Matkailu

Ahvenanmaan parhaat ravintolat, söpöimmät hotellit ja kiinnostavimmat kohteet – katso täsmävinkit kesän suosikkikohteeseen!

Hienostuneita hotelleja ja kiehtovaa lähiruokaa. Ainutlaatuista historiaa ja täydelliset puitteet rentoon reippailuun. Ei ihme, että Ahvenanmaa on kesän suosikkikohde.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Visit Åland, Istock, Kohteet

Ahvenanmaa tunnetaan siitä, että majoitustarjonta ulottuu yksinkertaisista mökeistä luksushotelleihin.

Hienostuneita hotelleja ja kiehtovaa lähiruokaa. Ainutlaatuista historiaa ja täydelliset puitteet rentoon reippailuun. Ei ihme, että Ahvenanmaa on kesän suosikkikohde.

Ahvenanmaa on mahtava kohde, muun muassa ruokamatkalle! Moni vaikuttavimmista kulinaarikeitaista sijaitsee maaseudun rauhassa, joten pyörämatkalla ehtii tulla ihana nälkä.

1. Ahvenanmaa on herkuttelijan paratiisi: parhaat ravintolat ja kahvilat

Tunnetuin ravintoloista lienee Kastelholman linnan läheisyydessä sijaitseva Smakbyn krouvi, jonka keulakuva on tähtikokki Michael ”Micke” Björklund. Menu vaihtelee, ja esimerkiksi alkukesällä tarjolla on villivihanneksia. Talon oma tislaamo valmistaa liköörejä ja jälkiruokaviinejä, ja puodissa myydään niin paikallisia herkkuja kuin maestro Björklundin keittokirjojakin.

Michael Björklund seisoo vihanneslaatikko käsissään seinän edessä.
Micke Björklund tunnetaan paikallisena ruokaguruna ja lähiruoan lähettiläänä.

Toinen viehättävä maaseuturavintola on kotoisa Mormors Gröna Hus. 1800-luvulta peräisin olevalla sukutilalla maistellaan kauden herkkuja, joten kesällä päästään nauttimaan etenkin puutarhan antimista.

Ravintola satsaa luonnonmukaisuuteen, mikä näkyy myös vahvasti sen viinilistalla. Ruokasalin sisustus William Morrisin kukkatapetteineen nostalgisoi tunnelmallisesti.

Mormors Gröna Husin piha pöytineen ja tuoleineen.
Mormors Gröna Husin kasvihuonekahvila tarjoilee muun muassa Ahvenanmaan pannukakkua.
Lampaita puun ympärillä.
Lampaiden kasvatus näkyy Ahvenanmaalla niin ravintoloiden ruokalistoilla kuin matkamuistopuotien valikoimassa.

Vai tekisikö mieli jotakin makeaa? C. L. Engelin suunnittelemassa Eckerön vanhassa posti- ja tulli­rakennuksessa sijaitseva Kafé Kalesch on sokerisakarin paratiisi. Siellä voi herkutella Mercedes Chocolaterien artesaanisuklaakonvehdeilla ja huuhtoa ne alas Amalias Limonadfabrikenin seljankukka-raparperi- tai omenalimonadilla. Muitakin makuja toki riittää.

Smakbyn, smakbyn.ax

Mormors Gröna Hus, mormors.ax

Kafé Kalesch, postochtullhuset.ax

2. Mökkejä, luksushotelleja vai jotain siltä väliltä?

Ahvenanmaa tunnetaan siitä, että majoitustarjonta ulottuu yksinkertaisista mökeistä luksushotelleihin.

Jälkimmäisistä kiitellyin lienee pääsaaren pohjoiskulmassa, Getan kunnassa sijaitseva Havsvidden. Modernissa hotellissa voi valita joko perinteisen huoneen tai yksittäisen kalliohuvilan, jonka valtavista ikkunoista avautuu huikea merinäkymä. Joissain huviloissa on myös oma sauna ja poreamme. Hotellin ravintolassa pääsee nauttimaan päivällistä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi skagen-pannacotta tai paikallisen härän lihasta veistelty carpaccio?

Hotelli Havsviddenin patio pöytineen ja tuoleineen.
Havsviddenin kalliohuviloista avautuu häkellyttävän hieno näköala.

Föglön somalla pikkusaarella sijaitseva, juuri avautunut Carlsro Badhotell johdattaa vierailijansa tanskalaisen Rantahotelli-sarjan tunnelmaan. Vuonna 1912 valmistunut rakennus palvelee nykyään putiikkihotellina, joka järjestää esimerkiksi joogaretriittejä.

