Julkkikset

Alma Pöystin rooli Kuolleet lehdet -elokuvassa hurmasi maailman leffakriitikot – ”Vastustamatonta taikaa”

Alma Pöysti on ehdolla Golden Globe -gaalassa parhaan naisnäyttelijän palkinnon saajaksi. Näin ulkomaiset lehdet ovat kommentoineet hänen roolisuoritustaan ja ehdokkuuttaan.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Kurt Krieger, Malla Hukkanen

Kuolleet lehdet on ehdolla kahdessa eri kategoriassa Golden Globe -palkinnon saajaksi.

Alma Pöysti on ehdolla Golden Globe -gaalassa parhaan naisnäyttelijän palkinnon saajaksi. Näin ulkomaiset lehdet ovat kommentoineet hänen roolisuoritustaan ja ehdokkuuttaan.

Aki Kaurismäen uusin elokuva Kuolleet lehdet on saanut paljon kansainvälistä huomioita. Se on Suomen Oscar-ehdokas vuoden vieraskieliseksi elokuvaksi.

Elokuva on saanut myös kaksi Golden Globe -ehdokkuutta. Elokuva kisaa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan sarjassa. Elokuvan toinen ehdokkuus on parhaan naisnäyttelijän pääosa musikaali- ja komediaelokuvien kategoriassa. Ehdokkuus on toisin sanoen Alma Pöystin.

Kuolleet lehdet -elokuvan Ansa on Alma Pöysti, ja Holappaa näyttelee Jussi Vatanen.

The Hollywood Reporter julkaisi ihmettelevän katsauksen tulevista Golden Globe-palkinnoista. Yksi ihmetyksen aiheista on suomalaisen Alman ehdokkuus parhaaksi naisnäyttelijäksi.

Golden Globet ovat kohdanneet kritiikkiä siitä, että palkittavista päättää pieni ja varsin yksipuolinen joukko. Jutussaan The Hollywood Reporter on vakuuttunut, että palkintogaala on menossa kohti uutta aikaa, kun ehdokkaana on maailmalla melko tuntematon suomalainen näyttelijä.

Muutkin ovat olleet yllättyneitä ehdokkuudesta. The Rolling Stone kirjoittaa olleensa ”hurmioituneen shokissa”, kun Alma Pöystin Golden Globe -ehdokkuus julkistettiin. Lehti muistuttaa, että tänä vuonna kilpailu on ollut kova, joten ehdokkuus valtavirran ulkopuolisesta elokuvasta on yllättävä.

Lehti on poiminut Alman ehdokkuuden listalle 10 yllättävimmästä ehdokkuudesta.

Samasta palkinnosta Alman kanssa kilpailevat esimerkiksi merkittävää Hollywood-uraa luoneet Margot Robbie Barbie-elokuvasta, Emma Stone elokuvasta Poor Things sekä Natalie Portman elokuvasta May December.

Vähäeleinen, mutta ilmeikäs tyyli saa kehuja

Washington Postin arviossa Alman työtä Ansan roolissa kuvattiin suloisen lakoniseksi. Samaisessa arvioissa Kaurismäen ja näyttelijöiden yhteistyötä kuvaillaan vastustamattomaksi.

”Niin kauan kuin hänen (Kaurismäen) välinpitämätön, mutta myötätuntoinen kameransa on kohdistettu Ansaan ja Holappaan, Kuolleet lehdet loihtii vastustamatonta taikaa, joka on yhtä leikkisää kuin täynnä kaipuuta ja paatosta.”

Mashable hehkuttaa elokuvaa ja päänäyttelijöiden työtä.

”Olosuhteet synnyttävät täydellisen epätoivomyrskyn, jota Pöysti ja Vatanen tuovat esiin rehellisesti ja avoimesti joka kohtauksessa.”

Financial Times -lehdessä ihaillaan Alman vähäeleistä näyttelemistä.

”’En ole nauranut niin paljon vuosiin’, hän sanoo hymyttä. Mutta ilo on hänen silmissään: itsepäinen pilke, josta elokuva hiljaa iloitsee.”

”Yksi pieni ihme on kuinka arvaamattomaksi rakkaustarina muuttuu. Onnellisia loppuja ei taata. Toinen ihme on se, kuinka paljon alat välittää, miten tarinassa käy. Osa siitä johtuu Pöystin ja Vatasen erinomaisuudesta”, lehden kriitikko jatkaa.

Los Angeles Times kiinnittää myös huomioita Alman kykyyn ilmentää tunteita ilman pitkiä puheenvuoroja.

”Pöystin utelias katse ja heikko hymy kertovat Ansan vahvatahtoisesta persoonasta enemmän kuin mikään puhuttu taustatarina.”

X