Terveys

Harmiton luomi vai melanooma? Hakeudu heti lääkäriin, jos ihosi oireilee näin

Osa iho-oireista, kuten kuivat läiskät, laikut ja kyhmyt on vaarattomia, osa voi viitata alkavaan ihosyöpään. Selvitimme, millaiset luomet, näpyt ja muut ihomuutokset ovat harmittomia, ja mitkä pitää tutkituttaa välittömästi.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Harmiton, kutiava läiskä vai ihosyöpä? Anna lääkärin selvittää.

Osa iho-oireista, kuten kuivat läiskät, laikut ja kyhmyt, on vaarattomia, osa voi viitata alkavaan ihosyöpään. Selvitimme, millaiset luomet, näpyt ja muut ihomuutokset ovat harmittomia ja mitkä pitää tutkituttaa välittömästi.

Ihosyöpä syntyy, kun terveet ihosolut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Syöpäriski on osittain perinnöllinen, mutta auringossa oleilu ja solarium kasvattavat riskiä. Siksi auringonoton välttely ja hyvä aurinkosuoja ovat tehokkaita keinoja torjua ihosyöpää.

Ihosyöpä ei ole aina melanooma

Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 15 000 erilaista ihosyöpää. Yleisimpiä ovat melanooma, okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä. Ihosyöpiä sairastetaan kuitenkin todennäköisesti enemmän, sillä kaikkia ei löydetä. Alkava ihosyöpä voidaan sekoittaa esimerkiksi vaarattomiin luomiin.

Yleisin ja vähiten leviävä ihosyöpä on tyvisolusyöpä, joita on noin puolet ihosyövistä. Okasolusyöpä on harvinaisempi, mutta aggressiivisempi.

Ihosyövistä noin 10 prosenttia on melanoomia, joka on ihosyövistä vakavin. Pitkälle edennyt melanooma voi kasvattaa etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin, keuhkoihin, maksaan, luustoon ja jopa aivoihin.

Parantumisennuste riippuu syövän laajuudesta, tyypistä ja sijainnista. Tämän vuoksi on tärkeää oppia tunnistamaan pienetkin ihomuutokset.

Ihosyöpä – mistä tunnistaa haitalliset ihomuutokset?

Tyvisolusyövän oireita ja ihomuutokset:

Värittömät ja tummat kyhmyt

Orvaskeden tyvisoluissa syntyvä tyvisolusyöpä kasvattaa tyypillisesti kyhmyjä kasvoihin tai korvien taakse. Ihosyöpä-kasvain voi olla ihonvärinen, ruskea tai musta. Kyhmy voi tummua kasvaessaan, ja sen pinnalla erottuu usein verisuoni.

Haavat ja ruvet

Itsestään ilmestyvät haavat ja ruvet voivat olla tyvisolusyövän oireita. Myös kyhmy voi haavautua ja rupeutua kasvaessaan.

Selkeärajainen, hilseilevä ihottuma

Tyvisolusyöpä oirehtii vartalolla usein ihottumana, jota voi olla useissa kohdissa. Ihottuma-alue voi olla tarkkarajainen, punoittava, hilseilevä ja reunoistaan kohonnut.

Ohut arpimainen läikkä

Tyvisolusyövän vaikeimmin tunnistettava muoto aiheuttaa arpikudosta, yleensä kasvoihin. Kyseessä ei ole paksu, erottuva arpi. Arpikudos voi olla vain hieman tervettä ihoa paksumpaa, ja arpeutuma on usein väritön.

Okasolusyövän oireita ja ihomuutokset:

Punoittavat ja aristavat kyhmyt

Myös orvaskeden sarveissoluissa syntyvä okasolusyöpä kasvattaa ihoon kyhmyn, joka muuttuu kasvaessaan punaiseksi ja aristavaksi.

Kyhmyjä kasvaa yleensä kasvoissa, korvalehdissä, päässä, kädenselissä ja kroonisissa haavoissa. Kyhmy kasvaa nopeasti, muuttuu karstaiseksi ja haavautuu.

Huulessa kasvain haavautuu usein jo alkuvaiheessa. Huulikasvaimen ympärillä voi olla tummaksi pigmentoitunutta ihoa.

Rupinen ihottuma

Okasolusyöpä voi oirehtia ihottumana ennen kyhmyvaihetta. Ihoa voi kutista, ja ihottuman pinta voi olla kuiva ja rupimainen.

Ihosyöpä oireita ja ihomuutokset:

Sivusuuntaan kasvavat luomet

Väriaine melaniinia muodostavista soluista alkava ihosyöpä aiheuttaa usein luomimaisia läiskiä. Luomet laajentuvat sivusuuntaan ja kasvavat melko hitaasti. Ne ovat yleensä ruskeita, mutta niissä voi olla sinisen, punaisen ja mustan sävyjä.

Luomimainen ihosyöpä ilmestyy miehillä usein selkään ja naisilla jalkoihin. Luomea voi kutista, pistellä tai jomottaa.

Lue myös: Tietyissä kehonosissa olevia luomia epäiltiin aiemmin erityisen haitallisiksi – ihotautilääkäri kertoo, miksi niitä ei tarvitse automaattisesti poistattaa

Läiskämäiset pisamat

Jättikesakkomelanooma aiheuttaa kasvoihin laajan, vaaleanruskean läiskän. Laikku on tavallista pisamaa suurempi. Kun melanooma etenee, se paksuuntuu ja mustuu.

Kesakkomaista melanoomaa voi esiintyä myös sormissa, varpaissa, jalkapohjissa ja päänahassa. Sormien ja varpaiden läiskät voivat olla lähes värittömiä, tai ne voivat muistuttaa psoriasista tai haavaa.

Mustat juovat kynsissä

Ihosyöpä voi aiheuttaa kynsiin mustia, pystysuunnassa kasvavia pigmenttijuovia. Toisin kuin kynnenalaiset mustelmat, juovat eivät haalistu.

Lähteet: Kaikki syövästä, Syöpäsairaala Docrates, Terveyskirjasto

X