Viihde

Parhaat kirjat 2023 – kirjallisuuden ammattilaiset paljastavat tärppinsä: ”Tämän herkullisempaa kattausta on vaikea kuvitella!”

Kustantamojen ammattilaiset kertovat, mitä tänä keväänä ainakin kannattaa lukea – omien ja kilpailijoiden kirjojen joukosta.

Teksti:
Kaisa Pastila
Kuvat:
Istock, Heli Sorjonen, Mika Tuominen, Kustantajat

Hyviä kirjoja kannattaa odottaa.

Kustantamojen ammattilaiset kertovat, mitä tänä keväänä ainakin kannattaa lukea – omien ja kilpailijoiden kirjojen joukosta.

Parhaat kirjat 2023 – mitä teoksia tuohon joukkoon tulee kuulumaan? Lue kirjallisuuden ammattilaisten vinkit.

Parhaat kirjat 2023: Anna-Riikan vinkit

Anna-Riikka Carlson
Anna-Riikka Carlson työskentelee WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantajana.

Mitä kirjaa odotat henkilökohtaisesti tänä keväänä?

Romaanit, jotka avaavat tätä aikaa, kiehtovat minua. Islantilaisen Fríða Ísbergin Merkintä pureutuu kahteen isoon teemaan, teknologiauskoon ja polarisaatioon. Tarina sijoittuu Reykjavikiin, jossa otetaan käyttöön uusi kansallinen testiohjelma: Empatiatesti. Tarkoitus on auttaa vaikeuksissa olevia, mutta ratkaiseeko teknologia kaiken vai jääkö ihminen jalkoihin?

Parhaat kirjat 2023: Merkintä

Minkä kevätuutuuden valitsisit, jos haluaisit tuulettaa ajatuksiasi?

Nautin viime vuonna valtavasti Ville-Juhani Sutisen Finlandia-palkitusta Vaivan arvoista -teoksesta. Esseiden näkökulmat olivat niin hykerryttäviä. Uudessa esseekokoelmassaan Sutinen pohtii ympäristön synkkää tilaa: mitä jos onkin niin, että emme pysty korjaamaan rikki mennyttä, vaan paras, mihin pystymme, on sopeutuminen elämään hajonneessa maailmassa.

Parhaat kirjat 2023: Hajonneen maailman käyttöohje

Parhaat kirjat 2023: Kuka keväällä julkaiseva kirjailija on tehnyt sinuun erityisen vaikutuksen?

Haluan lukea Leena Krohnilta kaiken. Ihailen hänen ajatteluaan. Eräs Krohnin viisaus on pyörinyt mielessäni viime aikoina: hän pohti vuosia sitten lehdessä sitä, miten huolien keskellä ihmisiä usein ohjataan käpertymään itseensä. Entä jos lohtu löytyisikin siitä, että menisi toista ihmistä kohti? Tämä on iso teema myös hänen teoksissaan. Uutukainen on lastenkirja Luuta.

Luuta

Parhaat kirjat 2023: Mikä on kevään ”kirjallinen tapaus”?

Sinun tähtesi täällä. Jenni Haukio kertoo muistelmateok­sessaan ajastaan tasavallan presidentin puolisona. Hän kertoo henkilökohtaisella otteella siitä, mihin asioihin hän on halunnut työssään keskittyä, tästä ajasta ja suhteestaan julkisuuteen. Minulla on ilo olla tämän kirjan kustantaja.

Sinun tähtesi täällä

Mitä kirjaa kadehdit toiselta kustantamolta?

Edith Södergran: Maailma on minun yhdistää Södergranin rakastetuimpia runoja mutta myös aiemmin suomentamattomia runoja ja hänen itse ottamiaan valokuvia, joita iso yleisö ei ole nähnyt. Tämän herkullisempaa kattausta on vaikea kuvitella! Södergran on kuin Tove Jansson, yksi rakkaista, kansallisista ikoneista, joiden elämästä haluaa tietää kaiken.

Maailma on minun

Mitä faktakirjaa odotat tänä keväänä?

