Hyvinvointi

Rakastatko auringonottoa mutta pelkäät melanoomaa? Näin torjut ihosyövän riskin!

Teksti:
Anna.fi

Kesä lähenee ja auringonotto houkuttaa. Tieto Suomessa lisääntyneistä ihosyöpätapauksista kolkuttaa kuitenkin takaraivossa. Kuinka vakavasti ihosyöpäriski pitää ottaa, jos ottaa aurinkoa silloin tällöin ja grillaa itseään kerran vuodessa etelänlomalla?

Rakastatko auringonottoa mutta pelkäät melanoomaa? Näin torjut ihosyövän riskin!

Haastattelimme Galderman Health Care Development Executive Riikka-Leena Eerolaa. Galderma on maailman johtava ihosairauksiin erikoistunut lääkeyritys, joka myy ja markkinoi muun muassa ihosyöpää ehkäisevää Actinica Lotion -aurinkosuojaa.

Mistä ihosyöpä johtuu?

Ihosyöpä johtuu suurelta osin vuosien varrella kerääntyvästä ihon UV-altistuksesta. Pahinta on tietysti ihon toistuva palaminen, jolloin ihoon jää auringon UV-säteistä muistijälki ja ihoa korjaava puolustusmekanismi vaurioituu. Ihon polttaminen usein nuorena lisää melanooman riskiä.

Lue myös: Kaunis rusketus ilman aurinkoa: Näin valitset parhaan itseruskettavan

Kuinka UV-säteiltä ja ihon palamiselta voi suojautua parhaiten?

Tärkeintä on välttää keskipäivän aurinkoa, sillä suurimman osan UV-säteistä saa kello 11 ja 16 välisenä aikana. Jos ja kun auringossa kuitenkin joutuu tai haluaa oleilla, iho pitää suojata asiamukaisella vaatetuksella ja laadukkailla aurinkovoiteilla

Jos iho on vaalea tai siinä on punapigmenttiä, suojaaminen on vielä tärkeämpää, koska sellainen iho on herkempi palamaan kuin tummempi ihotyyppi.

Lue myös: Aurinkoihottuma – 10 kysymystä

Riittävätkö tavalliset aurinkovoiteet suojaamaan tervettä ihmistä?

Kyllä, mutta aurinkosuojan pitäisi olla suojakertoimeltaan vähintään 30. Aurinkovoiteita on tietysti monenlaisia. Galderman Actinica Lotionin suojakerroin on 74. Sen tehosta on tutkittua, lääketieteellisesti todistettua näyttöä. Tutkimus teetettiin elinsiirtopotilailla, joilla on 100–250-kertainen riski sairastua ihosyöpään, koska heidän immuunipuolustusjärjestelmänsä on heikentynyt. Kaksi vuotta kestäneessä tutkimuksessa todettiin, että käyttämällä Actinicaa säännöllisesti ja riittävästi pystytään ehkäisemään ihosyövän kehittymistä.

Lue myös: Suojaa hiukset auringolta – Näin korjaat kesän aiheuttamat vauriot

Miten aurinkovoiteen liian säästäväinen käyttö vaikuttaa suojakertoimeen?

Todella paljon. Aurinkovoiteita käytetään määrällisesti aivan liian vähän.  On tutkittu, että yleensä ihminen käyttää korkeintaan puolet, usein vain neljäsosan siitä määrästä, jonka pullon suojakertoimen saavuttaminen vaatisi. Suositus on kaksi milligrammaa per ihon neliösentti. Siten saadaan maksimaalinen suoja eli se, mitä pullon kyljessä luvataan.

Jos esimerkiksi suojakerroin 30:n voidetta laittaa vain puolet tarvittavasta määrästä, todellinen suojakerroin putoaa viiteen. Tämä johtuu siitä, että voiteen määrä vaikuttaa lähes eksponentiaalisesti sen suojaavuuteen. Voidetta on siis syytä laittaa reilusti.