Tanskalaiseen tyyliin hotellin ravintolasta saa myös smørrebröd-voileipiä, jotka tarjotaan Royal Copenhagen -posliinitehtaan ikonisilta Musselmalet-lautasilta. Toki tarjolla on myös laajempi illallismenu.

Lue myös: Elärannikon idylliset kylät houkuttelevat matkailijoita – 4 kohdetta loppukesän lomamatkaan

Carlsro Badhotell -hotellin omistaja Johanna Delfs.
Carlsro Badhotell tarjoilee tanskalaisia voileipiä.

Yksi maakunnan ihastuttavimmista majapaikoista on englantilaista kartanohotellia muistuttava Björnhofvda Gård. Upottavilla, itämaisilla matoilla ja jyhkeillä jalopuuhuonekaluilla sisustetussa ruokasalissa pääset nauttimaan jopa englantilaisen iltapäiväteen.

Jos piipahdat vain pikaisesti Maa­rianhaminassa, mukava majapaikka sen ytimessä on Park Alandia Hotell, josta ehdit pyyhältää nopeasti nähtävyydestä toiseen. Keskiviikosta lauantaihin hotellin baarissa pääsee myös kuulemaan elävää musiikkia.

Havsvidden, havsvidden.com

Carlsro Badhotell, carlsro.com

Björnhofda Gård, bjornhofda.com

Park Alandia Hotell, parkalandia.com

Lue myös Kotiliedestä: Poimi talteen Ahvenanmaan must-elämykset

5. Tuliaisiksi paikallisten suunnittelijoiden keramiikkaa ja koruja

Ahvenanmaan-reissulta ei tarvitse lähteä tyhjin käsin kotiin.

Moni suuntaa innoissaan etenkin Maarianhaminassa sijaitsevaan Saltiin, joka myy paikallisten suunnittelijoiden tuotteita, kuten keramiikkaa ja painokankaita. Mikäli olet autolla liikkeellä ja voit viskata hankintasi huoletta takakonttiin, Ilse Bergin räiskyvän väriset matot voivat olla nappihankinta vaikkapa kesäkotiin.

Liikkeessä myydään myös monia herkkulahjoiksi sopivia tuotteita, kuten hilloja, marmeladeja ja makusuolaa.

Ahvenanmaa on tunnettu taidekäsitöistään. Mukia muotoillaan dreijalla.
Ahvenanmaa on tunnettu taidekäsitöistään. Esimerkiksi keramiikka, korut ja villatuotteet ovatkin ruokalahjojen ohella maakunnan parhaita tuliaisia.

Jomalassa sijaitsevaan vanhaan Gölbyn teurastamoon keraamikko Judy Kuitunen on perustanut tunnelmallisen Judys Hantverk & Inredning -puodin. Käsinmaalatun keramiikan, kuten näyttävien kukkaruukkujen ohella liikkeestä voi ostaa myös luomuherkkuja.

Käsinmaalattuja astioita.
Judy’s Hantverk & Inredning on Judy Kuitusen perustama.

Jos taas kaihoat jotakin henkilökohtaisempaa, suuntaa Guldviva-koruliikkeeseen. Paikallista osaamista edustava korupaja tunnetaan etenkin herkistä kukkateemoista, jotka tuovat päiväkakkarat ja orvokit kukkimaan kaulallesi tai korvalehtiisi. Erityisen viehättävä on Strand-mallisto, jossa meren hiomat rantakivet on yhdistetty hopeaan. Rukiin tähkän muotoa mukaileva Råg-mallisto puolestaan muistuttaa sisäisestä rohkeudestamme.

Salt, Sjökvarteret, saltshop.ax

Judys Hantverk & Inredning, facebook.com/judyshantverk

Guldviva, Sjökvarteret, guldviva.com

3. Ahvenanmaa tutuksi pyöräilemällä ja melomalla

Tyypillisin tapa reippailla Ahvenanmaalla on polkupyöräily, sillä välimatkat nähtävyydestä toiseen ovat lyhyitä ja maasto tasaista. Monista majapaikoista pyörän saa lainaan tai vuokralle. Myös pyörävuokraamoja on, kuten aivan lauttasatamassa sijaitseva RO-NO Rent. Toinen tapa tutustua Ahvenanmaahan on meloa merellä. Kajakin voi vuokrata esimerkiksi Eckerössä sijaitsevasta Nimixistä.

