Lifestyle

5 lapsuudesta ja nuoruudesta tuttua klassikkokirjaa, jotka kannattaa lukea tänä kesänä uudelleen

Lukeminen on varma tapa rentoutua lomalla. Nauti kiireettömyydestä ja poimi käsiisi klassikko, joka vie sinut myös nostalgiamatkalle omaan nuoruuteesi. Kokosimme yhteen viisi klassikkokirjaa, joista saa aikuisena irti aivan uusia elämyksiä.

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Istock

Kesällä ihaninta on, kun voi kiireettömästi upota hyvän kirjan maailmaan.

Lukeminen on varma tapa rentoutua lomalla. Nauti kiireettömyydestä ja poimi käsiisi klassikko, joka vie sinut myös nostalgiamatkalle omaan nuoruuteesi. Kokosimme yhteen viisi klassikkokirjaa, joista saa aikuisena irti aivan uusia elämyksiä.

Oliko lapsuuden saduissa taikaa ja miten 1800-luvun lopulla syntynyt nuortenkirjaklassikko puhuttelee tänään?

Astrid Lindgren: Saariston lapset

Ah, ne kesäiset maisemat, iloiset lapset ja suolasilakat! Aikuisena luettuna tarinasta avautuu myös tummempia sävyjä: äidittömän perheen lapset ja heidän roolinsa, pienen pojan suru lemmikkikanin kuoleman äärellä. Taustalla kaikelle piirtyy ruotsalainen elämänilo ja lumoava saaristolaiselämä.

Agatha Christie: Eikä yksikään palannut

Kauhuklassikossa murhataan kuin paremmassakin splatterissa. Siinä missä useimmat Agatha Christien romaanit etenevät jopa unettavan hitaasti, tämän aution saaren tapahtumien kanssa ei tule tylsää. Tyhjässä huoneessa odottava hirttosilmukka jää kalvamaan mieltä toisenkin lukukerran jälkeen.

L. M. Montgomery: Anna, ystävämme

Lämpimillä kesäilmoilla on ihana siirtyä hetkeksi Avonlean maisemiin. Kanadan syrjäseudun luonto lumoaa yhtä paljon kuin puhelias punatukkainen sankaritar. Hidas kerronta ajalta ennen somea ja tietoyhteiskunnan tulvaa tekee kesälaiturilla pelkästään hyvää. Ikuiset teemat ystävyydestä, kasvamisen vaikeudesta ja rakkaudesta lapseen pysyvät ajankohtaisina vuosisadasta toiseen.

 Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä

Jules Verne -klassikko luettiin koulussa jonkinlaisena yleissivistävänä teoksena. Uudelleen lukeminen tuottaa pienehkön kulttuurishokin: sivistynyt kilpailija Phileas Fogg on perfektionisti, joka väheksyy niin luonnonvoimia kuin muita kulttuureita. Silti matkaromaani nielaisee mennessään.

 Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

Muumien viisautta ja onnea pienistä asioista. Kun pyrstötähti uhkaa, täytyy lähteä seikkailulle, joka vie maanalaisiin luoliin ja puujalkakävelylle meren pohjaan. Kaikkein tärkeintä on saada kaikki ystävät, myös silkkiapina, luolaan turvaan, kunnes pahin on ohi.

X