Matkailu

Visbyn risteilyt ja parhaat ravintolat – lue matkavinkit kesälle 2024

Itämeren kaunein saari hehkuu vehreänä jo keväällä, kun aurinko lämmittää pikkukujia muurin suojassa. Visbyn nähtävyydet hemmottelevat kaikkia aisteja.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius, iStock

Visby tunnetaan ruusuistaan, mutta Gotlanti on täynnä muitakin erityisiä kasvilajeja.

Itämeren kaunein saari hehkuu vehreänä jo keväällä, kun aurinko lämmittää pikkukujia muurin suojassa. Visbyn nähtävyydet hemmottelevat kaikkia aisteja.

Uskottava se on. Edessä avautuu turkoosin meren reunustama valkoinen rantakaistale. Tuntuu hullulta, että laiva on ehtinyt lipua yön aikana Helsingistä näin erilaiseen maisemaan.

Visbyn siluetissa on paljon samaa kuin Tallinnassa, mutta täältä puuttuvat taivaita hipovat pilvenpiirtäjät. Vanha hansakaupunki näyttää kirkonraunioita lukuun ottamatta samalta kuin keskiajalla. Unescon maailmanperintökohdetta kiertää 3,6 kilometrin mittainen kehämuuri, jossa on viisikymmentä tornia. Ympärillä on tiivis rykelmä punaisilla katoilla kruunattuja taloja, jotka muistuttavat vanhan ajan nukkekoteja.

Valtaosa Visbyn 17 kirkosta on nykyään raunioina. Keskiaikaiset talot ovat säilyneet hyvin.
Valtaosa Visbyn 17 kirkosta on nykyään raunioina. Keskiaikaiset talot ovat säilyneet hyvin. © Sanna Wallenius

Satamasta liikennöisi keskustaan bussikin, mutta kaunis sää houkuttelee taittamaan 1,5 kilometrin matkan jalkaisin. Gotlanti onkin tilastojen mukaan Ruotsin aurinkoisin paikka. Mereltä puhaltava tuuli tarttuu tosin pusakkaan rannan tuntumassa kävellessä ja viilentää säätä aina muutamalla asteella.

Labyrinttimäisen Visbyn kujille tuuli ei löydä. 1200-luvulla rakennetun kehämuurin kupeessa on niin lämmin, että nurmea koristaa jo varhain keväällä idänsinililjojen matto. Sitkeimmät yksilöt puskevat itsensä paksujen kivenmurikoiden välistä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin

Kehämuuri suojaa Visbytä merituulelta. 
Kehämuuri suojaa Visbytä merituulelta.  © Sanna Wallenius

Visbyn nähtävyydet: kiinnostavia kasveja ja idyllisiä katuja

Gotlannissa riittäisi nähtävää vaikka viikoksi, mutta reilun 12 neliökilometrin kokoiseen Visbyhyn ehtii tutustua yllättävän hyvin yhden päivänkin aikana. Sympaattisessa pikkutaajamassa kadut ovat kapeita, talot lähekkäin ja oviaukot matalalla. Ikkunalaudoille asetellut purjelaivat muistuttavat Visbyn historiasta merenkulkijoiden ja ristiretkeläisten kauppapaikkana. Keskiajalla kaupunki oli ensin tanskalaisten, sitten saksalaisten hallussa.

Puutarhaharrastajalle Gotlanti on inspiroiva kohde, sillä saari on täynnä Keski- ja Etelä-Euroopasta levinneitä kasvilajikkeita. Leuto ilmasto on otollinen esimerkiksi sahramille, tryffelille ja karhunlaukalle. Visbyn reunoilla on myös monimuotoisia niittyjä ja lehtometsiä.

