Koti ja sisustus

Sauna on monille varasto, ja joskus pakon sanelemana – miten siellä säilytetään tavaraa turvallisesti?

Monen mieleen on iskostunut ohje, ettei sauna ole ylimääräisen tavaran paikka. Totuus on, että monella sauna pysyy kylmänä, ja sinne sullotaan tavaraa vessapapereista pyykkikoreihin. Kysyimme asiantuntijalta, mihin rajaan asti ”täyskieltoa” uskaltaa maalaisjärjellä venyttää.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Annan Toimitus

Toisinaan etenkin vuokramarkkinoilla tulee tartuttua saunalliseen, vaikkei sauno.

Monen mieleen on iskostunut ohje, ettei sauna ole ylimääräisen tavaran paikka. Totuus on, että monella sauna pysyy kylmänä, ja sinne sullotaan tavaraa vessapapereista pyykkikoreihin. Kysyimme asiantuntijalta, mihin rajaan asti ”täyskieltoa” uskaltaa maalaisjärjellä venyttää.

Toiset saunovat ahkerasti – toiset taas joskus ja jouluna. Jos löylyjä heitellään harvakseltaan, voi tuntua järkevältä hyödyntää saunaa tavaroiden säilyttämiseen, kun kodin kaapit alkavat pursuilla.

Joulun alla löylyhuone saattaa joissakin kodeissa toimia kätevänä lahjojen piilopaikkana, kesällä sinne taas pesiytyvät ne talvivarusteet, jotka eivät mahdu muuallekaan.

Täysin riskitöntä ei kuitenkaan ole varastoida saunaan asioita. Tulipalon vaara on periaatteessa mahdollinen, jos kiuas meneekin itsekseen päälle jonkun tavaran vuoksi, joka osuu siihen.

– Paras keino varmistaa, ettei tällainen vahinko pääse sattumaan, on poistaa tai sulkea saunan sulakkeet huoneiston sähkötaulusta, ohjeistaa Pasi Kujansuu. Hän toimii Lumo-kotien Kiinteistöpalvelut-yksikön johtajana.

Jos kiukaan on mahdotonta huomaamatta lähteä kuumenemaan, syttymisriski luonnollisesti katoaa. Kun tavarat pitää myös kaukana kiukaasta, esimerkiksi varastoituna mieluummin lauteiden alle kuin kasoina niiden ylle, pelaa varmemman päälle säilytysratkaisuissaan.

Muoviämpärit ja pyykit pois saunasta

Nykyään jotkut saunat saa päälle myös etäyhteydellä. Etäyhteyttä lämmitykseen käyttävän kannattaakin ennen kotoa lähtöään varmistaa, ettei saunaan ole jäänyt mitään ylimääräistä – ja ettei vaikkapa lemmikkikissa pääse viemään sinne tavaraa isännän tai emännän poissa ollessa.

Jotkut materiaalit myös kestävät kuumenemista paremmin kuin toiset. Muoviset siivousämpärit esimerkiksi saattavat helposti kulkeutua kylpyhuoneesta saunaan, ja muovi sulaa äkkiä kuumetessaan. Vakuutusyhtiöiden tilastoissa näkyvät palot, jotka nimenomaan muovi on aiheuttanut.

Pyykin kuivaushuonetta saunasta ei kannata tehdä.

Useimmiten palon aiheuttaja saunassa on kuitenkin kiukaalle pudonnut pyykki.

Kiukaan yläpuolella roikkuva muovinaru venyy kuumetessaan, minkä vuoksi vaatteet voivatkin yllättäen päätyä väärään paikkaan. Vaikka saunassa siis päättäisi säilöä muualle mahtumatonta tavaraa, pyykin kuivaushuonetta siitä ei kannata tehdä.

– Sauna on järkevintä ja turvallisinta pitää saunana, Kujansuu sanoo.

Herkät pinnat ottavat helposti itseensä

Jos saunan haluaa pitää kauniina ja siistinä, tärkeää on myös huolehtia siitä, etteivät puiset pintamateriaalit pääse kärsimään.

– Lauteisiin ja paneeleihin huokoisina materiaaleina voisi helposti tarttua säilytettävistä materiaaleista värjäymiä, Kujansuu huomauttaa.

Tehokas ilmanvaihto edesauttaa myös pintojen säilymistä priimakunnossa. Vaikka kylmillä säillä haluaisi estää lämpöä heti karkaamasta saunomisen jälkeen, ikkuna kannattaa avata.

Kun saunan tuulettaa jokaisen lämmityskerran jälkeen hyvin, ei sinne ja siellä pidettäviin tavaroihin pääse pinttymään ummehtunut haju, vaan tila pysyy raikkaana.

X