Julkkikset

Kotiliesi: Näyttelijä Alma Pöysti tapasi lapsena kotonaan Tove Janssonin – Roisto-koira teki nimensä mukaisen tempun

Menestyksekkään Tove-elokuvan tähden Alma Pöystin suvussa Tove Jansson oli ystävä.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Markus Pentikäinen

Alma Pöysti vietti pikkutyttönä paljon aikaa teatterilla.

Menestyksekkään Tove-elokuvan tähden Alma Pöystin suvussa Tove Jansson oli ystävä.

Näyttelijä Alma Pöysti muistelee Kotilieden haastattelussa ainoaa kertaa, kun hän tosiasiassa tapasi taiteilija Tove Janssonin. Muumien luojan ja muutoinkin merkittävän taideuran tehneen Toven näytteleminen viimevuotisessa menestyselokuvassa on ollut Alma Pöystin tähän mennessä huomattavin rooli.

Viisivuotiaana Alma ihaili Tovea suuresti ja oli opetellut lukemistakin muumikirjoista, joista hän oli kahlannut jokaisen.

Kotiliedessä Alma Pöysti kertoo vanhempiensa tuohon aikaan järjestämistä päivälliskutsuista, joille Tove ja hänen naisystävänsä Tuulikki Pietilä olivat tulossa. Alma Pöystin vanhemmat tunsivat heidät, mutta erityisen läheisiä ystäviä Tove ja Tuulikki olivat Alman isovanhemmille, näyttelijöille Lasse Pöystille ja Birgitta Ulfssonille.

Jännitys laukesi, kun Tove ja Tuulikki saapuivat Helsingin Laajasaloon ja kaivoivat esiin tuliaisensa: pieniä puunukkeja, joiden kanssa he ryhtyivät yhdessä leikkimään. Vuosia myöhemmin Pöystin perheen Roisto-koira söi nuket.

– Kirkastin itselleni, miksi haluan tehdä roolin. Tiesin, ettei motiivini saisi hyväillä omaa egoani. Lopulta päätin lähteä hakuprosessiin, koska halusin kertoa Toven tarinan, Alma kertoo Kotiliedessä parin vuoden takaisesta Tove-elokuvan roolituksesta.

Kotilieden haastattelussa Alma Pöysti kertoo myös hänellä kolmevuotiaana diagnosoidusta lastenreumasta. Kivut olivat kovia, mutta erityisen vaikealta villistä poikatytöstä tuntui harrastuksista luopuminen. Niitä oli lapsuusvuosina lopetettava yksi toisensa jälkeen.

– Tein salaa asioita, joita en olisi saanut. Pelasin jalkapalloa, koska se oli niin hauskaa. Hypin ja loikin. Jo lapsena ymmärsin, etten halunnut vaipua itsesääliin.

Lääkäri totesi Alman terveeksi 16-vuotiaana.

– Kysyin lääkäriltä, olenko nyt samanlainen kuin muut. Hän nyökkäsi. Ymmärsin, että elämässäni kääntyi uusi sivu. Yhtäkkiä maailma oli auki.

Alma Pöystin haastattelu on julkaistu kokokaisuudessaan Kotilieden numerossa 21/2021.

X