Kaksi ihmistä istuu  kallioilla meren äärellä edessään pyörät. Ahvenanmaa on erinomainen pyöräilypaikka.
Polkupyöräily on kätevä tapa taittaa matkaa tasaisella Ahvenanmaalla.

Golfiin rakastuneet suuntaavat Ålands Golfklubbille, jonka puistomainen, täysimittainen Slottsbanan-kenttä tarjoaa majesteetilliset näkymät pelaajille. Toisella puolella kohoaa Kastelholman keskiaikainen linna, toisella avautuu upea näkymä Slottssundetin lahdelle. Golfkerhon toinen 18-reikäinen kenttä Kungsbanan tarjoaa polveilevuudessaan haastetta sitä kaipaaville taitureille. Kuusireikäinen Prinsessan sopii mainiosti aloittelijoillekin.

Ålands Golfklubb, Ahvenanmaa.
Hole in one? Ålands Golfklubb tarjoaa pelaajille maan komeimmat maisemat.

Tai mielitkö ratsun selkään? Jomalassa sijaitseva Granlunda Gård tarjoaa paitsi viihtyisää majoitusta myös mahdollisuuden päästä ratsastamaan. Hevosten parissa pitkään työskennellyt Caroline Anderson-Granlund auttaa, opastaa ja antaa yksityistunteja niille, joita pollen selkään kipuaminen vielä jännittää.

Ahvenanmaa on mainio kohde myös kiipeilijälle. Lotsbergetin kallioilla Maarianhaminassa pääsee kiipeilemään noin kymmenellä kiinnikkeellä. Jyrkkä Skålbergetin kallio Strömbolstadissa on toinen vaihtoehto. Molemmat kohteet on tarkoitettu edistyneille.

RO-NO Rent, rono.ax

Nimix, nimix.ax

Ålands Golfklubb, agk.ax

Granlunda Gård, granlundagard.ax

4.  Museoissa riittää nähtävää – Ahvenanmaa on kuin suuri museosaari

Ahvenanmaalla on maineikkaiden harmaakivikirkkojen ohella reilusti yli 30 museota. Tunnetuin on Kastelholman linna. Tuon keskiaikaisen kivijättiläisen tyrmässä kuningas Eerik XIV joutui aikoinaan istumaan yhdessä puolisonsa Kaarina Maununtyttären kanssa, kun pikkuveli eli Juhana-herttua oli anastanut vallan. Ajan hammas on rapauttanut linnaa, mutta silti se kiehtoo yhä mielikuvitusta.

Kastelholman linna, Ahvenanmaa.
Eerik XIV kitui aikanaan Kastelholman linnassa, joka on nykyään yksi Ahvenanmaan ykkös­nähtävyyksistä.

Ykkösnähtävyyksiin kuuluu myös Pommern: vuonna 1903 Skotlannissa valmistunut, nelimastoinen rahtipurjealus. Se kuuluu Maarianhaminassa sijaitsevaan Ahvenanmaan merenkulkumuseoon, jonka tiloissa pääset kokemaan myös monia kiehtovia näyttelyitä esimerkiksi purjelaivoista ja navigoinnista.

Museolaiva Pommern. Ahvenamaa on kuin suuri museosaari.
Museolaiva Pommern tarjoaa hupia ja oppimista koko perheelle.

Taiteenrakastajat suuntaavat Ahvenanmaan taidemuseoon, jonka peruskokoelmaan kuuluu joko paikallisten taiteilijoiden töitä tai sitten teoksia, jotka kuvaavat Ahvenanmaata. Lisäksi esillä on vaihtuvia näyttelyitä, kuten nyt esillä oleva, taidevalokuvaaja Niclas Wariuksen teosten kavalkadi. Myös maaseudulla pääsee herkuttelemaan taide-elämyksillä. Jomalassa sijaitsevalla Önningebyn museolla on kiehtovat juuret. Se on perustettu samaan paikkaan, jonne Suomen kultakauden taiteilijat, kuten Elin Danielsson-Gambogi ja Victor Westerholm aikanaan kerääntyivät viettämään kesää ja inspiroitumaan saariston kauneudesta. Näistä teoksista museovieras pääsee nyt nauttimaan.

Kastelholman linna, kastelholm.ax

Ahvenanmaan merenkulkumuseo, sjofartsmuseum.ax

Ahvenanmaan taidemuseo, konstmuseum.ax

X