keitetyt ravut ja fenkolivoi
Reseptit

Keitetyt ravut ja fenkolivoi

Keitetyt ravut on loppukesän herkku. Fenkolivoi kruunaa rapujen kera nautittavan ihanan rapeaksi paahdetun paahtoleivän.
Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Tommi Tuomi / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Rapujen keittäminen

  • n. 40 rapua
  • 6-7 l vettä
  • n. 35 (n. 2 dl) karkeaa merisuolaa/ litra keitinvettä
  • 2-3 palaa sokeria/ litra keitinvettä
  • reilu nippu kruunutillin varsia ja kukintoja

Fenkolivoi

  • 200 g pehmeää voita
  • 2 valkosipulinkynttö raastettuna
  • 1/2 tl fenkolinsiemeniä paahdettuina ja jauhettuina
  • 3 rkl tilliä hienonnettuna
  • 2 tl sitruunan raastettua kuorta
  • suolaa

Tarjoiluun

  • rapeaksi paahdettua paahtoleipää

Valmistusohje

Keitetyt ravut ja fenkolivoi tehdään helposti näin:

1. Huuhtele ravut kädenlämpöisellä vedellä.

2. Mittaa vesi, suola ja sokeri isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.

3. Lisää ravut sekä niiden päälle runsaasti kruunutillin varsia ja kukintoja. 6 litraan vettä voi laittaa enintään 20 rapua. Pidä huolta, että vesi kiehuu koko ajan. Rapuja keitetään koosta riippuen 8–12 minuuttia. Laske keittoaika siitä, kun vesi kiehuu reippaasti rapujen lisäämisen jälkeen.

4. Jäähdytä ravut nopeasti keitinliemessään esimerkiksi nostamalla kattila rapuineen isoon vesialtaaseen tai astiaan, jossa on jäitä ja johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä. Poista liemestä vanha tilli ja lisää tuoretta tilalle.

5. Ravut ovat parhaimmillaan 6–12 tuntia keittämisen jälkeen. Säilytä ravut kylmässä jäähdyttämisen jälkeen.

6. Valmista maustevoi. Sekoita mausteet pehmeän voin jouk- koon. Lusikoi seos kelmuarkin päälle ja muotoile voista kelmun avulla tasainen pötkö. Kiristä kelmun päät kiinni ja säilytä voi jääkaapissa.

7. Tarjoile keitetyt ravut paahdetun leivän ja fenkolivoin kanssa.

Katso myös: Rapujuhlat helposti – poimi herkullinen sesongin menu!

Katso myös Kotiliesi.fi: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

X