Viihde

Anna-Leena Härkösen kirjavinkit: lue nämä kolme ihmissuhderomaania

Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkösen kirjavinkit herättävät ajatuksia, sillä Anna-Leena pitää erityisesti ihmissuhteista kertovista romaaneista.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Om-Arkisto

Anna-Leena Härkönen rakastaa ihmissuhderomaaneja.

Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkösen kirjavinkit herättävät ajatuksia, sillä Anna-Leena pitää erityisesti ihmissuhteista kertovista romaaneista.

Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkösen kirjavinkit eivät ole kevyimmästä päästä: onhan hänen omissaankin romaaneissaan aina syvempi teema.

Tällä hetkellä Anna-Leena iloitsee uudesta tv-sarjasta, jossa hänen esikoiskirjansa Häräntappoase päivitetään 2020-luvulle. Elisa Viihteen alkuperäissarjasta tulee kahdeksanosainen, ja sen kuvaukset aloitetaan heinäkuussa Tampereen seudulla.

Anna-Leena kirjoitti Häräntappoaseen ollessaan lukion toisella luokalla, ja se ilmestyi vuonna 1984. J.H. Erkon palkinnon saaneesta teoksesta tehtiin suosittu tv-sovitus – ensin elokuva ja sitten viisiosainen sarja – jo 1989. Tuolloin pääosia esittivät Santeri Kinnunen ja Outi Alanen. Nyt kuvattava uusi sarja päivittää tarinan 2020-luvulle, ja siinä nähdään joukko 16–19-vuotiaita näyttelijälupauksia. Ensi-iltansa uusi sarja saa Elisa Viihteellä syksyllä 2021.

Lue myös: Anna-Leena Härkönen julkaisi Häräntappoaseen vuonna 1984 – tunnistaisitko kuvasta nuorta esikoiskirjailijaa?

Suomen suositumpiin kuuluva kirjailija kirjoittaa nyt 11. romaaniaan. Tässä ovat Anna-Leenan kirjavinkit ja lukusuositukset kesälomalaisille:

Anna-Leena Härkösen kirjavinkit:

 

1. Petri Tamminen ja Antti Rönkä: Silloin tällöin onnellinen

– Ensimmäinen suositukseni on Petri Tammisen ja hänen poikansa Antti Röngän yhdessä kirjoittama kirjeenvaihtokirja Silloin tällöin onnellinen. Siinä käsitellään paljon kirjoittamista ja luovuutta, mutta myös kaikkea mahdollista muuta, Anna -Leena kertoo.

– Kirja on hauska ja ajatuksia herättävä ja uskon, että se antaa kaikille jotakin. Sekä Tammisella että Röngällä on molemmilla aivan omanlaisensa ääni ja tapa kirjoittaa.

Lue Antti Röngän haastattelu Kotiliedestä: Antti Rönkä kirjoitti omakohtaisen esikoisteoksen koulukiusaamisesta, josta hän vaikeni vuosia: ”Ajattelin, että asiasta olisi tullut enemmän totta, jos olisin kertonut muille”

2. Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei

– Norjalaisen Nina Lykken Ei, ei ja vielä kerran ei on ihan älyttömän hyvä, ja sen lukeminen oli minulle hyvin puhdistava kokemus, Anna-Leena sanoo.

– Kirja kertoo pitkästä liitosta, joka rupeaa murentumaan syrjähyppyjen ja muiden syiden takia. Siinä on hirveästi tunnistettavaa. Päähenkilö saa tarpeekseen monista asioista ja rupeaa vetämään rajoja sille, kuinka häntä saa kohdella. Hän alkaa sanoa asioita suoraan, että nyt riittää!

Anna-Leena Härkösen kirjavinkit pitävät sisällään mm. Alex Schumania.
Anna-Leena Härkösen kirjavinkit pitävät sisällään niin fiktiivistä ihmissuhdedraamaa kuin todellisuuteen pohjautuvaa kerrontaa.

3. Alex Schulman: Polta nämä kirjeet

– Ruotsalaisen Alex Schulmanin Polta nämä kirjeet ei ole fiktiota, vaan kirjailijan henkilökohtainen kertomus isoisästään ja -äidistään ja näiden onnettomasta avioliitosta. Kirjailija alkaa ottaa selvää, mitä on tapahtunut ja selviää, että isoäidillä on ollut pitkään toinen mies.

– Ruotsissa romaanihenkilöt ovat tunnettuja julkisuuden hahmoja, kuten kirjailija itsekin. Ruotsalaisille kirja siis tarjoaa mahdollisuuden tirkistelyyn, mutta toimii hyvin meille muillekin – hahmoihin ei tarvitse olla perehtynyt nauttiakseen tarinasta ja lukukokemuksesta. Kyseessä on aika julma tarina.

Lue myös: Kirjailija Alex Schulman: ”Suojelin äitiä, vaikka hän ei koskaan sitä pyytänytkään”

X