Ihmiset ja suhteet

Pettämisen merkit – Huomaa muutokset kumppanissa

Teksti:
Ninni

Yhtäkkinen muutos parisuhdekumppanin käytöksessä, selittämättömiä menoja sekä mielialan ja ulkonäön muutoksia? Tai hajamielisyyttä, puheluita epätavallisiin aikoihin ja uusia, aikaa vieviä harrastuksia? Uskottomuus voi paljastua näistä ja monista muista muutoksista kumppanissa.

Pettämisen merkit – Huomaa muutokset kumppanissa

Uskottomuus on kenties suurin pettymyksistä, joita parisuhteessa voi kokea. Pettäminen saa petetyn tuntemaan itsensä arvottomaksi: hän ei ollutkaan riittävän hyvä kumppanille eikä kumppani ole vain häntä varten.

Pettäminen voi hetkessä mitätöidä pitkänkin parisuhteen historian: suhde ei ollutkaan sitä, miltä se näytti. Kumppani on osoittanut, ettei ollutkaan luottamuksen arvoinen.

Uskottomuus koetaan ja ymmärretään eri suhteissa varsin eri tavoin. Yhdelle uskottomuus tarkoittaa seksuaalista kanssakäymistä, toidelle puolestaan henkistä pettämistä.

Uskottomuuden monet merkit

Uskottomuus voi parisuhteessa paljastua erilaisin tavoin. Ellei petetty kuule pettämisestä suoraan kumppanilta, joltain tutulta tai vahingossa esimerkiksi löytäessään viestinvaihtoa sähköpostiasta tai puhelimesta, saattavat kumppanissa tapahtuneet muutokset paljastaa uskottomuuden.

Uskottomuuden merkit

Harva huomaa merkit ajoissa

Useimmiten kumppanin uskottomuus tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta – täytenä yllätyksenä, joka romahduttaa yhdessä rakennetun.

Miksi pettämisen merkkejä ei välttämättä huomaa? Uskottomuutta yritetään piilotella kaikin tavoin, joten merkkien havaitsemisen on useimmiten hankalaa.

Lisäksi parisuhde perustuu ja rakentuu luottamukselle. Meillä on tarve luottaa kumppaniimme, joten puoliso saattaa tahtomattaankin sulkea silmänsä pettämisen merkeiltä. Puoliso saattaa mielessään yhdistää kumppanin uuden ja oudon käytöksen aivan muihin asioihin kuin pettämiseen.

Mikä on uskottomuuden syy

Uskottomuudelle tuskin löytyy yhtä syytä. Pettämisen taustalla voi olla monia syitä, jotka ennen kaikkea liittyvät uskottoman puolison omaan tunnemaailmaan, elämäntilanteeseen ja hyvinvointiin.

Petetty ei ole pettämiseen syypää. Mahdollinen tyytymättömyys parisuhteeseen tulisi käsitellä muulla tavoin kuin pettämällä.

Uskottomuuden merkit

Voiko uskottomuudesta toipua

Uskottomuudesta voi toipua, mutta töitä sen eteen joutuu tekemään. Petetyllä puolisolla on oikeus tunteisiinsa, eikä yhtä oikeaa tapaa reagoida ole. Romahdus voi tulla vasta pitkän ajan kuluttua pettämisestä.

Anteeksiantaminen on vaikeaa ja voi viedä pitkään. Aika kuitenkin auttaa myös anteeksiantamisen työstämiseen. Muistot haalistuvat ja yhteisiä asioita ehditään taas rakentaa, vaikka haparoivin askelin. Myös kumppanin osoittama katumus voi helpottaa anteeksiantamista.

Lähteet:
Väestöliitto: Uskottomuus horjuttaa parisuhdetta
Buchert – Kiianmaa – Uljas: Revitty sydän – Voiko uskottomuudesta toipua? (Minerva Kustannus 2010)

X