Viihde

Kevään 2024 parhaat kirjat – nämä romaanit kannattaa laittaa jo varaukseen

Suomalaisten naisten historiaa, muukalaisen kokemuksia, kiihkeissä kaupunkimiljöissä tapahtuvia dekkareita. Näitä helmiä Annan toimitus odottaa kevään kirjasadosta.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
iStock, kustantajat

Kevät koittaa kuin siivillä hyviä romaaneja lukiessa.

Suomalaisten naisten historiaa, muukalaisen kokemuksia, kiihkeissä kaupunkimiljöissä tapahtuvia dekkareita. Näitä helmiä Annan toimitus odottaa kevään kirjasadosta.

Kevään 2024 parhaat kirjat kutkuttavat. Tässä jutussa paljastamme, mistä tänä keväänä ilmestyvistä kirjoista me olemme innostuneita juuri nyt.

Kevään 2024 parhaat kirjat

1. Johanna Annola: Valkenee kaukainen ranta

© Siltala

Vuonna 1898 virkamiehen rouva Ulrika himoitsee asemaa seurapiireissä ja hienompaa sisustusta. Jäätyään leskeksi hän joutuu hakeutumaan vaivaistalon johtajattareksi. Johanna Annolan Valkenee kaukainen ranta kuvaa koskettavasti, miten elämä kurjista kurjimpien seurassa muuttaa Ulrikan minäkuvan ja maailmankatsomuksen.

2. Helmi Kekkonen: Liv!

© Siltala

Taidokas kirjailija Helmi Kekkonen tarttuu härkää sarvista. Polttava kysymys kuuluu: missä menee seksuaalisen väkivallan raja? Liv!-romaanin naisen koko historia halkeaa kahtia, aikaan ennen ja jälkeen erään muukalaisen kohtaamisen.

Kekkosta on kiitelty naisen näkökulman herkästä ja rehellisestä esiintuomisesta hänen aiemmissa teoksissaan. Odotan myös tältä, maaliskuun puolivälissä ilmestyvältä romaanilta kauniita, elämän summaavia lauseita.

3. Claire Keegan: Kasvatti

© Tammi

Palkitun irlantilaiskirjailija Claire Keeganin viime syksynä suomennettu Nämä pienet asiat oli todellinen pieni helmi, siksi odotukset ovat korkealla myös uuden käännöksen kohdalla. Kasvatti on ilmestynyt alun perin jo 2010.

90-sivuinen pienoisromaani kertoo köyhän perheen tytöstä, joka lähetetään tuntemattomien sijaisvanhempien hoiviin. Siellä hän saa ensimmäistä kertaa kokea huolenpitoa ja rakkautta. Keeganilla on herkän henkilökuvauksen taito. Lukemisen jälkeen on pakko katsoa myös kirjan pohjalta tehty kehuttu elokuva Hiljainen tyttö (The Quiet Girl, 2022).

4. Jens Lapidus: Kuollut mies kulkee

© Like

Tukholman alamaailmassa ei voi hengähtää hetkeksikään. Kun yksi vihollinen on saatu pelistä pois, seuraava astuu jo näyttämölle.

Jens Lapiduksen Top Dog -jännärisarjan viides osa Kuollut mies kulkee kuvaa parhaansa yrittävän taparikollisen Teddyn kamppailua yhä raaemmaksi ja ennustamattomammaksi käyvässä jengiarjessa sekä hänen ex-puolisonsa Emelien tutkimuksia Teddyn äidin 25 vuotta sitten tapahtuneesta kuolemasta.

Entinen asianajaja, nykyinen supertähtikirjailija Lapidus tietää, miten rakennetaan niin aidonoloisia henkilöhahmoja kuin hengästyttävän vetävä juonikin. Hurjaa herkkua!

Lue myös Kotiliesi.fi: Parhaat dekkarit – 10 murhista ja rikoksista kertovaa kirjaa, jotka dekkarifanin kannattaa lukea juuri nyt

5. Jenna Kostet: Punainen noita

© Aula & co

Millaista oli elää aikana, jolloin kirkko ja valtaapitävät miehet määrittelivät totuuden? 1600-luvulla Ala-Satakunnassa eli Valpuri Kyni, vahva nainen ja parantaja, joka joutui noitavainojen uhriksi. Jenna Kostet herättää Valpurin tarinan eloon fiktiivisessä romaanissaan Punainen noita, joka pohjautuu historiallisiin lähteisiin.

Kevään 2024 parhaat kirjat koukuttavat

6. Merja Mäki: Itki toisenkin

© Gummerus

Merja Mäen palkittu esikoisromaani Ennen lintuja kertoi nuoren Allin evakkomatkasta. Kaipuu kotiseudulle soi haikeana läpi tarinan. Mäen toinen romaani jatkaa Karjala-teemaa, ja Allikin on mukana. Pääosassa on nuori opettaja Larja, joka kesällä 1942 palaa kanta-Suomesta Aunuksen Karjalaan. Itki toisenkin ilmestyy 11.3.

7. Abdulrazak Gurnah: Kivisydän

© Tammi

Lukijan on helppo tarttua tarinoihin, jotka kertovat omasta todellisuudesta, siis suomalaisiin, eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin kirjoihin. Tuttava suositteli antamaan mahdollisuuden afrikkalaislähtöiselle nobelistille Abdulrazak Gurnahille.

Gurnah kirjoittaa kuulemma vanhanaikaisella tavalla kunnollisia tarinoita, joiden kautta on helppo asettua toisenlaisesta taustasta tulevan nahkoihin. Siksi odotankin kuumeisesti maaliskuussa ilmestyää Kivisydäntä, joka kertoo Sansibarista Lontooseen muuttavan nuorukaisen kokemuksista. Kirja paljastaa, miltä Lontoo näyttää maahanmuuttajan silmin. Tarina on suoraan Gurnahin omasta elämästä.

8. Jyrki Erra: Orjantappurakruunajaiset

© Otava

Suomalainen taiteentuntija Axel Wallas tekee uskomattoman löydön: italialaisen luostarin uumenista paljastuu Caravaggion ennen tuntematon, Kristus-aiheinen teos. Arvokkaalla taululla olisi ottajia, mafiaa myöten. Alkaa värikäs tapahtumaketju, josta ei vauhtia puutu.

Kulissit käänteille tarjoavat Rooman ja Venetsian kauniit kaupungit. Jyrki Erran Orjantappurakruunajaiset on taiteenystävän, kulttuurihistorian ja jännityksen rakastajan unelmateos. Taidemaailman kuvauksena se on omaa luokkaansa.

9. Karl Ove Knausgård: Kolmas valtakunta

© Like

Karl Ove Knausgårdin Aamutähti-sarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet ketterän kerronnan, loistavan henkilökuvauksen ja ajattelun rajoja kutkuttavan pohdinnan juhlaa.

Sarjan kolmannen osan luvataan vievän vielä syvemmälle elämän ja kuoleman mysteeriin ja tutkivan unia ja kaikkea sitä, mitä emme voi ymmärtää. Kuulostaa niin herkulliselta, että helmikuun lopussa ilmestyvä Kolmas valtakunta -romaani on ehdottomasti yksi eniten odottamistani teoksista tänä kirjakeväänä.

Mitkä ovat sinun mielestäsi kevään 2024 parhaat kirjat? Kerro kommenteissa!

Tiesitkö, että monessa kirjastossa voi varata vielä ilmestymättömän kirjan heti, kun se on tilattu kirjastoon ja lisätty kokoelmaan?


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 7/2024.


X