Vaihtelua grillivartaisiin: halloumia ja hedelmää, broileria, jättikatkarapuja... 8 kesän parasta reseptiä!
Helppoa, nopeaa, maukasta ja loputtoman monipuolista. Ei ihme, että vartaat ovat yksi kesän suosikkigrilliruoista. Näissä kesän parhaissa resepteissä tikutetaan niin kalaa, broileria, lihaa kuin juustoakin. Myös jälkiruoan voi varrastaa!
Helppoa, nopeaa, maukasta ja loputtoman monipuolista. Ei ihme, että vartaat ovat yksi kesän suosikkigrilliruoista. Näissä kesän parhaissa resepteissä tikutetaan niin kalaa, broileria, lihaa kuin juustoakin. Myös jälkiruoan voi varrastaa!
Grillivartaat ovat mitä parhainta kesäruokaa. Pieniksi paloitellut raaka-aineet kypsyvät nopeasti ja jokainen voi koota tikkuun juuri mieleisensä ainekset.
Puutikkuja kannattaa liottaa vedessä ennen grillausta, himogrillaaja satsaa metallisiin vartaisiin.
Vinkki: Jos grillivartaan ainekset tuntuvat pyörivän vartaassa, sujauta ainekset kahden vartaan varaan.
Broileri-halloumivartaat
Broileri-halloumivartaat voi pakata vaikka piknik-koriin, sillä ne maistuvat hyvältä joko kylminä tai kuumina. Kypsennä vartaat kotona etukäteen ja lämmitä ne tarvittaessa perunoiden kanssa kertakäyttögrillissä.
Valmistusaika: 30–60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4
Ainekset
4 broilerin rintafileitä
Marinadi
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 rkl punaviinietikkaa
1 dl kolajuomaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 rkl mustapippuria
1 tl suolaa
Lisäksi
1 pkt halloumijuustoa
1 pkt pekonia
2-3 limettiä
vedessä liotettuja varrastikkuja
Valmistusohje
1. Leikkaa broilerin rintafileet paloiksi. Sekoita marinadinainekset keskenään ja lisää broileripalat joukkoon. Anna maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
2. Leikkaa halloumi reilun kokoisiksi paloiksi ja kääri jokaisen ympärille pekoniviipale. Lohko limetit.
3. Pujottele varrastikkuihin limettilohkot, broileria ja halloumipaloja. Kypsennä vartaita 220-asteisessa uunissa noin kahdeksan minuuttia ja vielä grillivastusten alla noin viisi minuuttia. Pakkaa vartaat tiiviisti folioon ja ota mukaan retkelle.
4. Nauti kylminä tai lämmitä vartaat kertakäyttögrillissä. Purista vartaille limettimehua ennen nauttimista.
Kasvisvartaat minttu-pähkinäöljyllä
Kira Åkerström-Kekkosen reseptillä makeasta melonista tulee entistä herkullisempaa, kun sen grillaa. Kokeile grillissä halloumin kaverina myös nektariinia tai persikkaa. Suolainen haloumijuusto ja makeaksi paahtuneet hedelmät ovat kerrassaan koukuttavan yhdistelmä.
Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4
Ainekset
Kasvisvartaat
4 keskikokoista kesäkurpitsaa
1/2 cantaloupemeloni
250 g halloumia
Minttuöljy
3/4 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 dl tiiviisti paineltua vahvaa minttua
1 1/2 rkl seesaminsiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
Lisäksi
sitruunanmehua
sormisuolaa
Valmistusohje
1. Paloittele kesäkurpitsa, meloni ja halloumi paloiksi. Suolaa kesäkurpitsat ja anna seistä 10 minuuttia. Pujottele kaikki raaka-aineet vartaisiin ja grillaa 6–8 minuuttia välillä käännellen, kunnes kesäkurpitsa on hieman pehmentynyt.
2. Valmista sillä välin minttuöljy. Paahda pistaasit paistinpannulla ja hienonna. Hienonna myös minttu. Sekoita pähkinät, minttu, siemenet ja öljy pienessä kulhossa.
3. Sivele valmiit vartaat minttuöljyllä ja tarjoile sitruunanmehun, suolan ja ylijääneen minttuöljyn kanssa.
Korealaiset possuvartaat
Korealainen makumaailma sopii täydellisesti grilliin tulisine makuvivahteineen. Mehevät ja mausteiset vartaat syntyvät porsaan kasslerlihasta.
Valmistusaika: Yli 2 h, Vaikeusaste: Keskitaso
Ainekset
400 g possun kassleria
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl sherryä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl korealaista chilimaustetahnaa (esimerkiksi Sempion)
2 rkl fariinisokeria
3 viipaloitua valkosipulinkynttä
punasipulia
Valmistusohje
Grillaa possunliha täysin kypsäksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettei liha pääse kuivumaan.
Leikkaa liha kuutioiksi. Pane palat pussiin valkosipuliviipaleiden kanssa. Sekoita öljy, sherry, soijakastike, maustetahna ja sokeri keskenään. Kaada marinadi lihojen päälle. Sulje pussi. Anna maustua 4–10 tuntia. Pujota lihapalat vartaisiin sipulipalojen kanssa. Grillaa hyvällä lämmöllä. Mausta hiutalesuolalla ja mustapippurilla
Tikkamausteseoksessa marinoidut jättikatkaravut
Tässä täydellinen hellepäivän ruoka! Tikkamausteseoksessa marinoitujen jättikatkarapujen lisukkeina on kurkkuraitaa, raikasta kachumber-salaattia ja intialaista chapatileipää.
