Hyvinvointi

Tiesitkö tätä! Aurinkolasit suojaavat myös syövältä ja kaihilta

Teksti:
Anna.fi

Aurinkoisina päivinä on tärkeää suojata silmät aurinkolaseilla, sillä auringon ultraviolettisäteily edistää monia silmäsairauksia. Niistä yleisin on kaihi.

Tiesitkö tätä! Aurinkolasit suojaavat myös syövältä ja kaihilta

– Kaihilla tarkoitetaan silmän mykiön samentumista ikääntymisen seurauksena. Auringon UV-säteily on yksi osatekijä, joka edistää kaihin kehittymistä, kertoo silmätautien erikoislääkäri, Silmäaseman lääketieteellinen johtaja Roope Sihvola.

Aurinkolasit suojaavat silmäluomia syövältä

Aurinkolasit suojaavat myös silmäluomien basalioomalta eli tyvisolusyövältä. Luomien iho on ohut ja altis vaurioitumiselle.

– Aurinkovoidetta ei käytetä luomiin, joten ilman aurinkolaseja ne ovat suojatta. Jos silmäluomeen tulee pysyvä, uusi muutos, joka kasvaa, sitä kannattaa käydä näyttämässä silmä- tai ihotautilääkärille, Roope Sihvola sanoo.

Basaliooma on ihosyövistä yleisin pahanlaatuinen kasvain. Sitä esiintyy ihoalueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle. Basaliooma voi olla aluksi vain pieni, punertava kohouma. Vähitellen vuosien ja vuosikymmenten mittaan se alkaa muuttua.

– Jos muutoksessa on vallimaiset reunat ja ”kraatteri” tai haavauma keskellä, ihomuutos voi olla pahanlaatuinen, Sihvola kuvaa.

Basalioomien määrä on Suomessa viisinkertaistunut 50 vuodessa.

Kesällä kovassa auringonpaisteessa ja etelänmatkoilla kannattaa käyttää aurinkolasien lisäksi korkeasuojakertoimista (sk 50) aurinkovoidetta kasvoilla. Basaliooma voi kehittyä myös nenään, otsaan tai poskeen.

Aurinkolasit suojaavat silmänpohjan melanoomalta

Ihomelanooma tunnetaan, mutta melanooma voi kehittyä silmänpohjaankin, mistä sen löytää vain silmälääkäri. Roope Sihvolan mukaan silmänpohjan melanooma ei välttämättä oireile mitenkään ennen kuin sairaus on jo pitkällä.

Silmän melanoomien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ihomelanoomien tahdissa. Sädehoito ja leikkaus ovat sen tavallisimmat hoitokeinot.

Silmiä suojatessaan kannattaa varmistaa, että aurinkolaseissa on täysi UV-suojaus. CE-merkillä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset.

Lue lisää aurinkolasien valinnasta:
UV-säteilyn vaarat – Näin suojaat silmäsi haitalliselta valolta
Näin hankit aurinkolasit

Lapset alttiita auringon haitoille

Lapsen silmän väliaineet ovat kirkkaat, ja siksi auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on isompi, ja mahdolliset muutokset tulevat ilmi vasta myöhemmin. Nyt kaihia sairastavat kuuluvat sukupolveen, joiden silmiä ei ole lapsina juuri suojattu.

Lasten silmät tulisi suojata aurinkolaseilla ja hatulla, jotka samalla suojaavat lasta myös auringonpistokselta ja huonolta ololta. Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita. Pitkäaikaisen altistumisen aiheuttamat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin.

Keskustele lasten aurinkolasien käytöstä:
Minkä ikäiselle aurinkolasit?
Oletteko ostaneet lapsellenne aurinkolasit?

UV-säteilyn voimakkuuden voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta, joilta löytyy UV-indeksiennusteet koko Eurooppaan. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä haitallisempaa auringossa oleminen on ilman aurinkovoidetta ja -laseja.

Lue lisää:

Silmien jännitys ja silmänpaine
Ikänäkö tuo plussaa
Silmien laserleikkaus – Ikänäköleikkaukset ovat seuraava suuri juttu

Jutun lähteinä on käytetty myös Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastoa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuja.

Teksti: Saga Wiklund
Kuva: Colourbox

X