Kirjailija, ajattelija Mirkka Rekola on minulle suuri tuntematon: tunnen hänen teoksiaan mutta hänen elämästään en tiedä paljon. Siksi haluan lukea Jonimatti Joutsijärven kirjoittaman elämäkerran runoilijasta ja löytää vastauksen kysymykseen: minkälaisesta maailmasta Rekolan käsittämättömän timanttiset tekstit ovat nousseet?

Mirkka Rekola

Parhaat kirjat 2023: Silkan vinkit

Silka Raatikainen
Silka Raatikainen työskentelee kustannustoimittajana Otavalla.

Mitä kirjaa odotat henkilökohtaisesti tänä keväänä?

Laura Gustafssonin uutta romaania Mikään ei todella katoa. Olen fanittanut Gustafssonia hänen esikoisestaan asti. Ihailen kirjailijan tapaa tuoda politiikka paitsi teosten sisältöön myös kieleen ja kirjallisiin keinoihin. Hänellä on vahva oma ääni ja kirjat käsittelevät tärkeitä aiheita: kevään uutuus käsittelee aktivismia ja siihen väsymistä sekä eläinteollisuuden julmuutta.

Parhaat kirjat 2023: Mikään ei todella katoa

Minkä kevätuutuuden valitsisit, jos haluaisit tuulettaa ajatuksiasi?

Silja Kejosen Äiti ja sylikoira. Runous jos jokin tuulettaa ajatuksia. Oululaislähtöisen dramaturgi, kuvataiteilija, runoilija Silja Kejosen runot sekä vapauttavat assosioimaan villisti että haastavat ajattelemaan. Hänen kolmas runokokoelmansa kertoo äidin ja teini-ikäisen tyttären suhteesta mutta myös äitinä olosta koiralle. Kejosen tekstien maailmassa on vinoutta, joka on viehättävää.

Parhaat kirjat 2023: Äiti ja sylikoira

Parhaat kirjat 2023: Kuka keväällä julkaiseva kirjailija on tehnyt sinuun erityisen vaikutuksen?

Saara Turunen, jonka näytelmistä ja romaaneista olen pitänyt valtavasti. (Rakastan niiden suoruutta ja lakonisuutta!) Turusen tänä keväänä yhdessä Petra Maisosen kanssa toimittama Suurteoksia II tuulettaa raikkaalla tavalla klassikkolistoja ja kirjallisuuden kaanonia ja tuo myös esiin sen tärkeän seikan, että kirjailijuudessa tärkeää on lukijuus.

Suurteoksia II

Parhaat kirjat 2023: Mikä on kevään ”kirjallinen tapaus”?

Riikka Sandbergin taianomainen esikoisromaani sijoittuu fiktiiviselle Ørjan saarelle Norjan rannikolle. Norjan miehityksestä 1970-luvulle ulottuvassa tarinassa lumoava mysteeri kohtaa pohjoisen karun luonnon herkän kuvauksen. Sandberg kirjoittaa ihmissuhteista ja yhteisön merkityksestä. Mitä tapahtuu, kun ihminen ei tyydy yhteen elämään ja haluaa monta – ja toinen unohtaa elää ainoansa?

Ørja

Mitä kirjaa kadehdit toiselta kustantamolta?

Torrey Petersin romaania Detransition, Baby, joka kuvaa raikkaasti ja hauskalla tavalla sukupuolta, seksuaalisuutta ja ihmissuhteita. Teos on kurkistus transyhteisöön New Yorkissa. Päähenkilöt ovat transihmisiä, mutta heidän ongelmansa eivät pelkisty tähän ominaisuuteen. Petersin esikoisromaani on viihdyttävä mutta samaan aikaan älykäs ja terävä.

Detransition, Baby

Mitä faktakirjaa odotat tänä keväänä?

Tuomas Kyrön Aleksi Suomesta on pysäyttävä elämäntarinakirja, jossa yhdistyy niin sotimisen etiikan problematisoiminen ja sota Ukrainassa kuin rasismi ja koulukiusaaminen ja niiden pitkät jäljet. Kyrö matkusti Ukrainaan haastattelemaan suomalaista Aleksia, joka liittyi 18-vuotiaana muukalaislegioonaan. Nuorukaisen tarina herättää kiinnostuksen mutta sekin kiinnostaa, millaisen elämäkerran kuuluisa kaunokirjailija kirjoittaa.