Valmistusaika: Yli 2 h, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4
Ainekset
16–20 raakaa kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
1/2 dl korianteri- ja minttusilppua
1 rkl limettimehua
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl silputtua chiliä
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1/2 tl kurkumaa tai paprikajauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl jogurttia
Valmistusohje
1. Sulata ja kuori ravut. Tee pyrstöön viilto ja poista suoli. Sekoita yrttisilput ja mausteet jogurttiin. Pane ravunpyrstöt muovipussiin, kaada päälle jogurttimarinadi. Solmi pussi kiinni ja anna ravunpyrstöjen maustua 1–2 tuntia.
2. Valuta ravut liemestä ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Pujota ravunpyrstöt bambuvartaisiin. Sipaise vartaat kevyesti öljyllä. Kuumenna parilapannu tai grilli. Paahda vartaita noin 3 minuuttia puoleltaan.
3. Tarjoa ravut chapati-leipien ja kachumber-salaatin kanssa. Maut täydentää kurkkuraita.
Lohi-sitruunavartaat
Grillattu lohi on ihanan mehevää ja kaiken lisäksi kypsää muutamassa minuutissa. Tässä ohjeessa lohi maustetan fenkolinsiemenillä ja pujotetaan tikkuun vuorotellen sitruunaviipaleiden kera.
Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4
Ainekset
600 g puhdistettua lohifileetä
2 luomusitruunaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuina
3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
varrastikkuja
Valmistusohje
1. Leikkaa lohifilee reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi.
2. Sekoita oliiviöljyn joukkoon suola, fenkolinsiemenet ja lehtipersilja. Kääntele lohikuutiot seoksessa.
3. Pujota liotettuihin varrastikkuihin vuorotellen lohikuutioita ja sitruunaviipaleita.
4. Grillaa vartaat kypsiksi tasoparilalla keskilämmöllä.
Kinkkuun käärityt broilerivartaat
Salvianlehteen ja ilmakuivattuun kinkkuun käärityt broilerit ovat ottaneet mallia italialaiselta klassikkoruoalta saltimboccalta. Halkaistu ja paahdettu sitruuna toimii kastikkeena ja tekee makuelämyksestä täydellisen. Karamellisoitunut mehu maistuu taivaalliselta myös muiden grillilihojen tai -kalan kanssa.
Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 4
Ainekset
500 g broilerin rintafileitä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 ruukku salviaa
n. 100 g parmankinkkua
varrastikkuja
2 sitruunaa
Valmistusohje
1. Ota lihat huoneenlämpöön viimeistään tunti ennen grillaamista. Leikkaa fileet kahdeksi tai kolmeksi pitkäksi palaksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Asettele paloille tuoreita salvianlehtiä ja kääri ympärille parmankinkkua. Pujota palat vedessä liotettuihin varrastikkuihin.
3. Grillaa vartaat kypsiksi keskilämmöllä niitä välillä käännellen.
4. Halkaise sitruunat ja paahda leikkauspinta grillissä karamellinruskeaksi. Purista kypsille vartaille paahdettua sitruunamehua.
Possuvartaat ja raparperisalsa
Raparperi sopii makeiden leivonnaisten lisäksi myös suolaisiin ruokiin. Tässä ohjeessa sitä päätyy niin possuvartaiden marinadiin kuin lisänä tarjottavaan makean kirpsakkaan raparperisalsaankin.
Valmistusaika: Yli 60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4
Ainekset
700 g porsaan sisäfileetä
Marinadi
2 dl pilkottuja raparperinpaloja
3 rkl ruokokidesokeria
3 rkl vettä
1 paloiteltu sitruunaruoho
muutama viipale tuoretta inkivääriä
3 tähtianista
0.5 dl makeaa soijakastiketta
2 rkl rypsiöljyä
Salsa
3-4 nuorta raparperinvartta
1 punasipuli
1 rkl oliiviöljyä
¼ punainen chili
2 rkl kapriksia
½ limetin mehu
rouhittua mustapippuria
Valmistusohje
1. Leikkaa porsaan sisäfilee reiluiksi kuutioiksi.
2. Keitä marinadin aineksia kattilassa 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Nosta lihat marinadiin maustumaan vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli.
4. Nosta lihapalat marinadista ja pujota liotettuihin, puisiin varrastikkuihin. Grillaa vartaat kypsiksi puolelta toiselle käännellen.
5. Valmista salsa. Leikkaa nuoret raparperinvarret pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi punasipuli. Kuullota sipuleita hetki pannulla öljyssä. Lisää raparperit ja hienonnettu chilinpala. Kaada seos kulhoon jäähtymään. Lisää kaprikset. Mausta salsa limettimehulla ja ripauksella rouhittua mustapippuria.
6. Tarjoile possuvartaiden kanssa.
Vaahtokarkkeja ja mansikoita vartaissa
Myös jälkiruoan voi grillata. Kokeile vaikka makeiden mansikoiden ja paahdettujen vaahtokarkkien klassista yhdistelmää.
Valmistusaika: Alle 30 min, Vaikeusaste: Helppo
Ainekset
mansikoita
vaahtokarkkeja
Valmistusohje
Kruunaa kesän grilliateria mansikka-vaahtokarkkivartailla.
Pujota vartaisiin isoja vaahtokarkkeja ja puolitettuja mansikoita. Paahda grillissä, kunnes vaahtokarkit saavat vähän väriä.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous