Ihmissuhteet

Naiset kertovat, miten pettäminen paljastui: ”Hänellä oli fiksu naisystävä, joka otti minuun yhteyttä ja kertoi suhteesta”

Annan kyselyyn vastanneista vain harva sai tietää pettämisestä kumppaniltaan. Uskottomuus paljastui monelle sattumalta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Uskottomuuden paljastuminen on usein suuri järkytys.

Annan kyselyyn vastanneista vain harva sai tietää pettämisestä kumppaniltaan. Uskottomuus paljastui monelle sattumalta.

Uskottomuus on tutkimuksen mukaan vähentynyt, ja siihen myös suhtaudutaan jyrkemmin kuin muutama vuosikymmen sitten. Pettämistä kuitenkin tapahtuu. Viimeisimmässä FINSEX-tutkimuksessa 22 prosentilla miehistä oli ollut nykyisen avo- tai avioliittonsa aikana muita seksisuhteita, naisilla 13 prosentilla.

Pettäminen voi johtua esimerkiksi seikkailunhalusta, parisuhdeongelmista tai rakastumisesta uuteen ihmiseen. Syrjähyppy voi vaurioittaa luottamusta toiseen pysyvästi, mutta siitä on myös mahdollista päästä yli.

Kysyimme Annan lukijoilta, miten pettäminen paljastui ja kuinka parisuhde jatkui sen jälkeen. Huhtikuussa 2023 toteutettuun kyselyyn vastasi 68 naista, jotka olivat iältään 32–83-vuotiaita.

Näin pettäminen paljastui: ”Sain hänet rysän päältä kiinni”

Vaikka pettämisen merkkejä olisi ilmassa, asia voi tulla toiselle aivan puskista. Puolison pettäminen oli yllätys 74 prosentille Annan kyselyyn vastaajista.

Pettäminen paljastui naisille monin eri tavoin. Vain alle 10 prosenttia vastaajista kertoi uskottomuuden tulleen ilmi kumppanin itsensä tunnustamana. Useammassa tapauksessa pettämisen oli paljastanut puolison ystävä tai jopa henkilö, jonka kanssa puolisolla oli salasuhde.

”Hänellä oli fiksu naisystävä, joka otti minuun yhteyttä ja kertoi heidän suhteesta, kun ex-miehelläni ei ollut selkärankaa sitä tehdä.”

Osalle pettäminen oli paljastunut täysin sattumalta.

”Menin baarin ohi, ja näin heidät alueella. Menin sisään, ja mieheni kasvot olivat näkemisen arvoiset.”

”Jäi rysän päältä kiinni.”

”Mieheni tuli yöllä kotiin. Aamulla näin vahingossa, kun hänen kännykkäänsä tuli tekstiviesti, jossa luki: ’Rakastatko minua vielä, kun on aamu?’ Hups, näytin viestin hänelle ja hän paljasti suhteensa toiseen naiseen.”

Joskus epäilyksiä puolison uskottomuudesta oli ollut ilmassa, ja asia oli paljastunut omia tutkimuksia tekemällä.

”Puoliso ei myöntänyt mitään. Tein sitten jotain hyvin väärää ja stalkkasin hänen puhelimensa, josta löytyi viestittelyä useiden naisten kanssa.”

”Hänen käyttäytymisensä muuttui ja hän vietti poikkeuksellisen paljon aikaa tietokoneella. Kerran katsoin sivuhistorian ja näin, että hän oli tehnyt profiilin seksisuhteita hakevien sivustolle. Tein oman profiilin sinne ja otin hänet sieltä rysän päältä kiinni.”

Muutamalle vastaajista uskottomuus oli paljastunut erittäin epämiellyttävällä tavalla.

”Hän tartutti seksitaudin minuun.”

Pettäminen aiheutti raivoa, epätoivoa, pettymystä ja surua

Kun pettäminen tulee ilmi, petetty voi käydä läpi tunteiden kirjon. Moni kertoi kokeneensa vihaa, suuttumusta ja raivoa, mutta myös epätoivoa, surua, pettymystä ja pelkoa tulevasta.

”Uskottomuus oli kauhea asia, pettymys. Kuin pohja olisi pudonnut avioliitoltamme. Olin niin rakastunut ja meillä oli pieni lapsi. Olin heti eroamassa, mutta äitini pidätteli minua ja pyysi harkitsemaan.”

”Menin shokkiin. Laihduin 10kg. Kävin terapiassa.”

”Raivostuin, heittelin hänen tavaransa jätesäkkeihin, itkin.”

”En antanut nöyryytykselle periksi, minua ei yksi mies alista moiseen, siinäpähän menee.”

Pari vastaajaa kuitenkin kertoi suhtautuneensa tilanteeseen melko rauhallisesti.

”Jotenkin hyväksyin asian, olin silloin kovin nuori ja kokematon.”

Kun pettäminen paljastui, sitä usein seliteltiin tai asiaa ei myönnetty

Annan kyselyyn vastanneista moni kertoi, että pettämisen paljastuminen sai pettäjän puolustuskannalle. Jotkut kielsivät kaiken tai yrittivät selitellä tilannetta parhaansa mukaan.

”Hän sanoi naisen oleva hyvä työkaveri. Sanoi, ettei ikinä voisi pettää minua. Bla bla bla. En uskonut sanaakaan. Myöhemmin he menivät naimisiin.”

”Mies kertoi naisen olleen yöllä mökillä vain käymässä. Mies oli kuin 5-vuotias, joka jää kiinni karkkivarkaudesta.”

Toiset olivat kuitenkin häpeissään, pahoillaan ja katuvaisia.

”Kumppanini oli aivan sekaisin seuraavat viikot: itki ja nauroi vuoron perään, yritti jatkaa talon remontin viimeistelyä, yritti olla enemmän lasten kanssa, mutta oli edelleen paljon poissa kotoa. Sanoi, ettei suostu tuntemaan syyllisyyttä, mutta selvästikin tunsi. Ei vain voinut sitä myöntää.”

Joissain tapauksissa pettämisen paljastuminen ei tuntunut pettäjiä juurikaan hetkauttavan.

”Hän oli minua kohtaan hyvin kylmä ja puolusti kolmatta osapuolta. Selvisi, että suhde oli jatkunut jo pidempään.”

”Ex-mieheni oli huolissaan vain lapsistamme, minua kohtaan hän oli täysin välinpitämätön.”

Mitä tapahtui parisuhteelle, kun pettäminen paljastui?

Kolmanneksella Annan kyselyyn vastanneista parisuhde päättyi pettämiseen. Luottamus katosi tai pettämistä ei vain voinut antaa anteeksi. Hyvin monelle pettäminen kuitenkin oli huonosti voivan parisuhteen viimeinen niitti.

”Meillä ei ollut keskinäistä intohimoa. Pettämiskuvio oli vääjäämätön päätös.”

”Ei pettäminen ollut pääsyy eroon, ongelmia oli niin paljon joka saralla.”

”Mieheni oli löytänyt uuden rakkauden, kyse ei ollut vain vieraan naisen kanssa seksikontaktissa olemisesta. Sen olisin antanut anteeksi.”

Moni kuitenkin halusi antaa puolisolleen toisen mahdollisuuden. Noin puolet kertoi, että parisuhde oli pettämisen jälkeen jatkunut, mutta myöhemmin kuitenkin päättynyt eroon.

”Olin tyhmä ja uskoin että mieheni muuttuisi. Myöhemmin pettäminen jatkui useiden muiden naisten kanssa.”

”Meillä oli reilun vuoden ikäinen lapsi, hänen takiaan päätimme yrittää.”

”Tunteita oli vielä molemmilla – sekä yhteinen talolaina.”

15 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoi yhä olevansa yhdessä häntä pettäneen puolison kanssa.

”Se oli puoleltani hyvin vaikeaa, mutta ajan kanssa ja juteltuamme saimme asian selväksi.”

”Anteeksi en pystynyt antamaan moneen vuoteen ja unohtamaan. Luottamus palasi hitaasti, mutta loppujen lopuksi olimme yhdessä hänen kuolemaansa, yhteensä 47 vuotta.”

”Päätin katsoa, miten elämä jatkuu. Päätin kostaa ja tein saman hänelle, se oli itsetunnolleni tärkeää. Mies ei saanut koskaan tietää. Nyt 50 vuotta naimisissa ja elämä rullaa.”

X