Julkkikset

Elastinen ei lukenut kirjoja vuosiin, kunnes joku oli jättänyt aarteen hotelliin

Elastinen eli muusikko Kimmo Laiho on löytänyt taiteilijaelämäkerroista tukea omaan elämäänsä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Om-Arkisto

Elastinen lukee puhelimensa näytöltä Ilkka Malmbergin Hehtaaria. 

Elastinen eli muusikko Kimmo Laiho on löytänyt taiteilijaelämäkerroista tukea omaan elämäänsä.

”Luen kirjoja samalla fiiliksellä kuin katson elokuvia, haen niistä elämyksiä ja inspiraatiota. Voin päästä niin syvälle kirjan tunnelmaan, että se kihelmöi koko kehossa. Jännitys nousee, pelottaa. Lukemisesta jää jopa isommat tunnejäljet kuin elokuvasta, sillä kirjaan on pakko keskittyä. Samaan aikaan ei voi näppäillä puhelinta. Parasta on, kun kirja vetää niin hyvin, että illalla sängyssä ei voi lopettaa lukemista.

Lukion jälkeen en lukenut moneen vuoteen. Reilu parikymppisenä aloin matkustella, ja se lisäsi kiinnostusta kirjoihin. Sisäänheittona toimivat Reijo Mäen Vares-kirjat, jotka joku oli jättänyt thaimaalaiseen hotelliin. Luin ne ja huomasin, että pystyn keskittymään, osaan lukea.

Aluksi ahmin paljon dekkareita, sitten elämäkertoja. Luin räp-legendojen tarinoita, kuten DMX:n kirjan E.A.R.L. Niistä jatkoin suomalaisiin elämäkertoihin, Masa Niemen, Olavi Virran, Rauli Badding Somerjoen ja monen muun tarinaan. Löysin niistä paljon tarttumapintaa omaan elämääni julkisuudessa.

Lue myös: Miika Nousiainen lukee öisin lasten nukkuessa, Virpi Hämeen-Anttila bussissa ja odotushuoneessa – kirjailijat kertovat, miten he nauttivat lukemisesta

Muusikko Elastinen
Äänikirjojakin kuunteleva Elastinen on sitä mieltä, että painettu kirja on voittamaton.

Nykyisin kuuntelen dekkareita ja elämäkertoja äänikirjoina. Muun kaunokirjallisuuden luen mieluiten paperilta. Uskon perinteiseen kirjaan. Olen ollut 25 vuotta musiikkialalla. Sinä aikana musiikissa on käyty läpi monta esitysformaattia, joista esimerkiksi CD on kadonnut lähes kokonaan ja vinyylilevystä on tullut lähinnä nostalginen esine. Niihin verrattuna painettu kirja on voittamaton. Se jää, sillä se sulkee pelistä kaikki muut aistit. Äänikirjaan ei voi koskaan keskittyä samalla tavoin kuin perinteiseen kirjaan.

Haluaisin lukea enemmän, mutta ruuhkavuodet perheessä ja oman kirjan teko ovat vieneet viime aikoina ajan. Huvitti, kun äiti ja isä olivat ylpeitä nähtyään kuvani Turun kirjamessujen mainoksessa.”

Lue myös: Annan lukijat paljastivat suosikkikirjansa – montako Annan lukijoiden 10 ikisuosikista sinä olet lukenut?

Elastinen eli Kimmo Laiho on nyt myös lastenkirjailija. Hiphopista lapsille kertova Bex ja luovuuden lähde syntyi yhdessä Jaakko Mannisen ja Timo Snellmanin kanssa.

X