Ihmissuhteet

Ystävän puolison huhutaan pettävän, miten toimia? Huomioi nämä kaikki seuraukset

Pettämishuhun kuulijan rooli ei ole helppo: niin kertomisella kuin kertomatta jättämisellä voi olla arvaamattomia seurauksia ihmissuhteille.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Pettämishuhun kanssa tarvitaan myös lähdekritiikkiä. Mihin huhu perustuu?

Pettämishuhun kuulijan rooli ei ole helppo: niin kertomisella kuin kertomatta jättämisellä voi olla arvaamattomia seurauksia ihmissuhteille.

Arvaa mitä kuulin, lupaa ettet kerro tästä

– Joskus meitä kutsutaan mukaan sellaisiin tansseihin, joihin ei kannattaisi lähteä, havainnollistaa psykologian tohtori Mira Helimäki.

Tällainen tilanne on silloin, kun joku haluaisi kertoa meille juorun. Siinä hetkessä on oltava hereillä ja jopa estää toista paljastamasta salaisuutta. Harva meistä siihen pystyy, kun houkutuksena on mehevä tarina.

Salaisuuden kantaminen on kuitenkin kuormittavaa. Seuraukset ovat myös arvaamattomia ihmissuhteille.

– Juoru on kuin karkkipaperiin kääritty myrkky. Se näyttää herkulliselta, mutta kun sitä maistaa, se onkin kitkerää.

Lue myös: Koukussa juoruiluun? Näin kitket juoruilunhimosi ja opit olemaan luotettava ystävä

Kaksi huonoa vaihtoehtoa – valitse toinen

Juorun levittäjän pitäisikin ymmärtää, miten tukalaan asetelmaan toinen osapuoli voi joutua. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, jos esimerkiksi haluaa paljastaa salaisuuden osoittaakseen luottamusta sen kuulijaan.

– Juoruilulla on sosiaalipsykologinen merkitys. Haluamme vahvistaa ihmissuhdetta kertomalla jotain arkaluontoista toiselle. Juoruilu yhdistää. Usein vasta jälkikäteen tunnistetaan sen haitalliset seuraamukset, Helimäki selittää.

Joissakin tapauksissa salaisuus on paikallaan välittää eteenpäin siitäkin huolimatta, että pahoittaisi sen kertojan mielen. Helimäki korostaa, että kyseessä on kuitenkin vaikea eettinen kysymys, joka täytyy ratkaista aina tapauskohtaisesti. Pettämishuhun kohdalla on valittavana vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: rikkoa toiselle ystävälle lupaus vaitiolosta tai antaa toisen ystävänsä elää valheessa.

– Jos kumartaa toiseen suuntaan, pyllistää samalla toiseen suuntaan, hän kiteyttää.

Huhun liikkeelle laskijan mielipahaa voi pyrkiä ehkäisemään sillä, että heti kertomishetkellä jättää väliin lupauksen salaisuuden säilyttämistä. Sekin auttaa, että ääneen ja avoimesti kertoo, miten tiedon kanssa mahdollisesti aikoo toimia.

Pikkurilli pikkurillissä sopimuksen merkiksi.
Jotkut ystävät sopivat, että mahdolliset omaa suhdetta koskevat pettämishuhut jaetaan. © iStock

Lähdekritiikkiä kaivataan – mihin pettämishuhu perustuu?

Pettämishuhun kanssa tarvitaan myös lähdekritiikkiä, Mira Helimäki muistuttaa. Mihin huhu perustuu? Viesti voi vääristyä helposti matkalla niin kuin rikkinäinen puhelin leikissä.

– Jos henkilö on vaikka kuiskinut jonkun korvaan, se on voinut näyttää jonkun mielestä kiihkeältä suudelmalta. Ihmisillä on myös taipumus värittää asioita, lisätä lihaa luiden ympärille.

Tilannetta ei siis kannata lähteä ratkomaan, ennen kuin on perehtynyt juorun todenperäisyyteen. Tunteen vallassa reagoimme usein nopeasti ja saamme näin vahinkoa aikaan, Helimäki painottaa.

– Monia ihmisiä voi ehtiä satuttamaan, ennen kuin selviää, ettei jokin asia olekaan totta. Kannattaa olla siis varovainen. Kun luottamus on kerran rikkoutunut, se on todella hidasta rakentaa uudestaan.

Pitäisikö ensin lähestyä syytettyä kumppania?

Jos sitten päättää lähteä selvittämään tapausta, mistä kannattaisi aloittaa? Kannattaisiko ottaa suoraan yhteyttä ystävään, jota puoliso mahdollisesti pettää – vai jopa ensin syytetyn penkillä istuvaan kumppaniin? Mira Helimäen mukaan vastaukseen vaikuttaa se, millaiset suhteet osapuoliin on. Joskus voi olla järkevä idea lähestyä ensin puolisoa, joskus ei taas missään tapauksessa.

Mitä rakkaampi ja läheisempi oma ystävä on, sitä helpommin hänelle uskaltaa puhua vaikeistakin asioista. Ystävä tietää silloin toisen olevan hänen puolellaan. Helimäki kertoo, että jotkut tekevät jopa sopimuksia, että tämänkaltaiset huhut paljastetaan toiselle.

Lue myös Kotiliesi.fi: Miksi nainen pettää? Asiantuntijat kertovat yleisimmät syyt ja merkit, joista uskottomuuden voi tunnistaa

Kertomatta jättäminen voi loukata syvästi

Omien asiakaskokemuksiensa perusteella Helimäki on huomannut, että moni on kokenut todella loukkaavana, jos ystävä on jättänyt merkittävän asian kertomatta. Salaisuudet vinouttavatkin herkästi ihmissuhteita ja rikkovat välejä.

– Työssäni olen huomannut myös sen, että ihmisillä on yleensä hyvät tarkoitusperät pitää salaisuus itsellään. Yleensä syynä on jonkun suojeleminen.

Kaikki eivät ehkä kestä totuutta. Helimäki vertaa asiaa lasten kasvatukseen, sillä kaikkia lapsiakaan ei voi kasvattaa samalla tavalla: joku on herkempi kuin toinen ja hänellä on sensitiivisempi itsesäätely.

– Siksi ei voi antaa neuvoja, että toimi aina näin. Joskus voi olla parempi, ettei puutu ollenkaan asiaan. Joskus puuttuminen on välittämistä.

X