Ruoka

Veriappelsiini piristää aamupalaa ja sulostuttaa jälkiruokaa – poimi 4 erilaista ohjetta

Veriappelsiini on alkuvuoden suosikkihedelmä, jonka sesonki on lyhyt, mutta sitäkin makoisampi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Tommi Tuomi

Keskitalven kiistaton suosikkihedelmä on veriappelsiini. Nauti lyhyestä sesongista ja käytä kirpsakkaa hedelmää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa.

Veriappelsiini on alkuvuoden suosikkihedelmä, jonka sesonki on lyhyt, mutta sitäkin makoisampi.

Monen suosikkiherkuksi kiilannut veriappelsiini on todellinen hedelmien diiva, sillä se vaatii lähes täydelliset olosuhteet: kylmät yöt ja lämpimät päivät.

Verenpunaisia, makean kirpsakoita veriappelsiineja onkin tarjolla vain tammikuulta maaliskuulle, jolloin vuorokauden lämpötilaerot ovat riittävän suuret punaisen väripigmentin kehittymiseen.

Lue myös: Sitruuna hurmaa raikkaalla hapokkuudellaan – poimi talteen parhaat suolaiset ja makeat sitruunareseptit!

Veriappelsiini on yleisnimitys kaikille happamille appelsiinilajikkeille. Veriappelsiini on perinteistä appelsiinia makeampi, mutta samalla aavistuksen kirpeän makuinen. Ikään kuin tavalliseen appelsiiniin olisi lisätty häivähdys greippiä. Maku kuitenkin vaihtelee hieman lajikkeesta riippuen. Tarocco on usein maultaan makeampi ja väritään keltaisempi kuin punainen ja kirpsakka Moro.

Veriappelsiinin voi syödä sellaisenaan tai hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa sekä leivonnassa. Veriappelsiini tuo ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin raikkaan maun sekä hehkeän värin. Ota ilo irti lyhyestä sesongista, ja nauti keskitalven aurinkohedelmästä monipuolisesti.

Veriappelsiini-mozzarellasalaatti

Veriappelsiini ja mozzarella luovat mainion liiton. Yhdistelmä on uskomattoman kaunis ja maultaan jopa parempi kuin perinteinen tomaatti-mozzarellaversio.

veriappelsiini-mozzarellasalaatti
Sitrushedelmät hurmaavat keskitalvella raikkaudellaan ja monipuolisuudellaan. Veriappelsiineista ja mozzarellasta koottu salaatti on myös supertrendikästä tarjottavaa.

Ohje: Veriappelsiini-mozzarellasalaatti

Appelsiini-manteli-kaurapuuro

Tämän kaurapuuron juju on appelsiinimehussa ja raastetussa appelsiinin kuoressa, jotka antavat puurolle raikkaan hedelmäisen maun.

Vaikka ohjeessa käytetään tavallisia appelsiineja, kannattaa ehdottomasti kokeilla myös niiden verenpunaista sisarta. Mantelijuoma pyöristää makua ja kaneli tuo puuroon ripauksen luksusta.

Appelsiini-manteli-kaurapuuro
Keskitalven suosikkipuuro maustetaan raikkaasti appelsiinilla ja mantelilla.

Ohje: Appelsiini-manteli-kaurapuuro

Lohi-appelsiinisalaatti

Raikas lohi-appelsiinisalaatti sopii alkupalaksi tai kevyeksi lounaaksi leivän kera.

Salaatin juju on leikata lohi ohuen ohuiksi viipaleiksi ja antaa sitrusten hapon kypsentää kala makoisaksi. Käytä salaattiin vain aivan tuoretta kalaa.

lohi-appelsiinisalaatti
Peräti kolmea erilaista sitrusta sisältävä lohi-appelsiinisalaatti on todellista aurinkohedelmien makuilotulitusta.

Ohje: Lohi-appelsiinisalaatti

Jogurtti-appelsiinimousse

Tästä ei alkuvuoden jälkiruoka enää parane.

Jogurtti-appelsiinimousse on yhtä aikaa täyteläinen, makea ja raikas. Kuohkean jogurttimoussen pinnalla on kirpeän makeaa sitruskreemiä. Jo pelkkä ajatus saa polvet notkahtamaan.

jogurtti-appelsiinimousse
Onko tässä talven herkullisin jälkiruoka? Kirpsakka appelsiini ja täyteläinen jogurtti ovat ihania yhdessä.

Ohje: Jogurtti-appelsiinimousse

Lue myös: Kotiliesi.fi: Veriappelsiinikakku, appelsiini-suklaakakku ja muut kahvipöydän mehevät sitruskakut

X