Terveys

Hilseilevä läikkä iholla voi olla aurinkokeratoosi – näin suojaudut yleiseltä ihovauriolta, joka voi hoitamattomana edetä ihon okasolusyöväksi

Aurinkokeratoosi on iholle ilmestyvä ihomuutos, joka syntyy auringonvalon aiheuttamista ihovaurioista. Kysyimme asiantuntijalta 7 kysymystä Suomessa yleisestä ihomuutoksesta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Aurinkokeratoosi on ihovaurio, jolta suojautuminen on tärkeää.

Aurinkokeratoosi on iholle ilmestyvä ihomuutos, joka syntyy auringonvalon aiheuttamista ihovaurioista. Kysyimme asiantuntijalta 7 kysymystä Suomessa yleisestä ihomuutoksesta.

Ihon palaminen lisää huomattavasti riskiä sairastua muun muassa melanoomaan eli vaarallisimpaan ihosyöpään. Sen lisäksi auringon säteily altistaa myös lievemmille ihomuutoksille. Eräs tällainen, Suomessakin yleinen, ihomuutos tunnetaan nimellä aurinkokeratoosi eli aktiininen keratoosi.

Mikä aurinkokeratoosi on ja miten sen syntymistä voi ehkäistä? Mehiläisen ihotautilääkäri Elina Heikkilä vastasi kysymyksiimme aurinkokeratoosista.

1. Mikä aurinkokeratoosi on?

Aurinkokeratoosi on ihosyövän esiaste eli vielä varsin pinnallinen, alkuvaiheen muutos. Sen eteneminen voi olla hidastakin, mutta hoitamattomana se voi edetä ihon okasolusyöväksi, joka vaatii jo nopeaa kirurgista hoitoa.

2. Mistä aurinkokeratoosi johtuu?

Aurinkokeratoosi syntyy, kun jokin ulkopuolinen tekijä muuttaa ihon soluja. Kaikki ihoon tunkeutuva säteily altistaa aurinkokeratoosin kehittymiselle. Merkittävin aiheuttaja on auringon UV-säteily, joka tunkeutuu ihon soluihin ja vaurioittaa niitä. Auringonvalon lisäksi muun muassa solariumin keinovalot aiheuttavat näitä haitallisia ihomuutoksia.

Aurinkokeratoosille voivat altistaa myös tietyt lääkkeet, jotka hillitsevät tai estävät elimistön omaa aktiivista puolustusjärjestelmää toimimasta. Tällaisia lääkkeitä käytetään muun muassa elinsiirroissa sekä reuman hoidossa. Myös tupakointi on merkittävä aurinkokeratoosille altistava tekijä.

3. Mistä aurinkokeratoosin tunnistaa?

Aktiininen keratoosi eli aurinkokeratoosi ilmenee iholla useimmiten hennosti hilseilevänä ja ärtyneen näköisenä läiskänä, joka ei parane rasvauksella. Ulkonäöltään se voi muistuttaa pientä asfaltti-ihottumaa. Aurinkokeratooseja voi olla useampia.

4. Kuinka yleinen aurinkokeratoosi on?

Aurinkokeratoosi on Suomessa todella yleinen. Riski saada iholleen aurinkokeratooseja kasvaa 60 ikävuoden jälkeen, sillä kyseessä on erityisesti iäkkäämpien ihmisten ihomuutos.

5. Voiko siltä suojautua?

Aurinkokeratoosin syntyyn vaikuttaa koko eliniän aikana saatu UV-säteilyn määrä, joten sitä voi ehkäistä suojautumalla hyvin auringolta. Ihon palaminen on varoitusreaktio siitä, että iho on altistunut suurelle määrälle säteilyä. Lapsena ihmisen iho on kaikkein ohuin ja siksi myös herkkä vaurioille, joten suojautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain.

Säteilyn aiheuttamat muutokset eivät näy heti, vaan ne ilmenevät ajan myötä. Riski piilevienkin ihomuutosten aktivoitumiselle kasvaa, mitä enemmän UV-säteilylle altistuu.

Aurinkokeratoosin ehkäisy:

  • Suojaa ihosi auringon uv-säteilyltä vaatetuksella ja lierillisellä päähineellä.
  • Suojaa ihosi korkeakertoimisella aurinkovoiteella joka päivä, etenkin keväisin ja kesäisin.
  • Käytä CE-merkinnän saaneita, täysin UV-suojattuja aurinkolaseja.

Lähde: Duodecim

Ihminen rasvaa toisen henkilön yläselkää aurinkovoiteella. Aurinkokeratoosi eli aktiininen keratoosi on yhteydessä koko eliniän aikana saatuun UV-säteilyyn.
Aurinkokeratoosi eli aktiininen keratoosi on yhteydessä koko eliniän aikana saatuun UV-säteilyyn, joten auringolta suojautuminen on avainasemassa aurinkokeratoosin ehkäisyssä.

6. Miten aurinkokeratoosia hoidetaan?

Yleinen hoitokeino on niin sanottu kryohoito eli nestetyppijäädytys, jossa iholle tehdään paikallinen paleltumavamma, joka kuorii ihon pintakerroksen pois. Kun ihon vaurioitunut pintakerros tuhotaan, korvautuu se ympäröivän ihon normaalilla ihosolukolla. Nestetyppijäädytys on nopea hoito, ja tulos yleensä kosmeettisesti hyvä.

Aurinkokeratoosia voidaan hoitaa myös lääkevoiteilla, jotka aktivoivat elimistön omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään muuntuneita soluja vastaan.

7. Voiko aktiininen keratoosi uusiutua?

Esimerkiksi kasvoille ilmestynyt yksi aurinkokeratoosi kertoo jo siitä, että koko kasvojen iho on altistunut samalle määrälle haitallista UV-säteilyä. Silloin on mahdollista, että jossain vaiheessa esiin tulee uusia aurinkokeratooseja. Paras tapa ehkäistä uusien vaurioiden syntymistä on suojata ihoa korkeakertoimisella aurinkovoiteella joka päivä.

X