Ruoka

Vesikrassi on superruokien aatelia – maustaa salaatit ja kalaruoatTeksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Vesikrassi on terveellinen ja vitamiinipitoinen yrtti.

Vesikrassi sisältää runsaasti sinappiöljyjä, jotka antavat sille kirpeyttä. Sen maku sopii parhaiten salaatteihin, kala-, muna- ja rahkaruokiin sekä kasvisruokiin.

Vesikrassi suorastaan pursuaa terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten rautaa ja hivenaineita. Tätä huipputerveellistä yrttiä kannattaa hyödyntää monipuolisesti.

Vesikrassi ruoanlaitossa

Vesikrassin lehdet ja varret ovat syötäviä. Jos varret tuntuvat kovilta, ne kannattaa jättää käyttämättä. Yleisimmin vesikrassia käytetään tuoreena, mutta se kestää myös kuumennusta ja antaa vivahteikkaan, tosin tuoretta miedomman maun esimerkiksi keittoihin. Koristeelliset lehdet ovat kauniita sellaisenaan valmiin ruoka-annoksen päällä.

Vesikrassin kirpeä maku johtuu yrtin sisältämästä sinappiöljystä. Sen maku onkin herkullisen ryytimäinen ja sopii hienosti salaatteihin, kala-, muna- ja rahkaruokiin sekä kasvisruokiin. Jos rakastat rucolaa, ihastut taatusti vesikrassiin Vesikrassia kannattaa hyödyntää voileipien täytteenä, voileipäkakkujen koristeena. Kokeile vesikrassia myös graavisiikaleivän päällä. Se tuo leipiin juuri sopivaa aromia.

Vesikrassia voi käyttää pestossa erityisesti rucolan tilalla ja keittojen mausteena.

Paistetut kuhafileet saavat upean maun jogurttipohjaisesta raikkaasta vesikrassikastikkeesta. Vegaaninen päärynä-vesikrassikeitto on oikea terveyspommi, siihen humautetaan kaksi ruukkua vesikrassia.

Perinteinen lääkekasvi

Vesikrassi yllättää terveellisyydellään. Sen ulkonäkö ei kuvasta sen rautaista sisältöä.

Terveellinen ja vitamiinipitoinen vesikrassi on perinteinen lääkeyrtti. Sitä on syöty Keski-Euroopassa vuosisatoja. Eikä syyttä. Vesikrassia voi luonnehtia todelliseksi superfoodiksi. Se sisältää paitsi paljon rautaa, hivenaineita ja B-vitamiinia myös muun muassa ruoansulatusta edistäviä ravintoaineita. Sillä on torjuttu erilaisia sairauksia kuten anemiaa.

Vesikrassin kasvatus

Vesikrassi on suosittu vihannes- ja maustekasvi Keski-Euroopassa, jossa se kasvaa luonnonvaraisena virtaavissa vesissä. Sitä myös viljellään siellä runsaasti.

Kotioloissa vesikrassia voi kasvattaa esimerkiksi vesitiiviissä parvekelaatikossa. Kasvi viihtyy varjossa tai puolivarjossa. Vesikrassi itää noin viidessä päivässä ja tuottaa satoa kolmessa viikossa. Satoa kerätään leikkaamalla kasvin uloimpia osia tyven läheltä. Suomessa vesikrassin sukulaisen vihanneskrassin kasvatus on helpompaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Helppo sashimisalaatti maustetaan vesikrassilla

Artikkelia on muokattu 2.6.2023 klo 12:50

X