karkumatka. Ohikulkija löysi koiran, joka päätyi lopulta poliisikyydillä takaisin omistajilleen.

Katso Instagram-upotus aiheesta alta:

Omien koiriensa Sari antaakin juoksennella vapaana vain aidatuissa koirametsissä.

Rekisteröityjä borderterrierejä on tällä hetkellä Suomessa noin 4500.

– ­Rotu on Suomen 100 suosituimman koirarodun listalla puolen välin paikkeilla. Se ei ole suosituin mutta ei pieninkään koirarotu.

X