Julkkikset

Riitta Havukainen jäi uusperheen isoon kotiin, joka hiljeni eron jälkeen – nykyinen asuinkumppanikaan ei pidä mitään ääntä

Näyttelijä Riitta Havukainen, 69, on kasvanut kiltistä miellyttäjästä avarakatseiseksi aatteen naiseksi. Vivan haastattelussa hän kertoo itselleen merkityksellistä elämänvaiheista. Ja nykyisestä asuinkumppanistaan.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Liisa Valonen ja Riitan kotialbumi

Riitta Havukainen asuu nykyisessä kodissaan niin kauan kun hän jaksaa tehdä pihatyöt.

Näyttelijä Riitta Havukainen, 69, on kasvanut kiltistä miellyttäjästä avarakatseiseksi aatteen naiseksi. Vivan haastattelussa hän kertoo itselleen merkityksellistä elämänvaiheista. Ja nykyisestä asuinkumppanistaan.

On typerää sanoa ”seniori” tai ”ikäihminen”. Tätä mieltä on näyttelijä Riitta Havukainen. Hän on mieluummin vanha.

”Minusta on outoa, että vanhentuneet herrat ovat charmantteja ja arvokkaita, mutta naisen kohdalla vanha tarkoittaa usein jotain negatiivista.”

Riitan mielestä vanhaksi tuleminen on mukavaa.

”Jos hyvin käy, saattaa vähän viisastuakin.”

Riitta ei ole koskaan potenut ikäkriisiä. Hän uskoo sen johtuvan ennen kaikkea siitä, että monet hänen haaveensa ovat käyneet toteen. Riitasta tuli kolmekymppisenä kahden lapsen äiti, ja oman alan töitä on riittänyt runsaasti vuosikymmenestä toiseen. Hän näyttelee pääosaa Ylellä nähtävässä Paratiisi-rikosdraamasarjassa. Myös näyttelijänä työskentely on häivyttänyt iän merkitystä, sillä alalla tehdään töitä kaiken ikäisten kanssa.

”Ikä saattaisi tuntua rajoitteelta, jos iskisi terveyskremppoja tai liikuntakyky menisi. Toistaiseksi saan nauttia vetreästä elämänvaiheesta hyvässä kunnossa”, ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Riitta sanoo.

Moni asia on muuttunut arjessa vuosi sitten Helsingin kaupunginteatterista eläkkeelle jääneen näyttelijän elämässä. On myös asioita, jotka säilyvät. Kollega Eija Vilppaan kanssa näytellyt rakastetut hahmot Hansu ja Pirre keikkailevat yhä.

”Sama sininen hiihtohaalari, joka on Eijan äidiltä peräisin, mahtuu minulle edelleen.”

Synnyinkaupunki Lahti: Riitta oli kiltti tyttö

”Synnyin ja vartuin urheilukaupunki Lahdessa. Liikunta kuului arkeeni: talvella hiihdin pitkin Salpausselän harjuja, kesäisin uin ja pyöräilin. Pihalla pelattiin polttopalloa ja hypittiin hyppynarua. Koko perheellämme oli liikunnallinen elämäntapa, jota kannan edelleen mukanani.

Riitta Havukainen on jäänyt eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista mutta näyttelee edelleen isoissa rooleissa.
Riitta Havukainen on jäänyt eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista mutta näyttelee edelleen isoissa rooleissa. © Liisa Valonen

Toinen kodin perintönä saamani arvo on lukeminen. Asuimme Lahden keskustassa Puistokadulla kirjastoa vastapäätä. Koska televisiot olivat vasta yleistymässä, ainoa tie fiktioon kulki kirjojen kautta.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X