Ihmiset

Osaatko lämmittää puusaunan oikein? Näin teet sen vähäpäästöisesti

Puusauna kuuluu kesään. Asiantuntija antaa 5 vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
iStock

Saunominen rentouttaa.

Puusauna kuuluu kesään. Asiantuntija antaa 5 vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin.

Koivuvihta, kylmä juoma ja puusauna. Siinä on monen suomalaisen juhannuksen odotetuin ohjelmanumero. Kauniin kesäillan lempeät löylyt hellivät mieltä ja kehoa.

Saunomiseen liitetään paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Moni ei tule kuitenkaan ajatelleeksi puita tulipesään latoessaan, että puusaunan lämmitykseen liittyy riski omalle terveydelle ja ympäristölle. Puunpoltosta syntyy aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä, jotka voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin.

Kotitalouksien puunpoltto aiheuttaa yli puolet Suomen pienhiukkaspäästöistä. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kasken mukaan kiukaiden osuus puunpolton päätöistä on merkittävä.

– Kiukaat ovat suuripäästöisimpiä tulisijoja. Uudet puukiukaat ovat yleensä vähäpäästöisempiä kuin vanhat, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski tiedotteessa.

Lue myös: Miten kotisaunassa saa parhaat löylyt? Saunahullun helppo neuvo yllättää: ”Tasaa lämpöä huomattavasti”

Taitavalla saunanlämmityksellä vähennät pienhiukkaspäästöjä. © iStock

Miten saunomisen haittavaikutuksia voi vähentää?

Savupiipusta voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Sitä enemmän syntyy päästöjä, mitä tummempaa savua piippu taivaalle tupruttaa. Vähäpäästöiset löylyt sen sijaan tunnistaa värittömästä savusta.

Huonosti palava puu synnyttää moninkertaisesti enemmän päästöjä kuin hyvin palava. Puun huonon palamisen voi havaita myös runsaasta mustan hiilen eli noen määrästä. Noki kulkeutuu omasta mökkirannasta arktisille alueilla ja aikaistaa jään sulamista.

– Huonossa palamisessa päästöjä syntyy moninkertainen määrä. Omilla polttotavoilla voi siis vaikuttaa päästöjen määrään. Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa taitavasti, päästöt vähenevät merkittävästi, Kaski sanoo tiedotteessa.

Toisinaan mökkiläisillä voi syntyä kiusaus polttaa roskiaan kiukaassa. Näin ei tulisi kuitenkaan toimia, koska roskien poltosta aiheutuu runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä.

Lue myös Kotiliesi: Yleinen sauna oli 1950-luvulla niin suosittu peseytymispaikka, että sinne jopa jonotettiin – saunaa saatettiin lämmittää 7 tuntia, ennen kuin pesijät pääsivät hommiin

X