Muoti

Huomaisitko haalariksi? Alma Pöysti Linnan juhliin yllättävässä, upeassa pukuvalinnassa

Näyttelijä Alma Pöysti, 41, saapuu Linnan juhliin viettelevässä haalariasussa. Asu on suunniteltu Almalle pitkäaikaiseksi luottoasuksi elämän tärkeisiin hetkiin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Satu Mali

Alma Pöystin Linnan juhlat -asussa on hyvin selkeä, laskeutuva siluetti.

Näyttelijä Alma Pöysti, 41, saapuu Linnan juhliin viettelevässä haalariasussa. Asu on suunniteltu Almalle pitkäaikaiseksi luottoasuksi elämän tärkeisiin hetkiin.

Näyttelijä Alma Pöystin Linnan juhlat -uniikkiasu on suomalaisen eettisen ja ekologisen, pehmeitä arvoja suitsuttavan Samuji-merkin kauniisti laskeutuva ja leikkisästi hulmuava haalariasu.

Veistoksellisen asun takana on brändin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkala. Toteutuksesta on vastannut suunnittelija-arkkitehti Ulla Vainikka.

– Asuun valikoitui materiaaliksi Samujin 2022-mallistosta asiakkaiden rakastama hunajankeltainen hapsukangas. Meille oli tärkeää, että tämä asu toteutetaan jo olemassa olevista materiaaleista, Anne-Mari kertoo.

Alma Pöysti Linnan juhlat -asussaan
Alma Pöystin Linnan juhlat -asu on tehty Samujin hunajankeltaisesta hapsukankaasta.

– Kangas on aivan ihana. Se elää päällä. Asu suorastaan pyytää liikkeeseen ja tanssimaan, Alma kuvailee.

Tästä huolimatta läsnä asussa on myös Samujin vaatteille ominainen minimalistinen, selkeä ja rauhallinen estetiikka. Liehuvien lahkeiden lisäksi asussa on hyvin selkeä, laskeutuva siluetti.

Haalariasu viestii vapauden ilosanomaa

Anne-Marille oli alusta asti selvää, että hän haluaa tehdä Almalle juuri haalariasun.

– Asua katsoessa ei välttämättä heti huomaa, että kyseessä on haalariasu. Se on harkittu yksityiskohta. Toivon, että asu tuo valoa, lämpöä, rakkautta ja vähän leikkisyyttäkin ympäristöön, jossa tällä hetkellä elämme, Anne-Mari sanoo.

Alma Pöysti Linnan juhlat -asussaan
”Asu suorastaan pyytää liikkeeseen ja tanssimaan”, Alma Pöysti kuvailee haalariasuaan.

Alma kertoo kokevansa näitä asioita pukeutuessaan asuun.

– On hienoa, että pukuni on juuri haalariasu. Asu on mielestäni ilon ja vapauden ilmaisu: voin mennä se päällä juhliin omana itsenäni. Kun asun pukee ylle, hymy tulee huulille ihan itsestään.

– Ajattelen, että tasa-arvon nimissä kaikilla on vapaus pukeutua housuasuun, jos haluaa, sukupuolesta riippumatta. Ja tämä ei tarkoita sitä, etten olisi suunnittelijana tarkka etiketistä. Olen siitä erittäin tarkka, Anne-Mari täydentää.

Koska asu on elokuvistakin tutulle Almalle yksilöllisesti suunniteltu, siihen haluttiin ripaus vanhojen elokuvien filmitähtinostalgiaa.

– Asu on viettelevä ja leikkisä. Mutta samaan aikaan puku on hyvin arvokas ja siinä on vanhan ajan charmia, Alma kiittelee.

Alma Pöysti Ja Anne-Mari Pahkala
Samujin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkalalle (oik.) oli alusta asti selvää, että hän haluaa tehdä Alma Pöystille juuri haalariasun.

Asu on myös ajaton – sitä ei ole tarkoitettu ainoastaan Linnan juhlien asuksi.

– Minulle designerina ajattomuus ja designin elinkaari ovat hyvin tärkeitä arvoja. Tämä yksilöllinen asu on suunniteltu Almalle pitkäaikaiseksi luottoasuksi elämän tärkeisiin hetkiin. Ajattelen, että vastuullisin vaate on rakastetuin, käytössä oleva vaate, Anne-Mari sanoo.

Alma vie korvissaan Linnaan rauhan sanoman

Alman juhlalookin täydentävät pienet kyyhkyskorvakorut, jotka on nähty hänen korvissaan jo Jussi-gaalassa.

– Halusin tuoda mukanani Linnaan rauhan symbolin. Rauhankyyhkyseni ovat korvakorut, joita voi käyttää niin Linnan juhlissa kuin arjessakin.

Alma Pöysti Linnan juhlat -asussaan
Alma Pöystin meikin ja kampauksen Linnan juhliin loihti Satu Arvo.

Linnaan mukaan lähtevä 30-luvun pyramidilaukku löytyi eräs kerta puvun sovituksen jälkeen, kun Alma ja Anne-Mari pistäytyivät Urbaani Legenda -vintage-liikkeessä.

Jalkaansa Alma sujauttaa nudet lakkakengät, joissa on kultakorot. Lookin viimeistelee isoäiti Birgitta Ulfssonille kuulunut käärmesormus, jossa on kaksi erilaista kiveä.

– Näin hänkin on läsnä. On kiva sattuma, että isoäitini oli Linnan juhlissa frakissa vuonna -68 kannanottona palkkatasa-arvoon.

Yksin Linnaan saapuva Alma on ollut aiemminkin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Nyt pandemian jälkeen Almasta tuntuu hyvältä päästä juhlimaan itsenäisyyttä.

– Ihanaa, kun saa juhlia. Tämän maailmantilanteen keskellä itsenäisyyspäivä saa toki hieman eri ulottuvuudet. Itsenäisyys tuntuu entistäkin tärkeämmältä. Tunnen kiitollisuutta menneitä sukupolvia ja sitä kohtaan, mitä he ovat tehneet. Ehkä tämän vuoden juhlat ovat kiitollisuuden ja ilon juhlat.

X