Määrää on toki vaikea hahmottaa.  Hyvä ohje on: yhteen kämmenselkään menee yksi painallus pumppupullosta, kasvoihin kaksi ja niin edelleen.  Esimerkiksi immuunipuolustusjärjestelmältään heikentyneen ihmisen koko kehon kunnolliseen suojaamiseen menee suojakertoimen 74 voidetta noin puoli pullollista.

Lue myös: Muista aurinkosuoja jo keväällä – Varo maksaläiskiä!

Kuinka yleistä ihosyöpä on?

Ihosyövät kuormittavat jo nyt pahasti terveydenhuoltoamme, ja niiden määrät ovat nousussa. Noin 10 prosenttia ihosyövistä on melanoomaa. 90 prosenttia on muita syöpiä, kuten okasolu- tai tyvisolusyöpää.

Vuodessa Suomessa löytyy pelkkiä syövän esiasteita eli aktiinista keratoosia reilut 100 000 tapausta. Aktiininen keratoosi voi edetä etäispesäkkeitä lähettäväksi, pahanlaatuiseksi okasolusyöväksi.

Tyvisolusuyöpää eli basalioomaa löytyy vuosittain ainakin 10 000 tapausta. Se ei ole niin aggressiivinen tai nopeasti etenevä kuin melanooma tai okasolusyöpä, mutta saattaa pikkuhiljaa syövyttää ihoa luuhun saakka ja jopa sen läpi.

Mitä iäkkäämpi henkilö on, sitä enemmän aktiinista keratoosia ilmenee.  Yli 70-vuotiaista sitä on varmasti yli 50 prosentilla. Osa siitä paranee spontaanisti, ilman hoitoa. Jos ihosyöpä havaitaan ajoissa, paranemisprosentti on tosi hyvä.

Ihosyöpä ei ole pelkästään ikäihmisten tauti. Hoitoon tulee yhä nuorempia, jopa parikymppisiä potilaita. Omalla käyttäytymisellä voi kuitenkin vaikuttaa paljon.

Lue myös: Naisen vuosihuolto – Tarkista nämä asiat terveydestäsi säännöllisesti

Mitkä ovat ihosyövän esiasteen eli aktiinisen keratoosin ensimmäiset merkit?

Iho saattaa hilseillä tai punoittaa ja on karhea. Usein sitä hoidetaan voiteilla, esimerkiksi kortisonilla, mutta jos oireet eivät niillä lopu, kannattaa mennä näyttämään ihoa lääkärille. 

Epämääräiset läiskät iholla saattavat siis olla merkki ihosyövästä tai sen esiasteesta. Todennäköisyys, että aktiininen keratoosi etenee pahanlaatuiseksi ihosyöväksi kasvaa, jos läiskiä on useita.

Ongelmallista on, ettei kukaan pysty ennustamaan, miten mikäkin läiskä kehittyy. Siksi aktiininen keratoosi olisi hyvä hoitaa ennen kuin se muuttuu pahalaatuiseksi. 

Lue myös: Luomet ihollamme – 10 kysymystä

Kenelle suosittelisit suojakertoimen 74 voidetta?

Actinica Lotion kehiteltiin alun perin riskipotilaille: henkilöille, joilla on jokin immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys, jotka altistuvat jatkuvasti UV-säteilylle tai jotka paraikaa sairastavat tai ovat sairastaneet ihosyöpää tai sen esiastetta. Heille suosittelen, etteivät he oleskelisi auringossa ollenkaan ilman tällaista suojaa.

Ihon suojaaminen UV-säteilyn haittavaikutuksilta on tärkeää meille kaikille. Riskiryhmäläisiä ovat myös kaikki, jotka viettävät työnsä tai harrastuksensa vuoksi tuntikausia ulkona: maanviljelijät, kalastajat, veneilijät tai vaikka golfin pelaajat.

Lue lisää:

Rintasyöpä – Tautiin altistava geeni voidaan löytää testillä
Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla
Papilloomavirus – Rokote suojaa kohdunkaulansyövältä

Teksti: Iina Alanko
Kuva: Colourbox

X