Aleksi Suomesta
Kirja ilmestyy toukokuussa.

Lue myös: Kahdeksan kirjaa, jotka hotkaisee yhdessä päivässä – ”Täydellinen lukupaketti on kääritty”

Parhaat kirjat 2023: Matiaksen vinkit

Matias Kuokkanen
Matias Kuokkanen työskentelee kustannustoimittajana Kustannusosakeyhtiö Teoksessa.

Mitä kirjaa odotat henkilökohtaisesti tänä keväänä?

Harry Salmenniemen Varjotajuntaa. Salmenniemi on tullut tunnetuksi runoilijana ja myöhemmin novellistina. Hän tekee niin omituisia juttuja niin tarkasti. Nyt hän tekee romaanin. Kiinnostaa, mitä hän yhden junamatkan kuvauksen aikana aiheuttaa autofiktiolle, luultavasti parodioi sen kauniisti puhki. Ainakin kulttuurijournalismia sivutaan ja croissantia syödään.

Parhaat kirjat 2023: Varjotajunta

Parhaat kirjat 2023: Mikä on kevään ”kirjallinen tapaus”?

Georges Perecin Häviäminen on aika kirjallinen tapaus, sillä tämä on kirjoitettu ilman e-kirjainta (ranskan yleisin vokaali) ja Ville Keynäs on kääntänyt sen ilman a-kirjainta (suomen yleisin vokaali). Voipi olla, ettei sitä edes huomaisi! Silloin voi vain keskittyä dekkarijuoneen outo menetyksen tunne kielessään.

Parhaat kirjat 2023: Häviäminen

Minkä kevätuutuuden valitsisit, jos haluaisit tuulettaa ajatuksiasi?

Turkulainen Anu Kaaja on mestari löytämään ja käsittelemään aiheita, jotka sisältävät kiusallisia ristiriitoja. Uudessa romaanissa Rusetti on puhetta esineiden inhimillistämisestä ja ihmisten esineellistämisestä. Vankka estetiikan taju löytänee yhteyksiä taidehistorian ja fetissien välillä, mutta vihjaa myös arkinautintojen hinnasta.

Rusetti

Parhaat kirjat 2023: Kuka keväällä julkaiseva kirjailija on tehnyt sinuun erityisen vaikutuksen?

Lakonisen ja barokkisen välillä vaihtelevalta yhdysvaltalaiselta McCarthylta on varrottu romaania 16 vuotta. Nyt niitä tuli kuin testamentteja kaksi kerralla, ja ne peilaavat toisiaan. Matkustajassa trillerin lähtökohdista siirrytään syviin vesiin. Kohtaus tyhjällä öljynporauslautalla tölkkiaprikooseja popsien edustaa sitä, mitä elämästä jää mieleen.

Matkustaja

Mitä kirjaa kadehdit toiselta kustantamolta?

Japanin kirjallisuudessa olisi paljon käännettävää Murakamin lisäksi. Onneksi taas saadaan lisää, tällä kertaa japaninkorealaisen kirjoittama ulkopuolinen näkökulma Japanin yhteiskuntaan. Yū Mirin Uenon asema (suom. Raisa Porrasmaa) käsittelee laajemmin köyhyyttä, syrjäytymistä ja kodittomuutta. Päähenkilö on raksatyöläisen haamu, ja haamuista pidän.

Uenon asema

Mitä faktakirjaa odotat tänä keväänä?

Pelitoimittaja Aleksandr Manzosin pelejä ja digipelaamista käsittelevät kirjat ovat erinomaisia. Peleistä puhutaan aivan liian vähän suhteessa siihen, miten monenlaisia pelejä on ja miten monenlaiset ihmiset pelaavat. Uuden teoksen Pelattu elämä aiempaa henkilökohtaisempi ote kiinnostaa: Manzos pohtii esseekokoelmassaan muun muassa sitä, miten pelaaminen on muokannut hänen omaa identiteettiään.

Pelattu elämä

Monista kirjastoista voi varata myös sellaisia kirjoja, jotka eivät ole vielä ilmestyneet.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Mitä kannattaa lukea tänä talvena? 6 kirjallisuuden ystävää paljastaa: ”Kirja herätti pakahduttavan tunteen, jota on vaikeaa sanoittaa”

X