Vihannesopas

Sipuli tuo makua ruokaan

Kokkaaminen ilman sipulia on lähes mahdoton ajatus. Tätä aliarvostettua raaka-ainetta kaipaa juuri silloin, kun se puuttuu.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jorma Marstio, Tommi Tuomi, Photos.com

Kokkaaminen ilman sipulia on lähes mahdoton ajatus. Tätä aliarvostettua raaka-ainetta kaipaa juuri silloin, kun se puuttuu.

Sipuli muuntuu moneksi ja se tuo rutkasti makua ruokaan. Katso tästä reseptit, joissa sipuli on pääosassa ja tutustu eri sipulilajikkeisiin. Valitse suosikkisi ja nappaa resepti talteen!

Paitsi ruoan maustajia, sipulit ovat terveellistä syötävää, sillä ne sisältävät C-vitamiinia ja sairauksia ehkäiseviä flavonoideja. Sipulilla onkin kautta aikojen uskottu olevan lääkitseviä ominaisuuksia.

Sipuli pääroolissa

Sipuli antaa ruoalle hyvän maun, tuoksun sekä kauniin ulkonäön. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan joko kypsennettynä tai raakana. Sipuli maustaa niin liha-, kala- kuin kasvisruoat ja on mainio ruokien lisuke esimerkiksi marinoituna, pikkelöitynä, grillattuna, pannulla tai uunissa haudutettuna.  Sipulista syntyvät maukkaat keitot ja upeat piirakat. Tutustu eri sipulilaatuihin ja yhdistele niitä.

Sipulin käsittely

Kastele sipuli kylmällä vedellä, mikäli sen pilkkominen itkettää. Säilytä sipuli kylmässä vedessä, jolloin se ei tuoksu niin voimakkaasti. Sipulin maku muuttuu pehmeämmäksi, kun sen kypsentää. Kolme vinkkiä, joilla vältät kyyneleet:

  • pakasta sipuli noin 15 minuuttia ennen leikkaamista
  • laita sipuli mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.
  • käytä uimalaseja tai piilolaseja sipuleita pilkkoessasi

Anna sipulin olla hetken aikaa kylmässä vedessä, sillä silloin sipulin kuori irtoaa helpommin.  Halkaise sipuli ja irrota puolikkaista kuoret.  Leikkaa sipuliin viiltoja pituussuunnassa terävällä veitsellä, mutta jätä kanta ehjäksi. Leikkaa sitten viiltoja suiposta päästä leveyssuuntaan niin, että sipulista muodostuu pieniä kuutioita. Kanta poistetaan lopussa ja kuutiot ovat käyttövalmiita.

Miten sipuli säilytetään?

Sipulit säilytetään viileässä ja ilmavassa komerossa. Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa.

Tunnetko eri sipulilajit?

Hillosipuli

Hillosipuli on kepasipulin pienikokoinen ja valkeamaltoinen muunnos. Hillosipuli säilötään useimmiten etikkaliemeen, mutta se maistuu myös kokonaisena paistettuna, keitoissa ja pataruoissa.

Hillosipulit

Hopeasipuli

Hohdokas hopea- eli valkoinen kepasipuli on näyttävä salaattien koristus, mutta sopii myös kypsennettäväksi.

Keltasipuli

Kelta- eli kepasipuli on yleisin ja eniten käytetty sipulimme, jonka lajikkeita on erikokoisia ja -värisiä. Se antaa voimakkaan aromin salaatteihin ja kypsennettäviin ruokiin.

Sipuli tuo makua ruokaan: keltasipuli

Kepasipulin punainen muunnos, punasipuli on maultaan sisartaan voimakkaampi ja täyteläisempi. Sen malto on valkoinen tai vaaleanpunainen. Joskus punaista kuorta kasvaa valkoisten kuorten väliin. Punasipuli on koristeellinen niin salaateissa, marinadeissa kuin voileipien päälläkin.

Sipuli tuo makua ruokaan: punasipuli

Makea sipuli

Makea sipuli on maultaan mieto ja hienostunut. Maku on parhaimmillaan sellaisenaan salaateissa. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi perunasalaatissa yhdessä keitettyjen perunoiden, retiisin ja kapriksen kanssa, mausteilla ja viinietikalla höystettynä.

Purjosipuli

Purjosipuli eroaa ulkonäöltään muista sipuleista. Se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman.

Purjosipuli

Maultaan purjo on sipuliksi mieto. Purjon voi käyttää kokonaan. Sitä käytetään ruoissa sekä raaka-aineena että mausteena. Se sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokaiin ja paistoksiin sekä sellaisenaan erilaisiin salaatteihin. Palasina keitettynä sitä voit käyttää sitä kalan tai lihan lisäkkeenä.

Halkaise purjo pituussuuntaan ja huuhdo se huolellisesti juoksevan veden alla, Näin saat parhaiten pois lehtityviin jääneen mullan ja hiekan.

Ryvässipuli

Ryvässipuli on tavallista sipulia voimakkaampi, maukkaamman ja hienomman makuinen keltasipulin muunnos. Se lisääntyy jakaantumalla 5-10 sipuliksi. Kooltaan ryvässipuli on tavallista keltasipulia huomattavasti pienempi. Ryvässipulia käytetään mausteena ja kokonaisena haudutettuna salottisipulin tapaan.

Ryvässipuli

Salaattisipuli, vihersipuli, kevätsipuli, talvisipuli, pillisipuli

Nämä nimet viittaavat ohuisiin purjoa muistuttaviin sipuleihin. Niiden tyviosa ei ole juurikaan paksuuntunut. Näistä sipuleista saadaan satoa varhain, ennen kuin muita sipuleita on vielä saatavilla. Niiden maku on hyvin mieto, ja koko kasvin voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaattitarpeeksi. Ne sopivat myös keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi ja höyrytettynä, voilla maustettuna lihan ja kalan lisäkkeeksi.

Kevätsipuli

Salottisipuli

Salotti- eli askalonsipuli on useita pikkusipuleita kasvattava lajike. Ovaalinmuotoisten sipuleiden kuoret ovat ruskeanpunaisia ja maultaan ne ovat erittäin aromikkaita. Niiden tuoksu muistuttaa hivenen valkosipulia. Nopeasti kypsyvä salottisipuli sopii lyhyen kypsymisajan tarvitseviin ruokiin esimerkiksi lämpimiin tai kylmiin kastikkeisiin.

Salottisipuli

Salaatinkastikkeisiin salottisipuli antaa hienostuneen maun. Sekoita kolme osaa öljyä ja yksi osa viinietikkaa hienonnetun salottisipulin kanssa ja mausta sitruunalla, suolalla ja pippuria. Anna maustua jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

Banaanisalottisipuli

Banaanisalottisipuli on maultaan miedon aromikas. Se on parhaimmillaan kuullotettuna sekä keittojen ja pataruokien mausteena. Kieritä sipulit voi-öljyseoksessa ja mausta ripauksella sokeria. Ruskista pannulla ja lisää maun mukaan suolaa ja pippuria.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Katso myös Kotiliesi.fi: Tunnetko sipulin terveyshyödyt? Huikea terveyspommi ja monipuolinen raaka-aine

 

X