Koristeellinen huvimaja on Visbyn kasvitieteellisen puutarhan tunnusmerkki.
Koristeellinen huvimaja on Visbyn kasvitieteellisen puutarhan tunnusmerkki. © Sanna Wallenius

Kävelen vanhaankaupunkiin kasvitieteellisen puutarhan kautta. 1800-luvulla perustetulla puistolla on kokoa vain 2,5 hehtaaria, mutta tila on suunniteltu taitavasti. Polut mutkittelevat kukkapenkkien, koristeellisen huvimajan ja lammen vierestä. Kurjenkellot, tulppaanit ja narsissit ovat toukokuussa täydessä loistossaan. Ruusut odottavat vielä vuoroaan.

Valtaosa Visbyn ruusulajikkeista on peräisin 1930-luvulta. Kukinta alkaa jo kesäkuun alussa ja jatkuu usein loka-marraskuulle saakka. Talon portinpieliä koristavat köynnösruusut ovat huhti-toukokuussa yhä talviunessa, mutta sisäpihoilta ryöppyävissä magnolioissa ja kirsikkapuissa on nuput.

Södra Kyrkogatan 10 -osoitteessa sijaitseva Gamla Masters on yksi Visbyn klassikkoravintoloista.
Södra Kyrkogatan 10 -osoitteessa sijaitseva Gamla Masters on yksi Visbyn klassikkoravintoloista. © Sanna Wallenius

Visbyn ravintolat: kulinaristin päiväuni

Visbyhyn voisi tulla pelkästään hyvän ruoan vuoksi. Gotlantilaiset ruokapaikat on usein noteerattu arvostetussa White Guide -oppaassa, joka listaa Pohjoismaiden laadukkaimpia ravintoloita.

Visbyn ravintoloita yhdistää kodikas tunnelma ja lähiruoka. Keittiömestarit tekevät taikojaan tryffelistä, kalasta, luomulihasta, yrteistä ja kasviksista. Parhaat tuliaisostokset löytyvät Visby Ost -juustokaupan kaltaisista pikkupuodeista.

Päiväreissun ainoa huono puoli onkin, ettei kahdeksan tunnin laivapysähdyksen aikana ehdi millään testata kaikkia ravintoloita. Käyn lounastamassa legendaarisessa Bakfickan-ravintolassa rapeaksi paistetut silakkapihvit täyteläisen perunamuusin ja maustevoin kera.

Ähkyn laskettua seuraan vielä herkullista tuoksua Hästgatanin kapeimpaan taloon ja tilaan Crêperie & Logi -kahvilasta täytetyn letun. Enempään ei vatsa kykene, vaikka vastaan osuu toinen toistaan houkuttelevampia bistroja ja viinibaareja.

Risteilylaivat pysähtyvät aivan Visbyn edustalle, josta on kaupunkiin noin 1,5 kilometrin matka.
Risteilylaivat pysähtyvät aivan Visbyn edustalle, josta on kaupunkiin noin 1,5 kilometrin matka. © Sanna Wallenius

Jos Visbyn kadut ovat tulleet jo tutuiksi tai perillä on mahdollisuus viettää muutama yö, kannattaa vuokrata auto ja suunnata Gotlannin pohjoisosiin. Itärannikon puolella, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Visbystä sijaitsee saaren suosituin nähtävyys, Lummelundan kalkkikiviluola tippukivimuodostelmineen.

Itse haaveilen retkestä Ingmar Bergmanin kotisaarelle Fåröhön, jonka rantoja koristavat meren ja tuulen muovaamat kivipatsaat, raukit. Matka Visbystä Fåröhön kestää reilut puolitoista tuntia, ja meriosuuden pääsee ylittämään lossilla.

Vanhankaupungin terassit aukeavat keväällä ensimmäisten lämpimien päivien myötä.
Vanhankaupungin terassit aukeavat keväällä ensimmäisten lämpimien päivien myötä. © Sanna Wallenius
Visby tunnetaan lähiruoasta. Familjen Jessens Saluhall & bar on herkkupuodin ja ravintolan yhdistelmä.
Visby tunnetaan lähiruoasta. Familjen Jessens Saluhall & bar on herkkupuodin ja ravintolan yhdistelmä. © Sanna Wallenius

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 13-14/2024.


X