Reseptit

Perinteinen sipulikeitto

3.2.2016 Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Klassinen sipulikeitto on helppo ja herkullinen talviruoka. Gruyérejuustolla gratinoidut patonkiviipaleet tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Ainekset

6 isoa keltasipulia
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
muutama oksa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua
1–2 rkl fariinisokeria tai siirappia
noin 1 l hyvää kana- tai lihalientä
2 dl valkoviiniä
ripaukset suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

patonkiviipaleita
voita
Dijon-sinappia
2 dl raastettua gruyérejuustoa

Valmistusohje

1. Puolita kaikki sipulit ja suikaloi ne. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyn ja voin seoksessa isossa padassa, ja lisää timjami sekä fariinisokeri. Lisää liemi ja valkoviini. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

2. Kiehauta keitto, ja peitä pata kannella. Nosta se 150-asteiseen uuniin 1,5–2 tunniksi.

3. Nosta sitten uuninlämpö 200-asteeseen. Voitele patonkiviipaleet voilla ja sinapilla, ja ripottele pinnalle juustoraaste. Poista padan kansi ja asettele viipaleet varovasti keiton pinnalle.

4. Nosta pata takaisin uuniin vielä noin 15 minuutiksi, jotta juusto leipien pinnalla sulaa ja saa väriä. Tarjoile.

Katso myös:
Kuorrutettu sipulikeitto, Ruoka.fi
Valkosipuli-vuohenjuustokeitto, Ruoka.fi
Sieni-sipulikeitto, Kotiliesi.fi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *