Reseptit

Siideri-sipulikeitto

Siideri-sipulikeitto ei ole pikaruokaa, sillä sen salaisuus on ajan kanssa hauduteltu, makea sipuli. Tässä keitossa perinteinen valkoviini on korvattu kuivalla ranskalaisella siiderillä, joka sopii myös juomaksi sipulikeiton kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Siideri-sipulikeitto:

  • 800 g sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 7 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 3 dl kuivaa ranskalaista omenasiideriä
  • 1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl timjaminlehtiä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Pinnalle

  • 4 viipaletta vaaleaa leipää
  • 4 rkl juustoraastetta
  • 4 viipaletta vuohenjuustoa
  • 4 rkl kevät- tai ruohosipulia

Valmistusohje

Siideri-sipulikeitto tehdään helposti näin:

1. Kuori ja suikaloi sipulit. Hienonna valkosipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 30–40 minuuttia tai kunnes sipuli karamellisoituu ja muuttuu vaaleanruskeaksi. Älä kuitenkaan päästä sipulia ruskistumaan.

2. Lisää vesi, liemikuutiot, siideri ja mausteet. Anna keiton hautua hiljalleen puolisen tuntia. Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin.

3. Paahda leipäviipaleet. Ripottele päälle juustoraaste ja lisää vuohenjuusto. Nosta leivät keittoannosten pinnalle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa, kunnes leivät ruskistuvat kauniisti. Viimeistele siideri-sipulikeitto lisäämällä pinnalle kevätsipulisilppua.

Katso myös: Perinteinen sipulikeitto

Katso myös Kotiliesi.fi: Sipulit kuuluvat melkein kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

X