Terveys

Okasolusyöpä on melanoomaa yleisempi, mutta sen oireita ei usein tunnisteta – tällaisia ihomuutoksia se voi aiheuttaa

Melanoomaa huonommin tunnettu okasolusyöpä on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain, joka voi kasvaa nopeasti ja olla hoitamattomana vaarallinen. Mitä aiemmin tauti havaitaan, sitä parempi sen ennuste on.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Vakavimmillaan okasolusyöpä voi melanooman lailla olla hengenvaarallinen.

Melanoomaa huonommin tunnettu okasolusyöpä on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain, joka voi kasvaa nopeasti ja olla hoitamattomana vaarallinen. Mitä aiemmin tauti havaitaan, sitä parempi sen ennuste on.

Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa monia erilaisia ihosyöpätyyppejä. Niistä tyvisolusyövän jälkeen yleisin on okasolusyöpä, joka todetaan vuosittain noin 1 800 suomalaisella.

– Okasolusyöpä on ihon pintakerroksen soluista lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain, joka kasvaa usein nopeasti viikkojen tai kuukausien kuluessa. Siksi okasolusyöpä olisi hyvä tunnistaa jo sen esiastevaiheessa, jolloin hoitaminen on helpompaa, ihotautien erikoislääkäri Anna Alakoski TAYSista kertoo.

Lue myös: Heli, 56, lykkäsi luomitarkastusta vuoden – diagnoosi oli melanooma: ”Luomi oli katseilta piilossa, ja unohdin koko jutun”

Aurinkokeratoosi on merkki ihon soluvaurioista

Okasolusyövän ensimmäistä esiastemuutosta kutsutaan aurinkokeratoosiksi. Se aiheuttaa iholle hilseilevän tai rupeutuvan laikun, joka voi muistuttaa ihottumaa.

Alakosken mukaan aurinkokeratooseja esiintyy yli 60-vuotiaista jopa viidenneksellä.

– Iholle kehittyy karhea ja punertava läiskä, joka ei parane ahkerankaan rasvauksen avulla. Aurinkokeratoosit kehittyvät vuosien varrella runsaalle auringon ultraviolettisäteilylle altistuneille ihoalueille, kuten kasvoille, kämmenselkiin ja käsivarsiin.

Pieni osa alkuvaiheen aurinkokeratooseista voi parantua itsestään, mutta epäilyttävät ihomuutokset on syöpäriskin minimoimiseksi aina syytä hoitaa.

Alakosken mukaan hoidon valinta perustuu ihomuutosten sijaintiin, laajuuteen ja paksuuteen, mutta useimmiten yksittäiset aurinkokeratoosit hoidetaan nestetyppijäädytyksellä.

– Nykykäsityksen mukaan kolmasosa aurinkokeratooseista ei todennäköisesti muuttuisi pahanlaatuisiksi edes hoitamattomina. Etukäteen on kuitenkin mahdotonta ennustaa, mitkä muutokset etenevät okasolusyöväksi.

Lue myös: Hilseilevä läikkä iholla voi olla aurinkokeratoosi – näin suojaudut yleiseltä ihovauriolta, joka voi hoitamattomana edetä ihon okasolusyöväksi

Okasolusyöpä ilmenee sarvimaisena muutoksena iholla

Jos aurinkokeratoosi on edennyt okasolusyöväksi, on hoidon aloittamisella kiire.

Okasolusyöpä nimittäin käyttäytyy tyvisolusyöpää aggressiivisemmin ja voi joskus lähettää myös etäpesäkkeitä.

– Okasolusyöpä aiheuttaa iholle sarvimaisen muutoksen, näppylän tai kyhmyn. Se voi joskus kasvaa nopeastikin muutaman senttimetrin kokoiseksi, nappulamaiseksi muutokseksi, joka usein haavautuu keskeltä. Okasolusyöpä voi olla kosketusarka, muttei yleensä kutise.

Mitä aiemmin tauti havaitaan, sitä parempi sen ennuste on.

– Onneksi suurin osa okasolusyövistä havaitaan silloin, kun syöpäsolut eivät ole vielä edenneet imusolmukkeisiin tai pidemmälle. Vakavimmillaan sairaus voi kuitenkin melanooman lailla olla hengenvaarallinen. Pari prosenttia okasolusyövistä ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä ennen hoidon aloittamista, Alakoski sanoo.

Epäilys aurinkokeratoosista tai varsinaisesta okasolusyövästä varmistetaan yleensä koepalalla, josta selviää myös mahdollisen kasvaimen kasvutapa ja paksuus.

– Siinä missä okasolusyövän esiastemuutokset on mahdollista hoitaa esimerkiksi nestetyppijäädytyksellä, imikimodivoiteella tai fotodynaamisella terapialla, varsinainen okasolusyöpä vaatii aina leikkaushoitoa. Usein tarvitaan myös säännöllistä seurantaa sairauden uusiutumisriskin minimoimiseksi.

Ihon suojaaminen on paras tapa ennaltaehkäistä okasolusyöpää

Riski okasolusyövälle kohoaa keski-iän jälkeen, mutta sitä nuoremmilla sairaus on melko harvinainen.

– Tärkein riskitekijä on auringon ultraviolettisäteily, ja etenkin vaalean ihotyypin toistuva palaminen altistaa okasolusyövälle, Alakoski sanoo.

Hän muistuttaa, että jo pelkkä ruskettuminen on merkki auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttamasta ihosolujen vaurioitumisesta.

– Täysin turvallista auringon aiheuttamaa rusketusta ei ole olemassa. Aurinkosuojakerrointa sisältävää voidetta kannattaa Suomessa levittää iholle ainakin maaliskuusta lokakuuhun etenkin, jos ulkoilee paljon. Paras keino auringolta suojautumiselle on kuitenkin peittävä pukeutuminen.

On arvioitu, että okasolusyöpätapausten ilmaantuvuus olisi tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten ihoa oli tapana ruskettaa huolettomasti, mikä näkyy nyt lisääntyvinä ihosyöpätapauksina. Tapausmääriin vaikuttavat myös väestön ikääntyminen ja toisaalta se, että ihmisten tietoisuus ihosyöpiin liittyen kasvaa jatkuvasti.

Onko okasolusyöpä melanoomaa harmittomampi sairaus?

– Siinä mielessä kyllä, että okasolusyöpä etenee hitaammin. Molemmat sairaudet voivat kuitenkin lähettää etäpesäkkeitä, minkä vuoksi hoitoon tulisi epäilyttävien ihomuutosten vuoksi hakeutua herkästi.

X