Ruokajutut

Uskaltaisitko maistaa? Maagisen hyvä alle 9 euron punaviini on rypäleestä, josta harva on kuullutkaan

Poimitko Alkon hyllystä aina sen tutusta rypälelajikkeesta tuotetun punaviinin? Ilkka Sirén vinkkaa laajentamaan makumaailmaa myös harvinaisempiin rypäleisiin.

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Sampo Korhonen, valmistajat

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa tuntemattoman yllättäjän ja muut mehevät punaviinit joka kukkarolle.

Poimitko Alkon hyllystä aina sen tutusta rypälelajikkeesta tuotetun punaviinin? Ilkka Sirén vinkkaa laajentamaan makumaailmaa myös harvinaisempiin rypäleisiin.

Rypälelajikkeita on maailmassa tuhansia, mutta viiniteollisuus keskittyy niistä vain murto-osaan. Itse tutustuin erikoisiin rypälelajikkeisiin, kun tein ensimmäisen sadonkorjuuni Portugalissa, missä paikallisia rypäleitä on jopa 250 erilaista.

Monimuotoisuus on yksi viinin kiehtovimmista puolista. Jokainen rypäle on profiililtaan hyvin ainutlaatuinen. Ja ollaanpa rehellisiä: samasta rypäleestä valmistettujen viinien nautiskelu on pidemmän päälle tylsää.

Erikoiselta kuulostavat rypälelajikkeet ovat usein paikallisia erikoisuuksia, ja siksi ne soveltuvat vallitsevaan ilmastoon muita rypäleitä paremmin. Niiden kyky sietää haastavia olosuhteita, kuten kuumuutta, tauteja ja tuholaisia, tekee niistä myös varteenotettavia vaihtoehtoja kestävään viininviljelyyn. Lisäksi ne auttavat säilyttämään paikallisia perinteitä ja viinikulttuuria.

Mehevä arkiviini

Meheviä punaviinejä tuottava espanjalainen Bobal-rypälelajike on viinialue Utiel-Requenan ehdoton kuningas. Bobal antaa viinille runsaasti väriä ja makua. Sekoitukseen lisätty huomattavasti tunnetumpi rypäle Tempranillo sen sijaan antaa hieman ryhdikkyyttä tanniinien muodossa.

Valencialaisen arkiviinin täyteläinen, lämpimän mausteinen ja muhkean marjaisa makumaailma sopii rentoon tapas-iltaan.

Murviedro Planet B Bobal Tempranillo Organic 8,95 e/0,75 L

Kupliva punaviini

Lambrusco tarkoittaa italialaista, hennosti kuplivaa ja väriltään usein punertavaa viinityyliä, mutta se on myös sateenvarjotermi rypälelajikkeille, joita on jopa 15 erilaista. Lambrusco Grasparossa -lajikkeesta valmistetut viinit edustavat tyylilajinsa ryhdikkäämpää päätyä.

Tarjoile puolimakea, hennon tanniininen, pirskahteleva ja marjaisa viini italialaisten lihaleikkeleiden ja kovien juustojen seurassa.

Riunite Il Fojonco Lambrusco 9,49 e/0,75 L

Luomupunkku etelästä

Italialainen Nero di Troia -rypälelajike on jonkinmoinen harvinaisuus, sillä sitä ei juuri löydy Apulian ulkopuolelta. Rypälelajike tuottaa usein pienen sadon, minkä takia se joutui viljelijöiden epäsuosioon. Paikallisia lajikkeita suosivan trendin myötä Nero di Troia on saanut nostetta.

Viinin täyteläinen rakenne ja intensiivisen marjaisa, hennon kukkainen aromiprofiili huutavat ruokaa rinnalleen. Tarjoa grillatun lihan tai juustojen kanssa.

Auramadre Nero di Troia Organic 14,89 e/0,75 L

Rapea ja raikas ruokaviini

Rypälelajikkeilla on ollut tapana kulkea yli maan rajojen ja omaksua uusi paikallinen nimi. Näin on myös saksalaisen Lemberger-rypäleen laita: se tunnetaan Itävallassa nimellä Blaufränkisch.

Kirsikkaa, vadelmaa ja miellyttävää mausteisuutta huokuva keskitäyteläinen punaviini on tyylipuhdas ja tasapainoinen esimerkki tästä vähemmän tunnetusta rypäleestä. Sienirisotto tai savulohi sopivat saksalaisen hurmurin kaveriksi.

Hirschmüller Lemberger 18,49 e/0,75 L

Tumma ja tasapainoinen

Satoja vuosia Pohjois-Italiassa Alto Adigen viinialueella viljelty Lagrein hurmaa persoonallisella makuprofiililla. Rypälelajikkeen luontaisesti runsaat samettiset tanniinit ja korostunut happorakenne luovat puitteet lumoavan herkulliselle ruokaviinille.

Väri on kaunis syvänpunainen. Tuoksussa on vadelmaa, mustikkaa, hentoa nahkaa ja yrttisyyttä. Maku on täyteläinen ja raikas. Kokeile sieni-misopastan tai karitsavartaiden kanssa.

Cantina Terlano Lagrein 22,59 e/0,75 L

Intensiivinen marjapommi

Monet vähemmän tunnetut rypälelajikkeet ovat usein tanniinisia ja hapokkaita. Niitä on usein käytetty ikään kuin mausteena sekoituksissa maineikkaiden rypäleiden kanssa antamaan kaivattua ryhtiä ja volyymia.

Kuumassa ja kuivassa ilmastossa viihtyvä Carignan on yllättäen noussut Chilessä pienten laatutuottajien suosioon. Runsaan marjaisa ja tanniininen viini on valmistettu Cauquenes-viinialueen 65-vuotiaista viiniköynnöksistä.

Casas Patronales Vigno 24,99 e/0,75 L

Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén on tänä vuonna maistanut harvinaisia italialaisia Passeretta- ja Uva rara -rypäleistä valmistettuja viinejä.
Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén on tänä vuonna maistanut harvinaisia italialaisia Passeretta- ja Uva rara -rypäleistä valmistettuja viinejä.

4 x tuttu rypäle – turvallinen ja herkullinen

Mullineux Kloof Street Rouge 19,99 e/0,75 l.
Mullineux Kloof Street Rouge 19,99 e/0,75 l.

Eteläafrikkalainen Mullineux on yksi mantereensa kovimpia viinituottajia. Rhônen rypälelajikkeista pääosin koostuva Mullineux Kloof Street Rouge on luonteikas sekoitus oliivitapenadia, boysenmarjaa ja mausteisuutta.

Chavin Cabernet Sauvignon 9,98 e/0,75 l.
Chavin Cabernet Sauvignon 9,98 e/0,75 l.

Etelä-Ranskasta kotoisin oleva Chavin Cabernet Sauvignon on kukkaroystävällinen valinta rentoihin ruokahetkiin. Runsaan hedelmäinen ja veikeän mehukas punaviini vaatii vierellensä vain hyvää seuraa.

Conde Valdemar Tempranillo 11,48 e/0,75 l.
Conde Valdemar Tempranillo 11,48 e/0,75 l.

Rioja tunnetaan tynnyrikypsytetystä tempranillo-punaviinistä, mutta oletko maistanut tempranilloa ilman tammea? Conde Valdemar Tempranillo on täynnä kirsikkaa ja viikunaa hennon kukkaisella vivahteella.

Kaiken Estate Malbec 12,50 e/0,75 l.
Kaiken Estate Malbec 12,50 e/0,75 l.

Argentiinalainen, mehevän täyteläinen “turbopunkku” Kaiken Estate Malbec sopii hetkeen kuin hetkeen. Vimosen päälle hiottu tumman kirsikkainen ja mehevän mausteinen malbec ei petä.

X