
Purjo-perunakeitto
Lämmin ja lempeä purjo-perunakeitto on viileiden päivien ruokaa. Potage Parmentier on saanut nimensä apteekkari Parmentierin mukaan, joka 1700-luvulla opetti ranskalaiset syömään perunaa. Toinen kuuluisa purjo-perunakeitto, Crème Vichyssoise, on aineksiltaan hyvin samanlainen, mutta se on tapana tarjota kylmänä.
Ainekset
Purjo-perunakeitto
- 500 g perunoita (jauhoinen lajike)
- 3 purjoa
- 2 salottisipulia
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl voita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 l kana- tai kasvislientä
- 1 laakerinlehti
- 1 dl maitoa
- 2 dl kermaa
- 1-2 rkl sitruunamehua
- 1/4 tl muskottipähkinää tai mustapippuria
- suolaa
Pinnalle
- ruohosipulia tai friteerattua purjoa
Valmistusohje
Purjo-perunakeitto tehdään helposti näin:
1. Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa purjoista keittoon vaaleat osat. (Säästä vihreät lehdet mausteeksi muihin keittoihin ja pataruokiin). Halkaise purjot pitkittäin ja huuhdo hiekka pois lehtien välistä. Viipaloi purjot, hienonna sipulit ja valkosipuli.
2. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa, kunnes ne pehmenevät. Lisää perunat, kuumenna ja kaada kattilaan liemi. Lisää laakerinlehti. Hauduta kasvikset kannen alla aivan pehmeiksi.
3. Poista laakerinlehti. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää maito ja kerma. Mausta keitto sitruunamehulla, muskottipähkinällä tai mustapippurilla sekä suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ennen tarjoamista. Viimeistele purjo-perunakeitto ruohosipulisilpulla tai öljyssä rapeaksi paistetulla purjolla.
Katso myös: Purjo-perunasosekeitto
Katso myös Kotiliesi.fi: Purjomuusi
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous