Ihmiset ja suhteet

Pettämisen merkit – Huomaa muutokset kumppanissa

31.8.2011 Teksti: Ninni

Yhtäkkinen muutos parisuhdekumppanin käytöksessä, selittämättömiä menoja sekä mielialan ja ulkonäön muutoksia? Tai hajamielisyyttä, puheluita epätavallisiin aikoihin ja uusia, aikaa vieviä harrastuksia? Uskottomuus voi paljastua näistä ja monista muista muutoksista kumppanissa.

Pettämisen merkit – Huomaa muutokset kumppanissa

Uskottomuus on kenties suurin pettymyksistä, joita parisuhteessa voi kokea. Pettäminen saa petetyn tuntemaan itsensä arvottomaksi: hän ei ollutkaan riittävän hyvä kumppanille eikä kumppani ole vain häntä varten.

Pettäminen voi hetkessä mitätöidä pitkänkin parisuhteen historian: suhde ei ollutkaan sitä, miltä se näytti. Kumppani on osoittanut, ettei ollutkaan luottamuksen arvoinen.

Uskottomuus koetaan ja ymmärretään eri suhteissa varsin eri tavoin. Yhdelle uskottomuus tarkoittaa seksuaalista kanssakäymistä, toidelle puolestaan henkistä pettämistä.

Uskottomuuden monet merkit

Uskottomuus voi parisuhteessa paljastua erilaisin tavoin. Ellei petetty kuule pettämisestä suoraan kumppanilta, joltain tutulta tai vahingossa esimerkiksi löytäessään viestinvaihtoa sähköpostiasta tai puhelimesta, saattavat kumppanissa tapahtuneet muutokset paljastaa uskottomuuden.

Uskottomuuden merkit

Harva huomaa merkit ajoissa

Useimmiten kumppanin uskottomuus tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta – täytenä yllätyksenä, joka romahduttaa yhdessä rakennetun.

Miksi pettämisen merkkejä ei välttämättä huomaa? Uskottomuutta yritetään piilotella kaikin tavoin, joten merkkien havaitsemisen on useimmiten hankalaa.

Lisäksi parisuhde perustuu ja rakentuu luottamukselle. Meillä on tarve luottaa kumppaniimme, joten puoliso saattaa tahtomattaankin sulkea silmänsä pettämisen merkeiltä. Puoliso saattaa mielessään yhdistää kumppanin uuden ja oudon käytöksen aivan muihin asioihin kuin pettämiseen.

Mikä on uskottomuuden syy

Uskottomuudelle tuskin löytyy yhtä syytä. Pettämisen taustalla voi olla monia syitä, jotka ennen kaikkea liittyvät uskottoman puolison omaan tunnemaailmaan, elämäntilanteeseen ja hyvinvointiin.

Petetty ei ole pettämiseen syypää. Mahdollinen tyytymättömyys parisuhteeseen tulisi käsitellä muulla tavoin kuin pettämällä.

Uskottomuuden merkit

Voiko uskottomuudesta toipua

Uskottomuudesta voi toipua, mutta töitä sen eteen joutuu tekemään. Petetyllä puolisolla on oikeus tunteisiinsa, eikä yhtä oikeaa tapaa reagoida ole. Romahdus voi tulla vasta pitkän ajan kuluttua pettämisestä.

Anteeksiantaminen on vaikeaa ja voi viedä pitkään. Aika kuitenkin auttaa myös anteeksiantamisen työstämiseen. Muistot haalistuvat ja yhteisiä asioita ehditään taas rakentaa, vaikka haparoivin askelin. Myös kumppanin osoittama katumus voi helpottaa anteeksiantamista.

Lähteet:
Väestöliitto: Uskottomuus horjuttaa parisuhdetta
Buchert – Kiianmaa – Uljas: Revitty sydän – Voiko uskottomuudesta toipua? (Minerva Kustannus 2010)

Kommentit (23)

Olen aina ollut ajoittain ailahtelevainen, teen asioita hetken mielijohteesta ja mielialani saattaa heittää ääripäästä toiseen yhtäkkiä… Ja nyt puolisoni sitten varmaan tulkitsee kaiken väärin ja luulee minun olevan uskoton… Esim. saatan yhtäkkiä haluta tehdä täydellisen muodonmuutoksen ulkoisesti, alan harrastamaan jotain tai liityn johonkin mistä en ole aiemmin maininnut kenellekään mitään. Kaipaan myös usein todella paljon omaa aikaa! En kestä sitä että olisin velvollinen ilmoittamaan kaikista menemisistä, tekemisistä ja jopa ajatuksista jollekin toiselle sillä haluan parisuhteessakin säilyttää tietynlaisen vapauden. Olen huono ilmaisemaan itseäni, muut usein luulevat minun olevan esim. vihainen vaikken sitä olisikaan, kaikki eleeni ja ilmeeni ja äänensävyni tulkitaan lähes aina väärin… Miten asian voi oikaista puolisolle ja selittää käytös jota ei aina itsekään ymmärrä?
00

Mun täytyy kyllä sanoa, että pettäminen olisi kyllä joskus oikeinkin puolisolle jos ei enää pysty rakastelemaan niin silloin pitäisi antaa mahdollisuus saada sitä toiselta mieheltä…niin.
00

aina siitä pettämisestä vauhkotaan. mun mielestä suora hylkääminen eli ilmoittaminen jotta haluaa päästä äkkiä toisesta eroon lopullisesti ON PALJON pahempaa!
00

oli tilanne mikä vaan niin koskaan ei saa pettää, tänään sain kuulla kun hyvä kaverini oli pettänyt hänen pitkä aikaista tyttöystävää ja pisti sen kännin piikkiin, mutta minä sanoin : Oli kännissä tai ei. Se ei silti oikeuta pettämään ketään. ja hyvä ystäväni oli vannonut ikuista rakkauta hänelle, aina kun he olivat yhdessä hän sanoi aina: Mä rakastan sua ikuisesti jne. Ja nyt minua vituttaa hänen tyttöystävän puolesta , toivon että he saisivat asiat viellä sovittua mutta pahoin pelkään. Mutta pointti on se. Älä petä olit sitten kännissä tai et niin älä petä koskaan.
00

Minua on aikoinaan petetty. Pettäjä itse tunnusti kertomalla olleensa kaverinsa luona, jossa oli myös tämän tyttöystävä. Tämä kaveripari päätti yöllä peuhii ja silloista poikaystii alko myös himottaa, joten liittyi leikkiin. Ei tullu luottamusta takas vaikka anteeks pyyteli.
00

Kiitti vitusti, nyt loputkin omasta ajasta on ohi.
00

kiitos vitusti?? miksi haukkumasanana vittu?? miksi ei kiitos kyrvästi?
vittua saa sanoa jokapuolella, mutta jos joku käyttää sanaa Kyrpä niin johan ihmiset pyörtyy!!
00

Jos tyttöystävänne on niin psykopaatti että luulee oikeaa harrastusta pettämiseksi niin on aika erota muutenkin.
00

Seksitön suhde johtaa pettämiseen. Ei voi syyttää kuin itseään jos pihtaa ja tulee petetyksi.
00

Elikkä olen itse kolmas pyörä, sopii mulle. En halua sitoutua mutta mies on ihku. Kroppa ym miehessä hyvässä kunnossa ja alakalusto ei petä. Mies pystyy puhumaan avoimesti mulle mitä haluaa seksiltä, fantasiat ym. Mutta toki mietin et miksi hän ei voi puhua kotona vaimolle asioista… Miksi me voidaan puhua asioista kuin asioista avoimesti???? ollaan tunnettu reilut 3 vuotta. Enkä miellytä todellakaan tätä herraa, en hypi sen pillin mukaan. Olen sanonut et hetki kerrallaan ja pitää pystyä puhumaan asioista ja aina ei vaan sovi tavata. En halua häiritä liikaa, mutta pikku jekkuja sille järjestän. Täytyy sanoa et saan itse energiaa ja kannustamista elämän asioihin tältä herralta, toki potkaisen itsekkin virtaa mieheen jos sillä on vaikeaa.. Molemmin puolinen kauppa:)toimii, mutta varoen, toista kunnioittaen. Tosin raukkamaistahan tämä on…. Ymmärrän yskän kaikkie kannalta.
00

Aviopuolison pettäminen on avioRIKOS!!! Rikoksista annetaan yleensä rangastus, mutta aviorikoksesta, vaikka se rikkoo useimmiten yhteiskunnan perusyksikön, perheen, ei useimmiten seuraa rikollisille mitään rangaistusta, ellei sellaiseksi luokitella OMAN perheen hajoamista ja puolison ja mahdollisten lasten lähtöä. Usein avionrikkoja ei edes välitä, vaan siirtyy jatkamaan suhdetta rikoskumppaninsa kanssa. Aviorikos aiheuttaa petetylle niin hirvittävää tuskaa, että rangaistus aviorikoksesta olisi paikallaan. Usein kuitenkin käy niin, että petetty joutuu pettymystensä lisäksi kärsimään halventavaa nimittelyä, haukkumista ja jopa suoranaista väkivaltaa sen henkisen väkivallan lisäksi, mitä pettäminen aiheuttaa. Kukaan ei toivo pettämistä omalle kohdalleen, kuinka sitten voi hyväksyä sen toisen kohdalle? Siksi, koska itsekkyys valtaa alaa pettäjän ja rikoskumppanin sydämessä ja aito rakkaus ja avioliiton kunnioitus poljetaan lokaan. Niinpä tulisi jokaisen pitää erityistä huolta OMASTA aviosuhteestaan, asettaa se kaikkien muiden ihmissuhteiden etusijalle, kunnioittaa avioliittoa ja pidättäytyä toisten avioliittoja rikkomisesta ja huoruudesta, sekä puolin ja toisin puolisoina hoitaa ja vaalia avioseksisuhdettaan mahdollisimman hyvin, sillä hyvin hoidettuna seksisuhde syvenee ja paranee ja tuottaa kaikin puolin syvemmän tyydytyksen JA ONNELLISUUDEN, kuin likainen väärä seksi. Omaan suhteeseen panostus kannattaa ehdottomasti myös yhteisten lasten takia!
00

Minähän tein kaikkeni. Hoidin lapset ja ison talon tontteineen yksin jotta IT-yrittäjäpuolisoni voisi keskittyä yritykseen. Hänellä kuulemma paljon töitä ei ehdi kotiin viikonlopuiksi eikä minään kirkollisena tai muuna pyhänäkään. Sain tietää eräältä yhteiseltä tutulta, olen hänelle siitä erittäin kiitollinen, että mieheni pettää minua. Nyt ollaan siinä jamassa että vanhempi lapsista on hylkäämässä isänsä kokonaan ja nuorempi on pettynyt kun isä on hänet hylännyt. On sitä mieltä, että jos isä ottaa eron niin meidän on vaihdettava sukunimeä sillä hänen nimellään hän ei tahdo olla ja lisäksi hän tahtoo avioeron jälkeen heti vaihtaa äidinkieltä väestörekisteritiedoissa. Lapset on isän toivomuksesta rekisteröity suomenkielisiksi, mutta suomi on vain esikoisen toinen kieli, kuopus on oppinut sitä vain koulussa, koska isä ei häntä koskaan hyväksynyt koska hänkin oli tyttö. Miehen olisi pitänyt saada poika. Olen todella suivaantunut tähän naikkoseen joka pilaa meidän avioliiton ja vie lapsilta isän ihan tietoisesti. Hän nimittäin tietää mieheni olevan naimisissa. Olen miehelleni erittäin katkera kun hän tekee saman minkä äitinsäkin aikoinaan ja tälle mieheni ei suostunut anteeksi antamaan tekoaan. Ei käynyt äitinsä luona yli kymmeneen vuoteen. Ja kuitenkin hän tekee itse samoin ja rikkoo alttarilla antamaansa lupausta
00

Voimia sinulle, verisesti loukattu. Olen kokenut saman. Näitä toisten aviopuolisoita metsästäviä naikkosia näyttää riittävän. Eihän se mieskään syytön tilanteeseen ollut, mutta naisen käytös oli aivan häikäilemätöntä. Hän teki kaikkensa, että liittomme päättyisi eroon: kirjoitti ja haukkui minua, itselleen tuntematonta ihmistä ja takertui mieheeni kuin liaani. Ei olisi uskonut, että kysymyksessä oli koulutettu ihminen (erikoislääkäri). Päädyimme mieheni kanssa kuitenkin jatkamaan elämää yhdessä. Lapset kyllä kannustivat eroon, isän touhu inhotti heitä. Nyt sitten opetellaan yhteistä elämää tämä taakka harteilla, parannellaan haavoja ja yritetään unohtaa. Ei sekään ole helppoa.
00

Täähän on arka aihe. En suosittele pettäjäksi ryhtymistä millään tasolla. Koittakaahan jaksaa elää ihan omilla ehdoilla ja avuilla, seuraavan kaverini kanssa pettäjän vedän tukasta muuallekin kuin rappukäytävään.
00

Ei se puoliso pettäessään ole yhtään parempi vieraissa kuin kotonakaan, joten älä huoli tiedä vaikka se vieraissa käydessään oppisi jotain ja toisi uutta virtaa yhteiseen aviovuoteeseen.
00

En hyväksy pettämistä itseltäni tai puolisolta. Ja kyllä, olen pettänyt. Olen elänyt tässä ympärillämne vellovassa harhassa, jossa prostituutio tuodaan suoraa syliimme. Kaikki seksiin liittyvä levitetään jokaisen ihmisen eteen jatkuvasti.Moraali, arvostus ja kunnioitus on kateissa -on vain jatkuvaa perustelua oikeudelle toimia himot ja halut edellä. En puhuisi näin jos en olisi tuossa maailmassa elänyt. Olen kuitenkin havahtunut siitä ulos. En tarvitse enää jokaista tai jokaisen miestä. Rakkaus, turva, välittäminen on kaikki mitä tarvitsen. Seksuaalisuus on minun ja minussa. Ei koko maailmalle.
00

Olemme hyvä pari ja perhe. Olen aina luottanut puolisoniini mutta nyt taisi tulla tunne pettämiseen. Tyttäremme joka on ulkomailla lähetti viestin ja luin sen miheni puhelimessa. Samalla havaidin miehen nimellä puhelinnumeron jossa oli naisen kuva, google vissiin poiminut kuvan jostain. Hän selitteli että nainen saanut kaverin vanha numeroa. En tiedä mitä uskoa. Kantaa myös puhelinta Taskussa. Seksielämä hyvä ja sude hyvä mutta silti tarve moiseen.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *