Lifestyle

Kahdeksan kirjaa, jotka hotkaisee yhdessä päivässä – ”Täydellinen lukupaketti on kääritty”

Näitä keskenään hyvin erilaisia kirjoja yhdistää yksi asia: ne eivät jätä rauhaan ennen kuin viimeinen sivu on luettu. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock, Kustantamot

Yhden päivän ihmekirjojen listauksessa on paljon uutta, kotimaista fiktiota.

Näitä keskenään hyvin erilaisia kirjoja yhdistää yksi asia: ne eivät jätä rauhaan ennen kuin viimeinen sivu on luettu. 

Kaipaatko koukuttavaa lukemista syysiltoihin? Nämä kirjat ovat sellaisia, joita ei auta aloittaa iltamyöhään, sillä niitä ei voi laskea käsistään. Jos kaipaat kirjaa, joka sinun on aivan pakko saada loppuun yhdeltä istumalta, poimi suosikkisi alta.

Katso myös kirjojen sivumäärä, jotta voit arvioida sinulle sopivan elämyksen oman lukunopeutesi mukaan. Mitä paksumpi kirja, sitä unohtumattomampi päivä.

Tiina Raevaara: Polaaripyörre

Like 2021 317 sivua

Huippuvuoret, menneisyyden painolastia mukanaan kantava geenitutkija tyttärineen, sulavasta ikiroudasta paljastuva alkueläin joka uhkaa levitä ihmisiin, eristyneessä ympäristössä ihmisistä esiin nousseet huonoimmat puolet. Otteessaan pitävä scifi-jännitysromaani on valmis. Vaikka ei scifigenrestä erityisemmin pitäisikään, tämän kirjan lukee silti ahmaisten.

Miljöökuvaus ja arktisella alueella selviytyminen ovat jo sinänsä kiinnostavia, ja kun mukaan lisätään kirjailijan vankkaan asiantuntemukseen ja tutkimustietoon perustuvia, ilmastonmuutoksen ja suurvaltapolitiikan mukanaan tuomia uhkakuvia, täydellinen lukupaketti on kääritty.

Kirja on itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneeseen teokseen Kaksoiskierre.

Kauko Röyhkä: Maan korvessa kulkevi

Like 2018 350 sivua

Pidätpä sotaromaaneista tai et, tämä kirja vie taatusti mukaansa. Oikeastaan kyseessä ei ole perinteinen sotaromaani ensinkään, vaan psykologisesti monitahoinen teos saksalaisesta rintamakarkurista Lapin erämaissa ja kahdesta lapsesta, jotka henkisesti järkkynyt jehovantodistajaäiti lähettää ”turvaan” eli patikkamatkalle Siilinjärveltä Muonioon.

Historian tummempia vesiä luotaavan kirjan juoni on taitavasti rakennettu ja jännite kohoaa kohti vääjäämätöntä kliimaksiaan eli näiden kolmen ihmiskohtalon kohtaamista. Harva lukija etukäteen arvaa, miten yllättävä kohtaamisesta tuleekaan: samaan aikaan rujo, kaunis ja hieman mystinenkin. Kirjassa plussana upea kuvaus Lapin luonnosta ja erämaassa selviytymisestä.

Anni Kytömäki: Margarita

Gummerus 2020 582 sivua

Vuoden 2020 Finlandia-palkittu teos on ylisanoilla kuorrutettu, mutta hyvästä syystä: sen lukeminen on koukuttava lukuelämys ja samalla tärkeä kannanotto luonnon puolesta. Kytömäen kaunis kieli, taidokas luontokuvaus ja vavahduttavat ihmiskohtalot yhdistettynä tärkeisiin ja isoihin teemoihin kuten luonnonsuojeluun ja sodanjälkeisen Suomen henkiseen ilmapiiriin tekevät kirjasta klassikon aineksilla varustetun suurteoksen.

Ajankohtaisuutta teokseen koronapandemian keskellä elävälle lukijalle tuo 1950-luvun polioepidemian kuvaus.

Kirja pitää imussaan etenkin kun tarina pääsee kunnolla vauhtiin. Kyyneliltäkään ei voi välttyä, sen verran rankka on päähenkilö Sannin, lapsensa menettävän hierojan ja lääkintävoimistelijan elämänkoulu. Mutta synkistelyksi romaani ei mene, vaan toivo ja valo ovat läsnä alusta loppuun saakka.

Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet

(The End of Men) Like 2021 suom. Kirsi Luoma 350 sivua

Eletään vuotta 2025. Ihmiskuntaan leviää lumiapinoista pandemia, joka alkaa flunssan oireilla mutta tappaa nopeasti 90 prosenttia miehistä. Naiset toimivat oireettomina kantajina. Lukija pääsee seuraamaan pandemian etenemistä aina sen ensimmäisen tautipesäkkeen päivystyslääkärin, valtamerillä seilaavan miehensä puolesta pelkäävän naisen kuin rajoituksista päättävien poliitikkojen näkökulmasta – ja monen muun.

Kirjan tapahtumista muodostuu kilpajuoksu aikaa vastaan, kun rokotteesta toivotaan miehien pelastajaa. Selviääkö ihmiskunta, millainen tulee maailmasta jossa elää pääasiassa naisia?

Vaikka koronapandemia tympisi jo pahemman kerran, tämän kirjan lukeminen on koukuttava kokemus. Lukijaa kutkuttaa aiheen ajankohtaisuus ja mahdollisuus verrata fiktiopandemian aiheuttamia yksilön tunteita ja yhteiskunnan toimenpiteitä käynnissä olevaan koronapandemiaan. Samalla on mahdollista tuntea helpotusta siitä, että oma pandemiamme ei sittenkään ole kuolleisuudeltaa niin vakava kuin kirjan sivuilla esitetty dystopia.

Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus

(L’enigme de la chambre 622) Tammi 2021 suom. Kira Poutanen 648 sivua

Murhatrilleri, autofiktio ja hengästyttävä juonenpunonnan taidennäyte samassa paketissa? Tässä sinulle on sellainen. Mestarillisesta juonenkuljetuksestaan tunnetun Joël Dickerin uusin romaani jatkaa kirjailijalle tutulla, pettämättömällä tyylillä eli pitää otteessaan alusta loppuun asti – mukana taatusti lukijan lopussa yllättävä juonenkäänne.

Kaikki alkaa kirjailijan sydänsuruista, joita pakoon hän lähtee lomalle Sveitsin Alpeille Verbieriin.

Hotellissa lohtua tuo tapaaminen kauniin nuoren naisen kanssa, mutta pian parivaljakko huomaa hotellin huonejärjestyksessä oudon yksityiskohdan ja tempautuu mukaan vuosia vanhan, selvittämättä jääneen murhamysteerin ratkomiseen. Tämä dekkari on oikeastaan kaikkea muuta kuin dekkari vaikka siinä rikos onkin keskiössä. Rikos jota ratkoo kirjailija itse. Huikeaa.

Risto Isomäki: Viiden meren kansa

Into Kustannus 2018 333 sivua

Jos olet ajatellut historian olevan tylsää, tämä romaani kannattaa ehdottomasti lukea. Se nimittäin herättää historian eroon poikkeuksellisella tavalla. Tätä kirjaa lukiessa tuntuu kuin hyppäisi itsekin aikojen aamuhämäriin, suomalaisuuden juurille, aikaan jolloin lintuparvet peittivät taivaan ja mereltä kantautuneet hyljelaumojen huudot olivat ainoita korviahuumaavia ääniä joita ihmiskorva kuuli.

Kirjan kieli on elävää, soljuvaa, kaunista. Siinä tulevat tutuksi niin ensimmäiset Suomenmaalle saapuneet ihmiset 11 000 vuotta sitten, metsästäjä-keräilijöiden arki, 1200-luvun suomalaisia pakanoita ”sivistäneet” ristiretket kuin Lallin ja Henrik-piispan kohtaaminen Köyliönjärven jäällä, mutta uudenlaisessa valossa ja muodossa. Ja erittäin mielenkiintoisessa.

Kristin Hannah: Satakieli

(The Nightingale) WSOY 2019 suom. Kaisa Kattelus 568 sivua

Kun tämän kirjan aloittaa, kannattaa varmistaa että nenäliinapaketti on käsien ulottuvilla ja aikaa lukemiseen on. Lukemista ei nimittäin hevin malta jättää kesken. Tämä kirja onnistuu tuomaan toisen maailmansodan kotirintamatunnelmat lukijan iholle, ja samalla iskemään ne syvälle tunnekeskuksen ytimeen asti.

Päähenkilöiden, sota-ajan Ranskassa elävien siskosten Viannan ja Isabellen selviytymistarina on niin vavahduttavaa luettavaa, että pitkäksi aikaa sitä on aivan tyytyväinen nykyaikaan ja omaan elämäänsä. Pienistä ei kehtaa enää valittaa.

Molemmat siskokset selviytyvät sodan aikana omalla tavallaan – ja rakastavat omalla tavallaan. Toinen on kiltti ja turvallisuudenhakuinen, toinen vääryyksien edessä taipumaton ja temperamenttinen. Omalla tavallaan he kuitenkin molemmat nousevat vastarintaan, säilyttävät kykynsä inhimillisyyteen ja rakkauteen.

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

(Divorare il cielo) Aula & Co 2021 suom. Leena Taavitsainen-Petäjä 600 sivua

Tätä vuoden kirjatapaukseksi mainittua kirjaa on ylistetty paljon, eikä turhaan. Kirja nappaa ja pitää otteessaan ensimmäiseltä sivulta viimeiseen. Tapahtumapaikkana on Italia, Torino ja eteläitalialainen Apulian maakunta, ja päähenkilönä neljä nuorta, joiden elämät kietoutuvat yhteen peruuttamattomalla tavalla.

Kirja ottaa kantaa kiihtyvään ilmastomuutokseen mutta on myös vahva rakkauden ja lojaaliuden puolustuspuhe. Se on myös kirja aatteen palosta, fanatismistakin, mutta toisaalta konreettisten toimien ja muutosten vaikeudesta. Kirjan omintakeinen rakenne ja hyvin punottu, jännittäväkin juoni pitävät huolen siitä, että sen haluaisi lukea yhdeltä istumalta loppuun.

X