Terveys

Jos suojakerroin on alle 30, aurinkovoiteesta ei ole käytännössä hyötyä – ihotautilääkärin vinkillä annostelet voidetta oikean määrän

Aurinkovoiteista olisi syytä valita vähintään suojakerroin 30. Rusketus on aina merkki soluvaurioista, muistuttaa asiantuntija. – Auringolta suojautuminen on kuin rahaa pankkiin panisi. Hyödyn siitä saa korkojen kera.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Istock

Aurinkovoiteen suojakertoimen on oltava vähintään 30 ennen kuin siitä on hyötyä.

Aurinkovoiteista olisi syytä valita vähintään suojakerroin 30. Rusketus on aina merkki soluvaurioista, muistuttaa asiantuntija. – Auringolta suojautuminen on kuin rahaa pankkiin panisi. Hyödyn siitä saa korkojen kera.

Muistatko ajan, jolloin etelänmatkalle mukaan valitun aurinkovoiteen suojakerroin oli 8, 10 tai 15?

Toista on nykyisin. Valistus on mennyt perille. Lähes jokainen tietää, että ihon palaminen auringossa altistaa ihosyövälle, ja ihon suojaksi tarvitaan korkeita suojakertoimia, kuten 30 tai jopa 50.

Mutta miten käy rusketuksen? Onko kenenkään mahdollista ruskettua, jos suojakerroin on 50?

– Suojakerroin 50 on totaalisuoja. Se estää ruskettumisen, sanoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen.

50 on myös suojakerroin, jota hän itse käyttää, jos joutuu olemaan auringossa.

– Välttelen aurinkoa. En koskaan ota aurinkoa. En siirrä tuoliani aurinkoon tai mene rannalle muulloin kuin aikaisin aamulla tai illalla. Suojavoiteen lisäksi suojaan ihoni vaattein, käytän leveälieristä hattua ja aurinkolaseja, jos olen aurinkoisena kesäpäivänä ulkona, hän sanoo.

Lue myös: Voiko auringossa palaneen ihon hoidolla vähentää syöpäriskiä? 10 kysymystä ja vastausta ihon palamisesta ja syövästä

Shottilasi tai espressokuppi on hyvä mielikuva annosteluun

Ihotautilääkärin mukaan auringonsuojatuotteella, jonka suojakerroin on alle 30, ei ole käytännössä juuri merkitystä. Se ei suojaa ihoa riittävästi UV-säteilyltä.

– Aurinkovoiteen suojakerroin 30 on riittävä silloin, kun oma ihotyyppi ei varmasti ole herkkä palamiselle ja suojavoidetta muistaa lisätä säännöllisesti. Jos auringossa liikkuu, hikoilee tai käy uimassa, auringonsuojatuotetta on muistettava lisätä pari tunnin välein. Sitä on myös annosteltava riittävästi. Ajatuksena shottilasi tai espressokuppi on hyvä mitta. Vähintään sen verran aurinkovoidetta pitää levittää iholle kerralla, jotta saa riittävän suojan, Maria Huttunen neuvoo.

Aurinkovoiteen suojakerroin voi johtaa myös ajatusharhaan

Ihotautilääkärin mukaan auringonottoon, suojakertoimiin ja auringonsuojatuotteisiin liittyy kuitenkin jatkuvasti iso ajatusharha.

– Pahin virhe on se, että kaiken ajatellaan olevan hyvin, kun levitetään suojavoidetta, ja sitten mennään aurinkoon ja halutaan ruskettua. Tärkeämpää olisi ymmärtää, että aurinkoon ei pidä hakeutua lainkaan. Rusketus on aina merkki soluvaurioista, kun iho yrittää puolustautua UV-säteilyä vastaan, Maria Huttunen sanoo.

– Käyttäytymisemme on muututtava. Miten voisimme saada näyttämään muodikkaalta sen, että vaaleaihoinen ihminen myös näyttää ja pysyy vaaleaihoisena? hän kysyy.

Lue myös: Nämä 4 asiaa haluat tietää aurinkorasvasta: säilyy kauemmin kuin luulet!

Auringonoton tuloksena ovat ihosyövän esiasteet, rypyt ja maksaläiskät iholla

Ihotautilääkäri sanoo siis rusketukselle napakasti ei, mutta kääntää asian mielenkiintoisesti päälaelleen:

– On kuin laittaisi rahaa pankkiin, jos malttaa olla tavoittelematta ruskettumista.

– Aurinko tekee iholle kauheita asioita. Kun vaaleaihoinen ihminen tavoittelee sitkeästi päivetystä, hänen ihonsa on 60–70-vuotiaana jo pahasti vaurioitunut. Iho on silloin täynnä pientä ryppyä ja ihosyövän esiasteita. Hän näyttää myös paljon vanhemmalta kuin auringonottoa välttänyt ikätoveri, joka saa edun korkojen kera. Aurinkoa vältettyään hän on todennäköisesti terveempi ja näyttää paljon nuorekkaammalta, Maria Huttunen sanoo.

Hän muistuttaa, että iän myötä vaalea iho ei myöskään enää päivety tasaisesti. Auringonoton tuloksena on maksaläiskiä ja kirjava iho.

X