Ruokajutut

Fenkoli kohottaa arkiruoankin hienostuneeksi makuelämykseksi – näin piristät fenkolilla salaatit, keitot ja uuniruoat!

Fenkoli yllättää monipuolisuudellaan. Raakana se sopii salaattiin ja kypsennettynä vaikkapa keittoihin, laatikoihin ja pataruokiin. Nappaa fenkolin käsittelyvinkit sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Fenkoli on veikeä niin ulkomuodoltaan kuin maultaan.

Fenkoli yllättää monipuolisuudellaan. Raakana se sopii salaattiin ja kypsennettynä vaikkapa keittoihin, laatikoihin ja pataruokiin. Nappaa fenkolin käsittelyvinkit sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Fenkoli on veikeä niin ulkomuodoltaan kuin maultaan. Tutustu aromikkaaseen kasvikseen, jolla nostat arkiruokasi hetkessä luksusluokkaan.

Lue lisää: Sipuli tuo makua ruokaan

Kaksi fenkolia

Fenkolista erotetaan kaksi yleistä muunnosta: maustefenkoli sekä salaattifenkoli. Maustefenkolista käytetään lähinnä siemeniä mausteena esimerkiksi leipätaikinoissa sekä keitoissa ja kurkkusäilykkeissä. Fenkolin siemenissä on makeahko maku, joka  paljastuu siementä purtaessa. Maku on vahvempi kuin kuminan ja selvästi lakritsimainen.

Usein fenkolista puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin salaatti- eli mukulafenkolia. Se kasvattaa tyvelleen sipulimaisen pullistuman, jota käytetään vihannesten tapaan raakana tai kypsennettynä. 

Fenkoli: käsittely ja käyttö

Fenkolin esikäsittelyksi riittää huolellinen huuhtominen. Ulommaiset lehdet kannattaa irrottaa ja huuhdella huolellisesti, sillä niiden väleissä saattaa lymyillä multaa. 

Koko kasvin voi syödä varsineen päivineen. Kasviksen kovimmat osat eli kova sisus ja varret kannattaa leikata hyvin ohuiksi suikaleiksi, jotta ne kypsyvät paremmin. Hahtuvaiset, tilliä muistuttavat lehdet kannattaa käyttää salaatissa sellaisenaan tai koristeena valmiin ruoan päällä yrttien tapaan.

Tuore salaattifenkoli on varsisellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes, jonka voi syödä raakana tai kypsennettynä. Raakana fenkolin maku on makea, hieman lakritsiin tai anikseen vivahtava.

Jos fenkolin veikeä maku on raakana liian voimakas, tarjoa fenkoli kypsennettynä. Kypsentäminen pehmentää ja muhevoittaa fenkolin aromia. Kokeile esimerkiksi sujauttaa fenkolia uuniin paahtumaan. Uunin lämpö kesyttää kasviksen maun lempeän makeaksi.

Fenkoli piristää salaatit

Salaatteihin fenkoli tuo upean aromaattisen makulisän. Parhaimmillaan se on aivan ohuiksi suikaleiksi leikattuna. Mandoliini eli vihannesleikkuri on suikalointiin paras apuväline, mutta myös juustohöylällä tai terävällä veitsellä saat tehtyä siistejä viipaleita.

Yhdistä fenkoli salaateissa erilaisten sitrusten, kuten appelsiinin tai greipin makupariksi, savulohen seuraan tai vaikkapa halloumin tai vuohenjuuston kaveriksi. 

Kesällä fenkolia kannattaa sujauttaa grilliin yhdessä muiden kesäkasvisten kanssa ja koota niistä lämmin salaatti muiden kesäruokien seuraksi. 

Erinomainen lisä keittoihin

Fenkoli maustaa kalakeiton aromikkaan maukkaaksi. Ahven-fenkolikeiton raaka-aineet ovat kotimaisia, mutta tyylissä on vivahteita Etelä-Ranskasta. Kirpeään, fenkolilla rikastettuun siikakeittoon venäläistyylistä raikkautta antavat puolestaan sitruuna, oliivit, kaprikset ja valkoviini.

Tai tee fenkolista aterian päätähti. Fenkoli tekee esimerkiksi yksinkertaisesta peruna-purjososekeitosta todellista juhlaruokaa. Sileäksi soseutetun fenkolikeiton sattumina puolestaan on pannulla paistettuja fenkolisuikaleita.

Fenkoli lämpimissä ruoissa

Lämpimissä ruoissa fenkolia kannattaa käyttää sipulin ja kaalin sijaan. Fenkoli maistuu erinomaiselta muun muassa pataruoissa, laatikoissa, keitoissa ja gratiineissa. Käytä sitä muiden kasvisten joukossa tai tee fenkolista aterian päätähti. Lisää fenkolia esimerkiksi risottoon, pastakastikkeeseen tai vaikkapa pizzan päälle. 

Lisukkeet fenkolista

Fenkolin upea aromi pääsee upeasti esiin myös erilaisissa lisukkeissa. Jo peruna-fenkoligratiinin tuoksu saa vatsan kurnimaan nälästä. Gratiini on oiva arkiruoka sellaisenaan salaatin kera tai hieno lisuke paistetulle kala- tai liharuoalle.

Uunissa kypsentäminen pehmentää ja muhevoittaa fenkolin makua. Uunifenkolien pinnalle voi tehdä rapean kuorrutteen leivänmuruista ja mausteista. 

Suolaiset leivonnaiset, alkuruoat ja pikkusyötävät fenkolista

Suolaiset piirakat fenkoli nostaa todelliseen luksusluokkaan. Yhdistä maukas kasvis esimeriksi aromikkaan juuston tai paahdetun pekonin kanssa.  

Kalan kaverina fenkoli maistuu eri muodoissa. Yksinkertainen marinoitu fenkolisalaatti on upea kaveri hienostuneelle lohipastramille.

Tai tarjoa alkuruoaksi raikkaat rapuleivät. Maustettu fenkoli antaa leivälle herkullista maku­twistiä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Sipulin pilkkominen onnistuu ilman kyyneliä – ota haltuun kolme eri tyyliä

X