Ruoka

Onko tässä kaikkien aikojen paras korvapuustiohje? Kuuluisat kahvilat paljastavat hittireseptinsä

Maistuisiko kuppi kahvia ja herkullinen leivonnainen mökkimatkalla? Pyysimme kesäisen Suomen neljästä ihanasta kahvilasta suosituimmat reseptit.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Laura Riihelä

– Kun aloitimme, jouduin lahjomaan ihmisiä maistamaan kakkua. Lupasin jopa rahat takaisin, jos kakku ei miellytä. Näin ei kertaakaan käynyt, vaan kakkuun ihastuttiin. Sen maku on raikas eikä ollenkaan liian makea, kertoo Pulsan aseman Petra Karjalainen puolukka-kinuskikakusta.

Maistuisiko kuppi kahvia ja herkullinen leivonnainen mökkimatkalla? Pyysimme kesäisen Suomen neljästä ihanasta kahvilasta suosituimmat reseptit.

Kotimaan matkailuun kuuluu olennaisesti piipahdukset pikkupaikkakuntien salaisissa helmissä, mitä viehättävimmissä kahviloissa ja ravintoloissa. Pysähdys pullakahvien äärellä on lähes välttämätön etappi ennen lopullista määränpäätä.

Kesä-Suomen kuuluisia taukopaikkoja ovat muun muassa Pulsan asema, Matamin Lumon kahvikammari, Kahvila Siiri ja TeaHouse of Wehmais. Pyysimme kahviloilta heidän suosituimmat reseptinsä, jotta makumuistoihin palaaminen onnistuisi myös kotoa käsin.

Lue myös: Koli on muutakin kuin ikoninen näköalapaikka – näitä vähemmän tunnettuja helmiä ei kannata jättää väliin

1. Pulsan aseman puolukka-kinuskikakku

Petran tyttären kehittelemää kinuski-puolukkakakkua on tarjolla jokaisena päivänä Pulsan asemalla. © Otavamedia

Pulsan juna-asemalle kunnostetussa kauniisti sisustetussa kahvilassa voi nautiskella palan lähimetsän puolukoista ja makeasta kinuskista leivottua kakkua ja kupillisen kahvilan oman paahtimon kahvia ihastellen samalla kulttuurihistoriallisesti arvokasta asemamiljöötä. Petra ja Lasse Karjalainen ovat kunnostaneet asemakokonaisuutta talo kerrallaan yhdeksän vuoden ajan. Kahvilan lisäksi Pulsan asemalla on B&B -majoitusta, lifestyle-myymälä sekä Petran sisustussuunnittelutoimisto.

Lappeenrannasta 25 kilometriä lounaaseen sijaitsevalla Pulsan asemalla vierailee sesonkiaikana päivittäin yli 400 asiakasta.

– Leipureilla on vapaat kädet toteuttaa ja kokeilla kaikenlaista, mutta myyntiin päätyvät vain ne, jotka itse kelpuutan, kertoo Sveitsistä kotoisin oleva Petra.

Petran suvussa kulkevalla reseptillä leivottua kolmen juuston piirasta ja Petran tyttären kehittelemää kinuski-puolukkakakkua on kuitenkin tarjolla jokaisena päivänä. Kakun väliin murskataan pakastepuolukoista, sokerista ja rahkasta täyte. Puolukoita ei saa soseuttaa liian sileäksi, muuten täytteestä tulee löysä.

– Kun aloitimme, jouduin lahjomaan ihmisiä maistamaan kakkua. Lupasin jopa rahat takaisin, jos kakku ei miellytä. Näin ei kertaakaan käynyt, vaan kakkuun ihastuttiin. Sen maku on raikas eikä ollenkaan liian makea.

Katso resepti: Pulsan aseman puolukka-kinuskikakku

2. Matamin Lumon kahvikammarin suklaa-vadelmakakku

– Meillä kakkupalat ovat niin isoja, että ne pysyvät taiten pystyssä, Hannele Uosukainen kertoo. © Otavamedia

Kun kondiittorileipurin ja lähihoitajan töistä eläköitynyt Hannele Uuksulainen sai tietää, että Kesälahden vanhasta kansakoulusta vapautuisi sopiva tila kahvilaksi, päätti hän toteuttaa unelmansa ja perusti Matamin Lumon kahvikammarin kesällä 2020.

Ympärivuoden auki olevan kahvilan ja sisustustavaramyymälän edustalla ja puutarhassa kiemurtelevat pitkät jonot erityisesti sesonkiaikaan kesällä. Hannele arvioi suosion salaisuuden löytyvän näyttävästä leivonnaisvitriinin valikoimasta ja tuoreudessa. Sen seitsemän sortin pullat, juusto- ja täytekakut ja suolaiset piirakat leivotaan päivittäin paikan päällä.

Sesongit näkyvät leivonnaisissa, mutta kahvikammarin suosittua suklaa-vadelmakakkua leivotaan jokaiselle päivälle. Hannele kehitteli reseptin tarpeeseen.

– Gluteenittomalle kakulle oli tilausta, joten päätin tehdä sellaisen. En itse viehäty niinkään suklaasta, mutta toiset rakastavat sitä. Suklaan ja vadelman yhdistelmä on yksinkertaisesti herkullinen, Hannele kertoo.

Kakku on muhkean korkea ja mehevä, koska täytettä on kakkupohjien välissä pari senttiä. Suklaatäytteeseen lisätään vaniljakreemijauhetta, jolloin täyte hyytyy leikattavaksi ja on rakenteeltaan pehmeän moussemainen. Hannele kostuttaa kakun vedellä laimennetulla vadelmasiirapilla, jonka maku on vadelmamehua voimakkaampi. Joskus hän murskaa väliin tuoretta tai pakastettua lähitilan vadelmaa. Päälle lastattujen vadelmien päälle Hannele sipaisee hyytelösokerista keitetyn kiilteen. Kesällä kakku koristellaan valkolupiinin versoilla.

– Meillä kakkupalat ovat niin isoja, että ne pysyvät taiten pystyssä.

Katso resepti: Matamin lumon kahvikammarin suklaa-vadelmakakku

3. Kahvila Siirin korvapuustit

– Edesmenneen Pirkon opein korvapuustien pitää olla isoja kuin sian porsaat. Ja niin ne ovatkin. © Otavamedia

Lempäälässä sijaitsevan Kahvila Siirin korvapuustit leivotaan käsin omistaja Leena Soinin Pirkko-anopin opeilla. Taikina tehdään veteen, jauhot ovat luomua ja voi antaa pullalle aidon maun. Korvapuustien ohje on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Nyt pullaa leipoo innoissaan myös Leenan 8-vuotias lapsenlapsi Eeva.

Leena perusti lapsenlapsensa nimen saaneen ensimmäisen Kahvila Siirin Kalajoelle Havulan Huvilan vanhaan aittaan. Kun Leena ja hänen miehensä halusivat lähemmäs lapsiaan, löytyi täydellinen kahvilapaikka vanhasta huvilasta Lempäälästä Pyhäjärven rannalta.

– Epäilijöitä riitti. Tie kahvilalle lähtee terveyskeskuksen takapihalta, mutta rantaan laskeuduttuaan kontrasti on suuri. Paikka on upea ja mummolamainen. Kahvilan suosio perustuukin osin nostalgiaan ja kotikutoisuuteen, ja tietysti herkullisesti leijailevaan pullantuoksuun, Leena pohtii.

Uunituoretta pullaa on kahvilassa koko päivän – taikinaa tehdään pieniä määriä tarpeen mukaan ja paistellaan pulliksi pitkin päivää.

– Pullataikinan tulee irtoilla kulhon reunoilta, mutta taikinan pitää olla vielä käteen tarttuvaa. Pullien kohoamista pitää tarkkailla – erityisesti kuumana kesäpäivänä pullat kohoavat nopeasti. Liiaksi kohonneet pullat usein lässähtävät kypsyessään, neuvoo Leena.

– Edesmenneen Pirkon opein korvapuustien pitää olla isoja kuin sian porsaat. Ja niin ne ovatkin.

Katso resepti: Kahvila Siirin korvapuustit

4. TeaHouse of Wehmaisin sitruuna-unikonsiemenskonssit

Skonssit vanhentuvat nopeasti, joten on tärkeää tarjoilla ne vastapaistettuina. Teehuoneella skonssit paistetaan vasta asiakkaan tilauksesta. © Otavamedia

TeaHouse of Wehmaisin perustaja ekonomi, kokki ja teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen perusti vuonna 2010 englantilaistyylisen teehuoneen Juvalle Wehmaan kartanon tallirakennukseen.

– Teekulttuuri oli tuolloin vasta nostamassa päätään Suomessa, ja ihmiset matkustivat kauempaakin juomaan hyvää teetä. Vaikka olin aina juonut teetä, en ollut teeintoilija. Vuonna 2018 valmistuin teesommelieriksi, jonka myötä teemailma avautui ihan uudella tavalla. Kun muualla Suomessa ei oltu vielä kuultukkaan teemocktaileista, Juvalla niitä tarjoiltiin ja paritettiin teehuoneen bistrossa tarjoiltavien ruokien kanssa, Anna kertoo.

TeaHouse of Wehmaisin teekattaukset ovat saaneet vaikutteita maailmalta. Aasialaisessa teekattauksessa tarjoillaan ramenia, espanjalaisessa savolaisia sapaksia ja englantilaisessa legenaarisia skonsseja.

Sesonkiaikana skonsseja leivotaan satoja päivässä. Anna testasi useita skonssireseptejä perustaessaan teehuonetta. Lopulta hän päätyi opiskeluaikojensa kämppikseltä saatuun reseptiin.

– Caroline leipoi skonsseja usein lauantaisin aamupalalle.

Skonssit vanhentuvat nopeasti, joten on tärkeää tarjoilla ne vastapaistettuina. Teehuoneella skonssit paistetaan vasta asiakkaan tilauksesta. Skonssitaikina nostellaan nokareina pellille, eikä muotoilla muotilla, kuten perinteisesti. Raaka-aineet ovat luomua ja luonnollisia.

– Emme ota hommaa liian vakavasti. Tarjolla on ollut skonssiburgereita ja vappuisin skonssimunkkeja eli skunkkeja, Anna kertoo teehuoneen ideologiasta.

Katso resepti: TeaHouse of Wehmaisin sitruuna-unikonsiemenskonssit

Lue myös Kotiliesi.fi: Nyt lomaillaan Suomessa! Nappaa talteen kotimaanmatkailun superidealista, jolta löytyy yli 490 kiehtovaa reissukohdetta

X