Reseptit

Perinteinen sipulikeitto

Klassinen sipulikeitto on helppo ja herkullinen talviruoka. Gruyérejuustolla gratinoidut patonkiviipaleet tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen/Otavamedia

Perinteinen sipulikeitto on todellisille herkkusuille, vaan ei hätähousuille.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Perinteinen sipulikeitto

  • 6 isoa keltasipulia
  • 2 salottisipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 3 oksaa tuoretta timjamia
  • 1–2 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • noin 1 l hyvää kana- tai lihalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Lisäksi

  • patonkiviipaleita
  • voita
  • Dijon-sinappia
  • 2 dl raastettua gruyérejuustoa

Valmistusohje

Perinteinen sipulikeitto valmistuu helposti näin:

1. Puolita kaikki sipulit ja suikaloi ne. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyn ja voin seoksessa isossa padassa, ja lisää timjami sekä fariinisokeri. Lisää liemi ja valkoviini. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

2. Kiehauta keitto, ja peitä pata kannella. Nosta se 150-asteiseen uuniin 1,5–2 tunniksi.

3. Nosta sitten uuninlämpö 200-asteeseen. Voitele patonkiviipaleet voilla ja sinapilla, ja ripottele pinnalle juustoraaste. Poista padan kansi ja asettele viipaleet varovasti keiton pinnalle.

4. Nosta pata takaisin uuniin vielä noin 15 minuutiksi, jotta juusto leipien pinnalla sulaa ja saa väriä. Tarjoile perinteinen sipulikeitto oluen, valko-tai punaviinin kanssa.

Lue myös: Sipuli tuo makua ruokaan – nappaa herkulliset sipulireseptit

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy maukas sieni-sipulikeitto

X