Julkkikset

Näyttelijä Alma Pöysti harrastaa keväisin sissiviljelyä ja hoitaa vapaa-ajallaan mehiläisiä – 8 kiinnostavaa faktaa, joita et välttämättä tiennyt Tove-elokuvan tähdestä

Tove Janssonia esittävä Alma Pöysti viihtyy vapaa-ajallaan luonnossa ja maalla. Näyttelijä nauttii niin viljelystä, puutöistä kuin mehiläistenkin hoitamisestakin. – Kun olen maalla, elän aika yksinkertaista elämää, Alma kertoo.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Markus Pentikäinen

Alma Pöystille näyttelijän ura oli suuri haave jo nuorena.

Tove Janssonia esittävä Alma Pöysti viihtyy vapaa-ajallaan luonnossa ja maalla. Näyttelijä nauttii niin viljelystä, puutöistä kuin mehiläistenkin hoitamisestakin. – Kun olen maalla, elän aika yksinkertaista elämää, Alma kertoo.

Näyttelijä Alma Pöysti, 39, nähdään rakastetun Tove Janssonin roolissa Tove-elokuvassa.

Pyysimme Almaa kertomaan kahdeksan kiinnostavaa asiaa itsestään, joita et välttämättä hänestä tiennyt.

1. Alma Pöysti kasvoi taiteen keskellä

Almalle teatterimaailma tuli tutuksi jo pienenä. Hänen isovanhempansa ovat näyttelijät Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson. Alman isä on puolestaan teatteriohjaaja Erik Pöysti ja veli näyttelijä Oskar Pöysti.

Alma kertoo, että lapsena heitä kannustettiin luovuuteen. Kotona luettiin paljon kirjoja, leikittiin ja kuunneltiin musiikkia.

– Olin seikkailunhaluinen poikatyttö, joka aina kiipeili puissa leikkien mielikuvitusleikkejä.

Päätös näyttelijän urasta syntyi lukion jälkeisenä välivuotena. Näyttelijäsuvun kasvattina teatterin valitseminen ei silti ollut Almalle itsestäänselvyys. Hän myös tiesi, että ammattitaito pitää opetella itse, olivatpa sukulaiset kuinka kuuluisia tahansa.

– Aluksi en ollut täysin varma siitä, onko minulla paikkaa siinä jatkumossa. Näyttelijänä työskenteleminen on siitä huolimatta ollut aina haaveeni. Näyttelijänä tulee jatkuvasti uusia haasteita vastaan – se on äärimmäisen kiinnostava ammatti. Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä elämässäni sitä, mitä rakastan ja minkä koen tärkeäksi.

2. Alma Pöysti on aina ihaillut Tove Janssonia 

Alma kertoo seuranneensa ja ihailleensa Tove Janssonia sekä hänen työtänsä. Sen takia Toven esittäminen on ollut Almalle hieno, mutta myös haastava kokemus.

– Tove on ääretön: se lahjakkuus, työn määrä ja kaikki, mitä hän ehti eläessään tehdä. On ollut todella kiinnostavaa perehtyä sellaiseen ihmiseen ja aikaan, missä hän eli ja mitä vastaan hän kapinoi.

3. Muumien Näkymätön lapsi -tarina opetti Almalle, mitä ironia tarkoittaa  

Alman oma suhde muumeihin on läheinen. Lapsuudessa muumikirjoja luettiin kotona niin paljon ääneen, että Alma osasi tarinat ulkoa.

– Olen varmaan oppinut lukemaan Toven tarinoiden kanssa. Palaan tarinoihin edelleen aina välillä, sillä niistä löytyy aina jotain uutta. Ne toimivat monella tasolla: aikuisille sekä lapsille. Se on Tovelta suurenmoista työtä.

Muumit ovat opettaneet Almalle myös paljon. Etenkin yksi oppi on painunut lapsuusvuosista mieleen.

– Näkymätön lapsi -tarinassa Ninni muuttuu näkymättömäksi, koska hänen tätinsä on ironinen. Mutta, miten lapselle voi selittää fiksusti, mitä ironia on? Toven tarinan avulla jokainen – myös lapsi – ymmärtää, mitä ironialla tarkoitetaan.

4. Alma Pöysti harrastaa mehiläisten hoitamista 

Loviisan ulkosaaristossa on tällä hetkellä kaksi mehiläispesää, joista Alma on juuri ottanut pois talviruokintalaatikot. Pesät ovat tulosta mehiläis- ja hyönteiselämä -kurssista, johon näyttelijä osallistui keväällä.

– Mehiläiset eivät ole onneksi pistäneet, sillä ne ovat todella kilttejä. Mehiläisten maailma on mielenkiintoinen ja nyt olen mehiläishoidon jatkokurssilla.

Alman kiinnostus mehiläisiin linkittyy vuosien takaiseen tapahtumaan. Lapsena hän astui vahingossa maa-ampiaispesään, jolloin ampiaiset pistivät häntä pahasti. Siitä syntyi vuosia kestänyt pelko erilaisiin pörriäisiin.

– Sitä pelkoa kohti yritin mennä monta vuotta. Luin jostain mehiläistarhauksesta ja aloin katsoa siihen liittyviä Youtube-videoita ja seurata Facebook-ryhmiä. Yritin löytää kurssejakin, mutta niille osallistuminen ei onnistunut, koska olin työni takia aina illat kiinni.

Sitten tuli koronakevät ja Tove-elokuvan kuvaukset olivat jo ohi, joten Alma päätti toteuttaa vihdoin haaveensa mehiläistarhauskurssille osallistumisesta. Oman pelon selättämisen lisäksi mehiläisten hoitaminen on Almalle myös ilmastoteko.

– Viimeiset vuodet on uutisoitu paljon siitä, että maapallo tarvitsee mehiläisiä ja että ne ovat kuolemassa. Jos mehiläiset katoavat, myös elämä planeetallamme tuhoutuu. Mehiläisten hoitaminen on itselleni konkreettinen tapa lievittää ympäristöahdistusta.

Lue myös: Nämä 25 asiaa näyttelijä Minka Kuustonen tekee arjessa ilmaston hyväksi

Harrastuksesta on avautunut Almalle uusi, ainutlaatuinen maailma.

– Mehiläistarhaajat ovat kuin pienoismalli mehiläispesästä: kaikki auttavat toisiaan. On erilaisia yhdistyksiä ja Facebook-ryhmiä, joista voi kysyä apua ja aina joku neuvoo.

Kuvassa Alma Pöysti.
Alma aloitti mehiläisten hoitamisen, koska halusi päästä eroon lapsena syntyneestä pelosta sekä tehdä myös  ilmastoteon.

5. Alma Pöysti nauttii puutöistä ja korjaa mielellään erilaisia asioita

Mehiläistarhauksen lisäksi käsillä tekeminen ja asioiden korjaaminen ovat Alman mieleen. Hän nauttii esimerkiksi puutöistä ja vanhoista taloista.

– Minulla on sellainen pieni Göteborg-purjevene, joka on ihana projekti. Nyt se pitäisi laittaa talviunille.

6. Alma Pöysti viettää paljon aikaa maaseudulla 

Luonto on Almalle tärkeä paikka. Aika kuluu hyvin niin sienessä kuin halkojakin hakkaamalla.

– Kun olen maalla, elän aika yksinkertaista elämää, Alma kertoo.

7. Tuttu ääni ratikka- ja bussipysäkeiltä

Alma Pöysti on monelle tuttu myös arkisesta yhteydestä. Hän on nimittäin kuuluttanut Helsingin seudun liikenteen ratikkojen ja bussien pysäkit vuodesta 2015 alkaen.

– Olen lukenut yli 3000 ratikka- ja bussipysäkkiä ja niitä tulee aina lisää.

Entä onko joku vielä tunnistanut Almaa hänen äänensä perusteella?

– Ei vielä ole, Alma naurahtaa.

8. Sissiviljely on Almalle keino auttaa mehiläisiä ja ötököitä kaupungissa 

Viljely ja puutarhassa touhuaminen ovat lähellä Alman sydäntä. Sissiviljelyyn Alma kertoo tutustuneensa vahingossa.

– Sissiviljelyä olen harrastanut jo jonkin aikaa. Kuulin, että sille on myös tämä oma terminsä. Siinä kaupungissa olevia pörriäisiä ja ötököitä autetaan heittelemällä siemeniä ympäri kaupunkia. Se on lempeän anarkistinen harrastus.

Lue myös Seurasta: Näyttelijä Alma Pöysti: ”Vietin normaalin lapsuuden kuuluisasta suvusta huolimatta”

X