Terveys

Neljän naisen kanssa neljässä erilaisessa saunassa – näin erilaisia voivat saunasuhteet olla: ”Ystävilläni on tonttuja, minulla perityt laudeliinat”

Joku rauhoittuu yksin saunan hiljaisuudessa, toinen tapaa ystäviä lauteilla. Kylpijöitä, saunoja ja tyylejä on monia, mutta yhteistä kaikille saunojille on löylyjen tuoma hyvä olo.

Teksti:
Anu Välilä
Kuvat:
Suvi Elo

Elina Helmisen keho vaatii saunomista.

Joku rauhoittuu yksin saunan hiljaisuudessa, toinen tapaa ystäviä lauteilla. Kylpijöitä, saunoja ja tyylejä on monia, mutta yhteistä kaikille saunojille on löylyjen tuoma hyvä olo.

Saunomisella tiedetään olevan terveysvaikutuksia. Tässä kuvareportaasissa erilaiset saunojat kertovat omin sanoin saunomisen tuomasta hyvästä olosta.

Elina Helminen.
Elina Helminen tykkää saunoa pitkään ja vilvoitella välillä pukuhuoneessa tai kotipihalla.

Puukiukaan ritinää

Elina Helminen, 57

”Olen ollut saunoja lapsesta asti. Kehoni vaatii saunomista, enkä kyllästy siihen koskaan. Jo muutaman päivän tauon jälkeen tulee tunne, että on pakko päästä löylyihin ja uimaan.

Sauna on minulle rauhoittumisen ja hyvän olon paikka. Se rentouttaa ja vie väsymyksen.

Kotona nautin puusaunan tunnelmasta ja tulen huminasta. Saatan saunoa vaikka kuinka pitkään. Käyn välillä pihalla vilvoittelemassa, kuuntelen lintujen laulua, nautin kaupungin hiljaisuudesta ja katselen tähtitaivasta.

Tykkään tutustua erilaisiin saunoihin muun muassa matkoillani. Yleisissä saunoissa on ihan omanlaisensa tunnelma. Minulla on paljon ystäviä, joiden kanssa käyn uimassa ja saunomassa kesät talvet.

Ystävilläni on erilaisia saunarituaaleja sekä saunatonttuja, joita he kuljettavat mukanaan saunoille. Minun juttuni ovat pellavaiset, perityt ja itsekudotut laudeliinat, jotka pitää olla silitettynä.

Kesäisin teen saunavihtoja tai laitan koivunoksan saunaan tuoksua tuomaan.”

Saunojat, Mervi Hongisto.
Koivusta ja katajasta valmistetut vihdat tuovat saunaterapeutti Mervi Hongiston saunaan kesän tuoksuja.

Perinteet kunniaan

Mervi Hongisto, 67

”Perin kiinnostuksen saunomiseen ja saunahoitoihin vanhemmiltani, jotka olivat saunayrittäjiä. Olen toiminut Turun ainoan yleisen saunan, Forum Saunan, saunaterapeuttina ja saunamammana jo yli 30 vuotta. Saunotan ihmisiä ja teen perinteisiä saunahoitoja.

Saunaperinteen vaaliminen on minulle tärkeää – siksi haluan jakaa saunan ilosanomaa ja hyvää tekevää voimaa vielä näin eläkkeelläkin.

Sauna on köyhän kirkko. Rentoudun saunassa lähes joka ilta, kun asiakkaat on saunotettu ja hoidettu. Nautin siitä, kun voin makoilla yksin saunassa.

Joskus teen saunahoitoja ja vihdon, jos siihen on mahdollisuus. Käytän erilaisia saunatuoksuja ja tuoksuvia tuotteita, sillä tuoksut ja lämpö sopivat mielestäni hyvin yhteen. Oma lempituoksuni on ruusu.

Sauna hoitaa sisäisesti ja ulkoisesti. Se antaa minulle puhtautta, lämpöä, rentoutumista ja hyvää mieltä. Verenkiertoni on saunomisen ansiosta parempi.

Kuppauksessa käyn kolme kertaa vuodessa, se on rauhoittanut levottomat jalkani. Turvesaunat hoitavat ihoa ja poistavat kipuja ja särkyjä.

Myös toisten saunottaminen tuottaa minulle valtavasti iloa.”

Saunojat, Taru Lehtonen saunoo koiransa kanssa.
Taru Lehtonen nauttii puukiukaan tunnelmasta, Raiku-koira taas sähkösaunasta.

Karvainen saunakaveri

Taru Lehtonen, 56

”Saunominen on kulkenut mukana läpi elämäni. Lapsena saunoimme omakoti­talomme erillisessä saunarakennuksessa. Sen jälkeen teimme lämpimiä voileipiä ja katsoimme perheen kanssa yhdessä televisiota. Se oli erityinen hetki.

Nykyään saunomme puolisoni kanssa lähes päivittäin. Jos saunan lämpöön pitää päästä nopeasti, lämmitämme sähkökiukaan. Muuten nautimme puukiukaan löylyistä. Aina kun tulemme reissusta kotiin, laitamme ensitöik­semme saunan päälle.

Sekarotuinen Raiku-koiramme saunoo usein kanssamme. Se nauttii saunasta ja viihtyy siellä viidestä kymmeneen minuuttiin, kunnes se alkaa läähättää. Puusaunaan Raiku ei tule. Ehkä se on liian kuuma tai tuli pelottaa sitä.

Sauna on minulle monella tavalla siirtymäriitti. Urheilen paljon ja yleensä käyn sen jälkeen saunassa. Siitä tulee ihanan puhdas olo, jota ei saa aikaan pelkällä suihkulla.

Ennen kaikkea sauna on meditatiivinen rauhoittumisen paikka, jossa voin olla ajattelematta mitään. Saunominen on auttanut minua rauhoittumaan, ja se antaa myös paremmat ja rauhallisemmat yöunet.”

Saunojat, Sanna Rantapere ystäviensä kanssa vilvoittelemassa.
Sanna Rantapere (oik.) käy ystäviensä Satu Alikirrin (vas.) ja Krista Laakson kanssa säännöllisesti uimassa ja saunomassa. Kuulumisten vaihto on tärkeä osa naisten saunareissua.

Juttutuokio lauteilla

Sanna Rantapere, 54

Olen hurahtanut avantouintiin, ja saunominen on osa harrastusta. Muuten en ole kova saunomaan, mutta jos pääsen samalla uimaan, niin löylytkin maistuvat.

Meillä on kolmen hengen naisporukka, jonka kanssa käymme viikoittain Littoisten Järvelän yleisellä rantasaunalla. Se on meille ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma.

Saunassa emme suinkaan istu hiljaa vaan höpötämme koko ajan. Joskus joku saattaa mulkoilla meitä, mutta sauna yhdistää ihmisiä ja usein joku liittyy keskusteluumme.

Välillä jäämme saunomisen ja uimisen jälkeen ulos penkille kahvittelemaan ja juttelemaan. Meistä on muodostunut tiivis kolmikko ja hauska symbioosi. Emme voisi enää olla ilman toisiamme.

Kylmän veden ja lämpimän saunan yhdistelmä on tehnyt hyvää meille kaikille. Se on parantanut lämmön- ja kylmänsietokykyä. Myös pintaverenkierto on parantunut, vastustuskyky lisääntynyt ja erilaiset kivut ja säryt hävinneet tai lieventyneet.

Työskentelen laivan baarissa, ja polvinivelet joutuvat koville seisomatyössä. Uinnin ja saunomisen myötä olen voinut jättää särkylääkkeiden käytön.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 6/2022.

 

X