Reseptit

Kuminanäkkärit ja lehtikaalilevite

Kuminanäkkäreiden päälle sipaistaan vihreää lehtikaalilevitettä.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

40

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kuminanäkkärit:

  • 2 dl grahamjauhoja
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 3.5 dl vettä
  • 1.5 tl suolaa
  • 1 rkl kuminan siemeniä
  • 2 dl ruisleseitä
  • 0.5 dl ruisjauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • lisäksi kuminan siemeniä pinnalle

Lehtikaalilevite:

  • 50 g lehtikaalia
  • 1 prk (170/285 g) kikherneitä
  • 0.5 rkl limetinmehua
  • 0.5 tl jauhettua juustokuminaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • veitsenkärjellinen hienonnettua valkosipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • noin 3 rkl vettä

Valmistusohje

Kuminanäkkärit:

  1. Sekoita kulhossa grahamjauhot ja kuivahiiva. Kaada joukkoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää joukkoon suola, morttelissa jauhetut kuminan siemenet, ruisleseet ja -jauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen taikinaksi. Anna pehmeän taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat vuorotellen jauhotetulla leivinpöydällä ohueksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Ripottele pinnalle kuminan siemeniä ja kauli mausteet ”kiinni” kevyesti kaulimella. Leikkaa taikinalevyt noin 5×10 cm kokoisiksi paloiksi veitsellä tai taikinapyörällä. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille. Pistele leipiin reikiä haarukalla.
  4. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai, kunnes keksit ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä peittämättä. Ylimääräiset jauhot voit sutia pullasudilla pois.

Lehtikaalitäyte:

  1. Huuhtele lehtikaali ja poista paksuimmat lehtiruodit. Nosta lehtikaalit muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Painele huolella kuiviksi talouspaperin välissä.
  2. Valuta kikherneet. Nosta kikherneet lehtikaalin, limetinmehun, mausteiden, oliiviöljyn ja veden kanssa tehosekoittimeen.
  3. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä notkistaaksesi tahnaa.
X